23 Kasım 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa12°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele12°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara12°C

DOĞAL GAZ GÖRÜŞMELERİ EKİM SONU SONUÇLANMAYI BEKLİYOR

Güney Kıbrıs ve Mısır’ın, doğal gaz boru hattı kurulmasına ilişkin anlaşmayı, Ekim ayı sonuna kadar sonuçlandırmayı arzuladığı belirtildi.

Doğal gaz görüşmeleri Ekim sonu sonuçlanmayı bekliyor

13 Ekim 2016 Perşembe 14:33

Fileleftheros gazetesi elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Güney Kıbrıs ve Mısır hükümetlerinin, en kısa zamanda anlaşma sağlanması için süreçleri hızlandırma konusunda mutabık kaldıklarını yazdı. 

İki ülkenin, en kısa zamanda anlaşmaya varılması kararlılığının en belirleyici unsurunun ise, Mısır Petrol ve Yeraltı Zenginlikleri Bakanı Tarık el-Molla’nın, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile anlaşma imzalamak için ay sonundan önce Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmesine zaten karar verilmesi olduğunu yazan gazete, anlaşmanın, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinden Mısır’a kadar boru hattı döşenmesiyle ilgili olacağını belirtti. 

HRİSTODULİDİS 

Fileleftheros gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dün yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs ile Mısır arasında, deniz altı sınırlar arası boru hattına ilişkin bir devlet anlaşması için şu anda yeni bir taslağın hazırlandığını ifade etti. 

İki ülkenin, en kısa zamanda bir sonuca varılması amacıyla bu gidişata yönelik gerekli her kolaylığı sağlayacağı mesajını da veren Hristodulidis, iki ülkenin geçtiğimiz Ağustos ayında, doğal gaz satışını kolaylaştıracak ve tüm sürece katılacak şirketlere ilgili güvenceleri sağlamak için bir anlaşma imzaladığını da anımsattı. 

Habere göre Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında, enerji dışında tarım, iletişim ve teknoloji konularında da işbirliği yapılması kararının, Rum Yönetimi tarafından eşit derecede önemli olarak addediliyor. 

Hristodulidis, Rum Devlet Radyosu “RIK’”e yaptığı açıklamalarda, ayrıca Kahire’deki üçlü zirvede, İsrail ile benzer şekilde, üç ülke arasında bağlantı sağlanması konusunda uzlaşmaya varıldığını belirtti. 

Üç ülkenin hükümetlerinin, bölgede faaliyet gösteren şirketlere yönelik ortaklaşa müdahil olmasından da bahseden Hristodulidis, müdahil olmanın, bir yandan tekno-ekonomik anlaşmalar diğer yandan da hükümetler tarafından bu gidişata yönelik kolaylıklar sağlanması yönünde sarf edilen tüm çabaların hızlandırılmasını hedeflediğini de belirtti. 
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA