23 Aralık 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa14°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele14°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara11°C

DOĞRUDAN TİCARET TARTIŞMASI

Doğrudan ticaret tartışması

20 Ocak 2015 Salı 15:56

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Kıbrıslı Türkler’in Gazimağusa Limanı’ndan Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle eşit şartlarda doğrudan ticaret yapabilmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Avrupa Birliği’nden Rum engelini aşıp Kıbrıslı Türkler’in AB ile doğrudan ticaret yapmasına imkan vermesini bekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ertuğ, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusunda yaptığı açıklamalarla ilgili TAK’ın kendisine yönelttiği soruya verdiği yanıtta, Kıbrıs Türk halkının AB ülkeleriyle doğrudan ticaret yapmasının bir hak olduğunu belirtti.

Ertuğ, “Doğrudan Ticaret bizim hakkımız; bunun karşılığında bizden taviz beklenmesi, hele kapsamlı çözümün bir parçası olan kapalı Maraş’ın talep edilmesi, elmalarla armutları karıştırmaya benzer. Bu, Kıbrıs Rum tarafının saptırma politikasının bir ürünü olup, gündem değiştirmeye yöneliktir” dedi.

Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün, Kıbrıs Rum tarafının engellemelerine takıldığını, bu engeli aşmanın Avrupa Birliği’nin bir sorumluluğu olduğu kadar, Kıbrıs Türk halkına karşı ahlaki bir yükümlülük olduğunu ifade eden Osman Ertuğ, şunları kaydetti:

“Hatırlanacağı üzere Doğrudan Ticaret Tüzüğü, 2004 Annan Planı referandumlarından sonra Avrupa Birliği’nin 26 Nisan 2004’te Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonun kaldırılmasına yönelik olarak almış olduğu karar uyarınca hazırlanan üç tüzükten biriydi. Diğer iki tüzük ise Mali Yardım Tüzüğü ve Yeşil Hat Tüzüğü idi. Yetersiz ve eksik olsa bile, ilk iki tüzük yürürlüğe konmaya başlanmış ancak Doğrudan Ticaret Tüzüğü, Kıbrıs Rum tarafının engellemelerine takılmıştır. Bu engeli aşmak Avrupa Birliği’nin bir sorumluluğu olduğu kadar, Kıbrıs Türk halkına karşı ahlaki bir yükümlülüğüdür.”

Hristodulidis’in bu konuda geçmişte öneri yaptıklarını söylediği hatırlatılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ertuğ, buna ciddi bir öneri olarak bakmanın mümkün olmadığını kaydederek, şunları belirtti:

“Buna ciddi bir öneri olarak bakmak olası değildir. Zaten açık olan Gazimağusa Limanı’nın kendilerinin de üye olduğu AB kontrolüne verilerek açılmasını talep etmek, Kıbrıs Türk halkına karşı on yıllardır yapılmakta olan haksız ve gayri insani bir uygulamaya bir yenisini eklemek anlamına gelir ve kabul edilemez.

Tekrarlıyoruz, Gazimağusa Limanı zaten açıktır. Söz konusu olan ve yapılması gereken Kıbrıslı Türkler’in bu limandan AB ülkeleriyle eşit şartlarda doğrudan ticaret yapabilmesidir. Avrupa Birliği’nden Rum engelini aşıp Kıbrıslı Türkler’in AB ile doğrudan ticaret yapmasına imkan vermesini bekliyoruz.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA