DİYANET'İN EŞCİNSELLİKLE İLGİLİ SÖZLERİNE BEŞTEPE'DEN DESTEK
Diyanet İşleri Başkanı’nın eşcinsellikle ilgili sarf ettiği sözlerle ilgili tartışma büyüyor. LGBTİ örgütleri ve hukukçular açıklamayı kınarken Cumhurbaşkanlığı'ndan Erbaş’a destek geldi.

27 Nisan 2020 Pazartesi 13:43
Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eşcinsellik ve evlilik dışı ilişkiyle ilgili açıklamalarına ilişkin tartışma büyüyor.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Ramazan ayının ilk Cuma günü verdiği hutbede eşcinsellikle ilgili sarf ettiği sözler büyük tepki çekmişti. Erbaş hutbesinde, "Ey insanlar. İslam, zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti? Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir bunun hikmeti. Yılda yüz binlerce insan gayrimeşru ve nikahsız hayatın İslami literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim" ifadelerini kullanmıştı.
Sivil toplum örgütleri, hukukçular ve siyasetçilerin tepkisiyle büyüyen tartışma, Pazartesi sabahı sosyal medyada ivme kazandı. "#AliErbasyanlızdeğildir" etiketi, Türkçe Twitter'da en çok konuşulan konular arasına girdi.
Tartışmaya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun da dahil oldu.
İbrahim Kalın, söz konusu etiketi kullanarak yaptığı açıklamada, "Zamanı ve mekanı yaratan Allah’ın hükmüne dil uzatanlar bu dünyada da ahirette de hüsrandadır. İlahi hükmü dile getiren Ali Erbaş yalnız değildir" ifadesini kullandı.
Fahrettin Altun ise Twitter paylaşımında, "İnsana kâinatta hak ettiği değeri göstererek, evvelimizi ve ahirimizi kul olmanın idrakiyle aydınlatan yüce dinimiz İslâm'ın kaideleri, Ali Erbaş hocaya münasebetsizce saldıranların keyiflerine göre sorgulanacak kaideler değildir" sözlerini sarf etti.
"Erbaş nefret suçu işliyor"
Erbaş’ın ifadeleri, LGBTİ sivil toplum örgütleri, barolar ve siyasetçilerin sert tepkisiyle karşılaştı.
Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, "Bu söylemler, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekte ve aşağılamaktadır. Ayrıca HIV statüsü üzerinden kişilerin kriminalize edilmesini ve HIV fobik söylemleri nedeniyle Ali Erbaş’ı kınıyoruz!" açıklamasını yaptı.
HIV konusunda farkındalık çalışmaları yürüten Pozitif Dayanışma örgütü ise, Erbaş’ın nefret suçu işlediğini söyledi. Örgütün açıklamasında, "Yanlış bilgiler ve nefret dolu ifadeler barındıran bu açıklamayı, insan haklarına aykırı ve ayrımcı buluyor, kendisinin nefretle değil bilimsel, doğru ve güncel bilgilerle hareket etmesini talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.
"Meydanlarda kadın yakmaya davet etmesi şaşırtıcı olmaz"
Ankara Barosu ise Erbaş’ı halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekle suçladı. Pazar günü yayınlanan açıklamada, "Görevde olduğu süre boyunca çocuk tecavüzcülerine gözlerini kapatıp kadın düşmanlığının manevi zeminini dini söylemlerle meşrulaştırma çabası karşılığında maaş alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın deprem, LGBTİQ+, kadın ve çocuk söylemlerine rağmen halen görevde kalması durumunda, sonraki konuşmasında halkı ellerinde meşalelerle meydanlarda cadı diye kadın yakmaya davet etmesi kimseyi şaşırtmamalıdır" ifadelerine yer verildi.
İzmir Barosu‘nun konuyla ilgili yayınladığı "Nefrete inat, yaşasın hayat" başlıklı açıklamadaysa, "Asıl mücadele edilmesi gereken bu ayrımcı ve nefret dolu anlayıştır" denilerek nefret söylemlerine karşı yaptırımlar getirilmesi ve bu tür ifadelerin engellenmesi gerektiği kaydedildi.
Erbaş’ın açıklamalarına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen ise, "Böylesi bir sözün salgın döneminde ne kadar çok kişiyi hedef haline getireceğinin farkında olunmaması felaket. Ayrıştırıcı ve nefret suçlarına adeta gerekçe yaratan bu söylemi ve dini duyguları kullanarak bunu yapanları kınıyorum" ifadelerini kullandı.
İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi’nin ise, hutbesi nedeniyle Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lefkoşa'da yarın bazı bölgelere elektrik verilemeyecekKIB-TEK, Lefkoşa'da yarın bazı bölgelere elektrik verilemeyeceğini duyurdu.28 Nisan 2025 Pazartesi 17:35LEFKOŞA
Erhürman: Olmak ya da olmamak.. İşte bütün mesele bu!CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman sosyal medya hesabından açıklama yaptı.28 Nisan 2025 Pazartesi 16:51KIBRIS
Yarından itibaren cumartesi gününe kadar yağmur bekleniyorYarından itibaren cumartesi gününe kadar yağmur, yarın sabah ise yer yer sis bekleniyor. Sıcaklık, 25-28 derece dolaylarında seyredecek.28 Nisan 2025 Pazartesi 16:51KIBRIS
NorthernLAND Group, Property Awards 2025 ödül gecesinde rekor bir başarıya imza attı…Kuzey Kıbrıs gayrimenkul ve inşaat sektörünün lider firması NorthernLAND Group, Property Awards 2025 ödül gecesinde rekor bir başarıya imza attı…28 Nisan 2025 Pazartesi 15:08KIBRIS
Özçınar, TDBB Yönetim Kurulu ve Genel Kurulu’na katıldıK. T. Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, 26 Nisan Cumartesi günü, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Nisan Ayı Yönetim Kurulu ve 7. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı.28 Nisan 2025 Pazartesi 14:28KIBRIS
“Sıkıntıların çözümü için çağrı yapılana kadar KOOP-BANK'ta greve devam edeceğiz”Kooperatif Görevlileri Sendikası (KOOP-SEN), toplu iş sözleşmesindeki sıkıntıların çözümü için muhatap bulamadıkları gerekçesiyle, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası'nın (KOOP-BANK) tüm şubelerinde greve başladı.28 Nisan 2025 Pazartesi 14:23KIBRIS
Rum Hükümet Sözcüsü Türkiye’ye yaptıkları teklifi açıkladıKıbrıs Rum hükümeti, Türkiye limanlarının Rum gemilerine açılması karşılığında Türkiyeli iş insanlarına AB vizesi verilmesi yönünde teklif yaptığını doğruladı.28 Nisan 2025 Pazartesi 13:13GÜNEY KIBRIS
İtfaiye vatandaşları uyardı: Zamanında tedbir almak yangını söndürmekten daha kolayZamanında tedbir almanın yangını söndürmekten daha kolay olduğunu vurgulayan itfaiye, vatandaşları uyardı.28 Nisan 2025 Pazartesi 13:11KIBRIS
UBP, DP, ve YDP Başkanları Ankara yolcusu...UBP, DP, ve YDP Başkanları Ankara yolcusu...28 Nisan 2025 Pazartesi 13:05KIBRIS
Akansoy’dan Üstel’e Çağrı: “Farkında mısın, KOOP Bank’ta Grev Var?"Akansoy'dan Üstel'e çağrı: Farkında mısın KOOP Bank'da Grev Var?28 Nisan 2025 Pazartesi 12:50KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs