20 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele18°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara17°C

DİYARBAKIR’DA NEWROZ GÜNÜ

Diyarbakır ve çevre illerden gelen 5 bin 205 polis, Nevruz kutlamalarında görev yaparak, geniş güvenlik önlemleri aldı

Diyarbakır’da Newroz günü

21 Mart 2016 Pazartesi 12:14

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından organize edilen ve Diyarbakır Valiliği’nin izin verdiği Newroz kutlamaları başladı. Diyarbakır ve çevre illerden gelen 5 bin 205 polis, Nevruz kutlamalarında görev yaparak, geniş güvenlik önlemleri aldı. Sabah saatlerinde Newroz alanına gidenler 5 ayrı arama noktasından geçerek alana ulaştı.

Kutlamanın yapılacağı Newroz Parkı’na çıkan tüm yollar araç trafiğine kapatılırken, vatandaşlar 3 farklı noktadan içeri girebiliyor. Öte yandan, alandaki vatandaşların güvenliğini sağlamak için görevlendirilen bazı polislerin etkinliği takip etmek için bölgeye gelen basın mensuplarını engellemesi tepki çekti.

DTK, tarafından organize edilen Nevruz kutlamaları öncesinde, kutlama alanında kontrollerde bulunan güvenlik güçleri, hazırlanan sahneye asılan bazı poster ve afişleri 'terör örgütü propagandası' içerdiği gerekçesiyle indirildi.

Polis arama noktaları dışında Newroz Tertip Komitesi'nin oluşturduğu güvenlik noktalarında da alana giren halk, tek tek aranarak alana alındı. Her yılın Newroz klasiğine dönüşen atlı katılımcılar da alana gelirken, katılanlardan bazılarının yöresel kıyafetleriyle kutlamalara katıldığı görüldü.

Dicle Haber Ajansı'nda yer alan habere göre de, PKK lideriAbdullah Öcalan'ın Diyarbakır'da önceki yıllarda kutlanan Newroz'a gönderdiği mesajlar bu Newroz'da yeniden okunacak. Öcalan'ın eski mesajlarını HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder okuyacak. 

İMC TV’ye konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Newroz alanının araç girişine kapatıldığını, halkın birden fazla kontrol noktasından geçerek alana girdiğini söyledi.

“Barış umutlarımızı büyütmek için bu alandayız” diyen Kışanak, “Newroz umut olsun umutlarımızı büyüttüğümüz yeni bir döneme sürece barış dolu günlere doğru yeni sayfa açılsın istiyoruz” diye konuştu.

Sokağa çıkma yasakları ve bu süreçte insanların yerinden edilmesi ve hayatlarını kaybetmesi nedeniyle Diyarbakır’ın buruk bir Newroz geçirdiğini ifade eden Kışanak “Umarım can kayıplarının sona erdiği yeni bir döneme başlangıç olur” dedi. 

DHA’nın haberine göre de Newroz ateşi için 3 ton odun alana getirildi. 

t24

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA