29 Mart 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa24°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele24°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

DOĞUM KONTROLÜ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

İstenmeyen gebeliklere karşı önlem almak giderek önemli hale geliyor...

Doğum kontrolü yöntemleri nelerdir?

27 Haziran 2016 Pazartesi 22:01

Çiftlerin en büyük sorunlarında biri istenmeyen gebelikler. Bunların engellenmesinin birçok yöntemi var aslında. Doğum kontrolü ile istenmeyen gebeliklere karşı önleminizi alabilirisiniz. Doğum kontrolü nasıl yapılır? Doğum kontrolü yöntemleri nelerdir?

DOĞUM KONTROLÜ NEDİR?

Doğum kontrolü, geçici veya kalıcı olarak hamileliği engellemek ya da hamile kalma olasılığını azaltmak amacıyla çeşitli yöntemlerin, araç-gereçlerin ya da ilaçların kullanılmasıdır.

DOĞUM KONTROLÜ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Doğum kontrolü için doğal yöntemler, bariyer yöntemler ve hormonal yöntemler uygulanmaktadır.

Doğal yöntemler:

-Kadınların yumurtlama dönemlerinde cinsel ilişki yaşaması gebelik riskini arttırır. Bu yüzden bu günlerden özellikle kaçınmak doğal bir yöntemdir. Vücut ısısı ölçümü veya LH testi ile yumurtlama dönemi bilinebilir.

-Başka bir yöntem ise dışarı boşalma yöntemidir. Erkeğin boşalacağını anladığı zamandan önce kendini çekmesidir.

-Diğer bir doğal yöntem ise vajinal duş olarak bilinir. Vajinal duş, ilişkiden sonra spermi almak ve gebeliği önlemeye çalışmaktır.

Elbette doğal yöntemlerin etkisi bariyer ve hormonal yöntemlere göre azdır. Daha kesin sonuçlar elde etmek için diğer yöntemler tercih edilmelidir.

Bariyer yöntemler:

Prezervatif: Birçok prezervatif düz, güçlü bir yapıya ve ucunda spermin toplanması için rezervuar uca sahiptir. Bu bölümün görevi spermlerin prezervatif içinde dağılmasını engellemek ve o noktada toplanmasını sağlamaktır.

Kadın prezervatifi: Hazne içini ve rahim ağzını örterek, cinsel ilişki sırasında erkekten atılan meni içerisindeki erkek tohum hücrelerinin kadının rahmi içine girmesini önler.

Spiral: 2-3 cm boyutunda T şeklinde bir rahim içi aracıdır. Hem hormonal hem mekanik yöntem beraber kullanılır. Rahim ağzının geçirgenliğini azaltır ya da o bölgeye geçişi engeller.

Hormonal yöntemler:

Doğum kontrol hapları hormonal yöntemlerdir. Bu ilaçlar estrojen (kadınlık hormonu) ve progestojen (yumurtlama hormonu) içerirler ve 21 gün boyunca hapı içen kadında yumurtlamayı durdururlar. Doğum kontrol hapları, içerisinde bulunan hormonlar dışarıdan verildiği için vücudun hormon kontrolünü ele geçirerek yumurtalıklardan yumurtlama olmasını engellemektedir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA