18 Kasım 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele20°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

DOÇ. DR. TERALI: ALZHEİMER'DAN KORUNMAK İÇİN BEYNİN VERİMLİ KULLANILACAĞI AKTİVİTELER YAPILMALI

Doç. Dr. Teralı: Alzheimer'dan Korunmak İçin Beynin Verimli Kullanılacağı Aktiviteler Yapılmalı

Doç. Dr. Teralı: Alzheimer'dan Korunmak İçin Beynin Verimli Kullanılacağı Aktiviteler Yapılmalı

09 Nisan 2022 Cumartesi 11:39

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kerem Teralı, Alzheimerden korunmak için beynin verimli kullanılacağı aktiviteler yapılması gerektiğini söyledi.

GAÜ akademisyeni Doç. Dr. Kerem Teralı, tırmanışa geçtiği belirtilen Alzheimer hastalığıyla ilgili açıklamasında “Alzheimer hastalığı bilişsel işlevlerde ve hafızada ilerleyici kayba neden olan nörodejeneratif hastalıktır ve nörodejeneratif hastalıkların en yaygın olanıdır” dedi.

Alzheimer hastalığına yaşlılık hastalığı da denebileceğini kaydeden Teralı, “Son zamanlarda insanların ömrünün uzadığını görüyoruz. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda bu hastalığa sahip kişi sayısında artış bekliyoruz. Tüm Alzheimer vakaları kalıtsaldır diyemeyiz. Sadece dörtte biri kalıtsaldır. Alzheimer’ın oluşmasında kişinin genleri dışında çevresel faktörler etkilidir” açıklamasında bulundu.

“ALZHEİMER’DAN KORUNMAK İÇİN BEYNİN VERİMLİ KULLANILACAĞI AKTİVİTELER YAPILMALI”

Alzheimer’ın kesin bir tedavisi bulunmadığını ama en azından hastalığın belirtilerini baskılamaya yönelik semptomatik tedaviler uygulanabildiğini kaydeden Teralı, şu bilgileri paylaştı:

“Bu durumda hastalığın çok karmaşık olması ile ilgilidir. Risk faktörlerini belirlemek için birçok çalışma yapıldı ve şunu biliyoruz ki kadınlar yaşları ilerledikçe erkeklere nazaran Alzheimer hastalığını geliştirmeye daha yatkınlardır. Bu yüzden cinsiyet önemli bir risk faktörüdür. Bu hastalıktan kendimizi korumak için sağlıklı yaşamak gerekir. Beynimizi kullanmamızı sağlayacak aktivitelerle zorlamalıyız. Günde 7-8 saat uyku önemlidir. Bunları yaparsak Alzheimer hastalığı riskini azaltmış oluruz. Erken tanı çok önemlidir ve erken tanıda ailenin gözlem yapması gerekir. Ama en önemlisi bir nöroloğun teşhis koymasıdır. Alzheimer riskini azaltmanın en önemli yolu kendimize iyi bakmaktır.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA