18 Kasım 2024
  • Lefkoşa12°C
  • Mağusa12°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt10°C
  • İskele12°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara8°C

DOĞU AKDENİZ BORU HATTIYLA İLGİLİ FARKLI YAKLAŞIMLAR GÜNDEMDE

Doğu Akdeniz Boru Hattıyla İlgili Farklı Yaklaşımlar Gündemde

Doğu Akdeniz Boru Hattıyla İlgili Farklı Yaklaşımlar Gündemde

15 Nisan 2022 Cuma 17:56

Rum basınında bugün yer alan bir haberde, Doğu Akdeniz boru hattıyla ilgili farklı yaklaşımlar olduğuna yer verildi.
Fileleftheros gazetesi “ABD Uzaklaşıyor, İtalya Yaklaşıyor” başlığıyla yer verdiği haberinde, İtalyanların Doğu Akdeniz boru hattı inşası konusuna başlangıçta müdahil olmalarına rağmen olumsuza varacak derecede ihtiyatlı olduklarını, ancak şimdi bunu değerlendirmeye hazır olarak geri geldiklerini yazdı.
Diğer taraftan Amerikalıların ise EastMed boru hattını kârlı olmayan bir proje addederek bundan gittikçe uzaklaştıklarını kaydeden gazete, şu veya bu şekilde, Doğu Akdeniz boru hattının yine tartışmaların odağında olduğuna dikkati çekti.
İtalya’da, Parlamentoya bağlı Üretken Faaliyetler Komitesi’nin, Draghi hükümetinden EastMed boru hattı planına yeni bir ivme kazandırmasını istediğini kaydeden gazete, İtalyan medyasına dayanarak, İsrail’in İtalya’daki büyükelçisinin bir İtalyan gazetesine yaptığı açıklamada “tüm planın uygulama aşamasına geçmeye hazır göründüğünü ve bu çabada yer almak isteyen tüm ülkelerin, 2022 yılı içerisinde, teknik araştırmanın sonuçlarını beklediklerini söylediğini” iletti.
LAURA LOCHMAN
Gazeteye göre, Güney Kıbrıs’a resmi ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanlığının Enerji Diplomasisinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Laura Lochman ise Kıbrıs Rum Haber Ajansı KİPE’ye açıklamasında, Doğu Akdeniz’in enerji güvenliği açısından kritik öneme sahip olduğunu belirterek, İsrail, Güney Kıbrıs ve Mısır arasındaki olası bağlantılarla birlikte Avrupa’ya doğal gaz kanalize edilebileceğini belirtti.
Görevini devralmasından bu yana, Güney Kıbrıs’a ilk ziyaretini gerçekleştiren Lochman’ın KİPE’ye açıklamasında, bölgenin enerji perspektifi, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ve ABD arasındaki 3+1 üçlü oluşumu çerçevesinde yapılan çalışmadan bahsettiğini yazan gazete, Lochman’ın ayrıca ABD’nin EastMed projesiyle ilgili tezinin sebebini açıkladığını ve ülkesinin temiz enerjiyle ilgili tezini de ortaya koyduğunu belirtti.
Açıklamasında, bu bölgede yalnıza hidrokarbon kaynaklarıyla ilgili olarak değil yenilenebilir enerji kaynaklarıyla da ilgili olarak büyük bir perspektif bulunduğuna dikkat çeken Lochman, bölgedeki birçok hükümetin, hidrojen ve diğer temiz enerji çeşitleri dahil olmak üzere, yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili planlamalarına değindi.
Avrupa’nın şu anki ihtiyacının, Ukrayna’daki Rus işgali yüzünden çok büyük olduğunu ve bu durumun piyasaları alt-üst ettiğini ifade eden Lochman, tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’indeki yataklar ve “Kıbrıs’ın” Avrupa’nın enerji güvenliğindeki rolüne ilişkin bir soruya da yanıt verdi.
Buna göre, Lochman, yapılan bazı keşiflerin ve “Kıbrıs’taki” muhtemel yatakların olumlu bir sonuca sahip olmasını ve “Kıbrıs” doğal gazının bölgesel enerji tablosuna dahil olması için bunların ticari hale gelmesini umduğunu dile getirdi.
Güney Kıbrıs’tan Mısır’a doğal gaz boru hattı inşa edilmesinin daha mı mantıklı olacağına dair bir soruya ise Lochman şu yanıtı verdi:
“Doğal gazın taşınması için buradan Mısır’a kadar bir boru hattı inşa edebilirsiniz veya bir şekilde İsrail’de altyapıyla birleşecek ve akabinde Mısır’a gidecek bir bağlantı olabilir. Bunlar var olan dinamiğe dayanacak olan ticari kararlardır.”
Türkiye üzerinden boru hattı geçmesine ilişkin olarak, Türkiye ile İsrail arasında perde gerisinde müzakereler yapıldığına dair haberlerle ilgili bir soruya ise Lochman “bizim bakış açımıza göre, bölgedeki farklı oyuncuların enerji güvenliği konularında işbirliğini tartışmaları çok olumludur. Ortakları bu alanda işbirliği için ve ortaya çıkacak kazancın ülkeler ve toplumlar arasında eşit paylaşımı için bir araya getiren herhangi bir forum veya herhangi bir tartışma, böyle bir şeye yardımcı olur” ifadelerini kullandı.
Haravgi gazetesinde yer alan habere göre, ABD’nin EastMed boru hattıyla ilgili tereddütlere sahip olmaya devam edip etmediği sorusuna da yanıt veren Lochman, enerji konusundaki arz-talep dengesizliğinde, doğrudan çözümlere ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Lochman “bizim bakış açımıza göre, çok uzun, çok derin, çok pahalı ve inşa edilmesi için zaman alacak bir boru hattı görürseniz, bu doğrudan veya orta vadeli bir çözüm olmayacak” dedi.
Mısır’daki LNG altyapılarının kullanılabileceğine da atıfta bulunan Lochman, Güney Kıbrıs’ta LNG terminali inşa edilmesi ihtimali konusunda ise, bunun “Kıbrıs’ta” bulunacak olan doğal gaz oranları temelinde ticari bir karar olacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA