24 Nisan 2024
  • Lefkoşa18°C
  • Mağusa17°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele17°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara15°C

DOĞALGAZDAN ELDE EDİLECEK GELİRİN ÇÖZÜME YÖNELTİLMESİ İDDİASI SORUNA YOL AÇTI

Doğalgazdan elde edilecek gelirin çözüme yöneltilmesi iddiası soruna yol açtı

17 Haziran 2016 Cuma 12:42

Rum yönetiminin, doğal gazdan edinilecek gelirle, çözüm maliyetinin bir bölümünün finanse edileceği açıklaması nedeniyle Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in arkasında durmadığı; aynı şeyi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’in de dile getirmiş olmasına karşın Rum Başkanlık Sarayı’ndan “izah” açıklaması yapıldığı bildirildi.

Haberi  “Yalanlamadan Ortada Bıraktılar… Başkan’ın Da Dile Getirdiği Tez İçin Kasulidis ‘Kurban Edildi’” başlığıyla manşete çeken Fileleftheros, yapılan ön çalışmaların, çözüm maliyetinin 30 milyar Euro’yu aşacağını gösterdiğine vurgu yaptı.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de pazartesi günü katıldığı bir TV programında çok yüksek olacak çözüm maliyetinin doğal gazın katkısıyla göğüsleneceğini söylediğini hatırlattı, “Kasulidis kısmen kurban edildi” yorumunu yaptı. “Saray”dan yapılan açıklamayla Kasulidis’in sözlerine hiçbir izah getirilmediğini ve yalanlama da yapılmadığını vurgulayarak, Bakan’ın “ortada bırakıldığına” dikkat çekti.

Habere göre Anastasiadis ve Kasulidis’in açıklamalarıyla,  - Norveç modelinde ve gelir paylaşımını da öngören- Hidrokarbon Fonu kurulması yasa tasarısının içeriği konusunda da çatışıyor.

Gazete, sözleri Rum tarafında krize neden olan Kasulidis’in, benzer başka durumlarda alışılagelen “düzeltme ve/veya izahat” açıklaması yapmaması üzerine dün “Saray”dan yapılan izah açıklamasını da özetle aktardı.

Habere göre müzakere tarihinde ilk kez çözümün mali yönünün belirlenmesi için çalışma başlatıldığına ve bu çalışmaya uluslararası örgüt ve kurumların da katıldığına işaret edilen açıklamada, yapılmakta olan araştırmaların tamamlanmasıyla çözümün mali yönüyle ilgili gerçek veriler edinileceği kaydedildi.

“TÜRKİYE’NİN İŞTİRAKİ OLMAZSA OLMAZDIR”

Rum Yönetimi Başkanı’nın, uluslararası örgütlerin elde edeceği bulgular önüne geldiğinde çözümün mali boyutunun uluslararası bağışlarla göğüslenmesi için uluslararası çaplı bir seferberlik başlatacağı belirtilen açıklamada, Anastaiadis’in, Türkiye’nin iştirakini ‘olmazsa olmaz’ bulduğu ve çözüm finansmanına katkı koyması gerektiğine inandığı savunuldu.

Açıklamanın, doğal zenginliğin değerlendirilmesinden edinilecek gelirin çözüm maliyetinin bir bölümünün finanse edilmesiyle ilgili bölümünde ise “Hükümetin aldığı tek karar, meclisin onayına sunulacak olan, 13 Haziran tarihli ilgili tüzükleriyle birlikte Ulusal Yatırım Fonu kurulması kararıdır” vurgusu yapıldı.

PARTİLER TEPKİLİ

Gazete, siyasi partilerden, konuyla ilgili açıklamaların Kıbrıs sorununun üstünkörü yönetildiğini gösterdiğine vurgu yapan açıklamalar yapıldığına dikkat çekti.

Habere göre DİKO “Başkanlığın, MEGA TV’ye yaptığı açıklama nedeniyle şahsen Başkan Anastasiadis’i ortada bırakan bir izah açıklaması yaptığını hayretle saptıyoruz.  Başkanlık Sarayı dünya çapında bir ilke imza atarak Başkanı! ortada bıraktı. Bir hükümet neredeyse her gün kendi kendini geçersiz kılıp ortada bıraktığında sadece üstünkörü işlediğini ve halktan gerçeği gizlemeye çalıştığını kanıtlar” vurgusunu yaptı.

EDEK Kasulidis’in açıklaması ve Saray’ın konuyla ilgili izah açıklamasının, Anastasiadis hükümetinin çok ciddi konuları ne kadar üstünkörü yönettiğinin kanıtı olduğu görüşünü ortaya koydu.

Vatandaşlar İttifakı Kasulidis’in, Kıbrıs sorunu ve enerjiyle ilgili açıklamasıyla üç şeyi itiraf etmiş olduğuna dikkat çekti ve bunları şöyle sıraladı:

“Başkan Anastasiadis: 1- tazminatlar yaklaşımını, 2- çözüm maliyetinin doğal gaz gelirleriyle ödeneceğini, 3-Müphem veya belirli bir aşamalı-çekilme takvimi temelinde çözümden sonra da Kıbrıs’ta Türk askeri olacağını kabul ediyor.”

Dayanışma Hareketi “Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, çözüm giderlerinin, özellikle de Kıbrıs Rum mallarının tazminatlarının doğal gazla karşılanması Türk tezini benimsiyor.  Türkiye’den savaş tazminatı istemek yerine istila ve işgal zararlarının milli zenginlikten karşılanması eğilimindedir” iddiasında bulundu.

Ekologlar, Kasulidis’in yaklaşımını “yanlış” bulduğunu belirterek “çözümün maliyetini Türkiye üstlenmeli” iddiasında bulundu. Doğal gazdan edinilecek gelirin Norveç modelinde olduğu gibi ülke içi ve dışına yatırımlar için bir fonda toplanması gerektiği görüşünü ortaya koydu.

“LAFTI”

Politis “Doğalgaz, Laftı… Başkanlık Kasulidis’in Açıklamasını İzahatla Toparladı” başlıklı haberinde Rum Başkanlık Sarayı’ndan yapılan izahat açıklamasında çözüm maliyetinin henüz bilinmediği ve alınan tek kararın ulusal fon oluşturulmasıyla ilgili olduğuna işaret edildiğini yazdı.

Gazete “Dışişleri Bakanı’nın, çözüm maliyetinin bir bölümünün doğal gaz geliriyle karşılanması ihtimaliyle ilgili söylemi Başkanlık Sarayını sinirlendirdi çünkü böyle bir şeyin konuşulması için henüz erken ve muhalefet partileri arasında tepkilere neden oldu” ifadesine yer verdi. 
Simerini “Hükümetten Kendi Kendini Tekzip Resitali… Y. Kasulidis’in Açıklamasına Başkanlıktan ‘İzah’ Açıklaması… Çelişiyorlar, İkna Edemiyorlar” başlığıyla manşete çektiği haberinde Rum yönetiminin, Kasulidis’in sözlerinin yarattığı izlenimleri dağıtma çabasıyla yaptığı açıklama ile çözüm finansmanını Türkiye’ye havale etmekte olduğunu yazdı.

Haravgi haberi “Türkiye’nin Çözümü Finanse Etmesi Olmazsa Olmazdır... Çözümün Ekonomik Boyutuyla İlgili Uluslararası Seferberlik”  başlığı altında özetledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA