29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa15°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele15°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “GEZİCİ BÜYÜKELÇİ ATAMASI CUMHURBAŞKANI’NIN ONAYINA TABİDİR”

Dışişleri Bakanlığı, Gezici Büyükelçi atamaya yetkisi olmayan bakanlığın sadece teklifte bulunduğunu, Bakanlar Kurulu’nun da karar aldığını ancak atamanın Cumhurbaşkanı tarafından yapılabileceğini açıkladı.

Dışişleri bakanlığı: “gezici Büyükelçi ataması Cumhurbaşkanı’nın onayına tabidir”

24 Haziran 2016 Cuma 19:22

Dışişleri Bakanlığı, Gezici Büyükelçi atamaya yetkisi olmayan bakanlığın sadece teklifte bulunduğunu, Bakanlar Kurulu’nun da karar aldığını ancak atamanın Cumhurbaşkanı tarafından yapılabileceğini açıkladı.

Bakanlık, “Hükümetimiz Hüseyin Macit Yusuf’un yeniden Gezici Büyükelçi atanmasını önermiş ve Bakanlar Kurulu bu yönde karar üretmiştir. Yasa gereği Hüseyin Macit Yusuf’un Gezici Büyükelçi olarak atanması sadece Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayına tabidir” bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Hüseyin Macit Yusuf’un “Gezici Büyükelçi” olarak atanmasına dair basında çıkan bazı haberlere ilişkin olarak yazılı bir açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, bakanlığın “Gezici Büyükelçi” atamaya yetkisi olmadığını kaydetti.

Bakanlık, “Yürürlükte olan yasa uyarınca, her ne kadar da Dışişleri Bakanlığı ‘Gezici Büyükelçi’ atanması için teklifte bulunsa da ‘Gezici Büyükelçi’ atanması Cumhurbaşkanı tarafından yapılmaktadır” dedi.

Dışişleri Bakanlığı açıklaması şöyle:

“Hüseyin Macit Yusuf 22 Mayıs 2003 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ın, Dışişleri ve Savunma Bakanlığı’na yazdığı yazıyla ‘Gezici Büyükelçilik’ görevine atanmıştı. 15/2013 sayılı Dışişleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’nın Geçici 3. Maddesi ile Hukuk Dairesi görüşü doğrultusunda ‘Gezici Büyükelçi’ Hüseyin Macit Yusuf 31 Mart 2016 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı tarafından görevinden alınmıştır.

Bununla birlikte 2013 yılında anılan yasada yapılan tadilat çerçevesinde ilgili Yasanın 24. Maddesi uyarınca ‘Gezici Büyükelçilerin’ Dışişleri Bakanlığının teklifi, Bakanlar Kurulu’nun kararı ve Cumhurbaşkanın onayı ile atandıklarını ve gerekli hallerde aynı yöntemle görevden alındıklarını da hatırlatmakta fayda görmekteyiz.

Hükümetimiz, görevden almanın herhangi bir gerekçe göstermeden gerçekleşmiş olmasından ve bakanlığımızın gerek Başbakanlık, gerekse de Başbakan Yardımcılığı ile yaptığı istişare sonucunda, anılan yasa uyarınca ve prosedüre uygun olarak Hüseyin Macit Yusuf’un yeniden ‘Gezici Büyükelçi’ atanmasını önermiş ve Bakanlar Kurulu bu yönde karar üretmiştir. Yasa gereği Hüseyin Macit Yusuf’un Gezici Büyükelçi olarak atanması sadece Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayına tabidir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA