23 Nisan 2024
  • Lefkoşa32°C
  • Mağusa31°C
  • Girne27°C
  • Güzelyurt32°C
  • İskele31°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara25°C

DİKO İLE DAYANIŞMA HAREKETİNDEN ÇAVUŞOĞLU’NA TEPKİ

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “Kıbrıs’ta sıfır asker, sıfır garanti rüyasında olanların uyanması gerektiği” şeklindeki açıklamasına, Rum tarafındaki DİKO ve Dayanışma Hareketi partilerinden tepki geldiği haber verildi.

Diko ile Dayanışma Hareketinden Çavuşoğlu’na tepki

19 Aralık 2018 Çarşamba 15:05

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “Kıbrıs’ta sıfır asker, sıfır garanti rüyasında olanların uyanması gerektiği” şeklindeki açıklamasına, Rum tarafındaki DİKO ve Dayanışma Hareketi partilerinden tepki geldiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesine göre, açıklamasında “Türkiye’nin güvenlik boyutundaki uzlaşmazlığını terk etmek için herhangi bir niyet göstermediğini” iddia eden DİKO, “Kıbrıs sorununda anlaşmaya varılmasına ilişkin en büyük engel Türkiye’nin güvenlik boyutundaki uzlaşmaz tutumuyken, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs’la ilgili geçici özel danışmanının neden sadece Kıbrıs sorununun iç boyutları konulu temaslarda bulunduğu” sorusunu sordu.

DİKO, “Türkiye’nin çağ dışı garantiler ve Türk ordusunun kalmasındaki ısrarının, Türkiye’nin garantilerin kaldırılması ve ordunun adadan ayrılmasıyla birlikte bir çözümü kabul etmeye hazır olduğuna inanan Kıbrıs’taki bazı kişilerin tezini çürüttüğünü” ileri sürdü.

Dayanışma Hareketi ise açıklamasında, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Kıbrıs sorununun çözümünde Türk garantileri ile Türk askeri birliklerinin yeri olmadığını düşünenleri “uyanması gereken hayalperestler” olarak nitelemekte ısrar ettiği sürece, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs’la ilgili geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un, yıl sonuna kadar Kıbrıs sorunuyla ilgili referans şartlarını tamamlamak olarak ortaya koyduğu ilk hedefinde başarısız olduğunu iddia etti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, işlevsel bir devlet meydana getirilmesi ve iki kesimli iki toplumlu federasyon çözümüne varılması için tüm olanakların tüketilmesi gerektiğini söylediğini belirten Dayanışma Hareketi, ancak iki kesimli iki toplumlu federasyonun Kıbrıs vatandaşları için dört özgürlüğü dahi sağlamadığını çok iyi bildiğini öne sürdü.

ÇAVUŞOĞLU’NUN AÇIKLAMALARI

Çavuşoğlu’nun açıklamaları Fileleftheros’ta “Türkiye Dışişleri Bakanı Sıfır Asker Sıfır Garanti Rüyasında Olanları Uyanmaya Çağırdı”, Alithia’da “Mevlüt Çavuşoğlu Yine Kışkırtıcı - Sıfır Garanti Sıfır Asker Rüyasından Uyanın”, Haravgi’de ise “Görüşme Parametreleri Belirlensin - Müzakereler Başlamadan Çerçeve Belirlensin” başlığıyla yer aldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA