19 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele23°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara20°C

"DİCAPRİO OSCAR'I ALIYOR"

Veri madenciliği bu büyük verilerden tahminler çıkartma, sonuçlar elde etme üzerine bir çalışma. BİNG arama motorunun tahminine göre DiCaprio nihayet bu yıl özlediği Oscarına kavuşacak

"DiCaprio Oscar'ı Alıyor"

25 Şubat 2016 Perşembe 10:08

Veri madenciliği bu büyük verilerden tahminler çıkartma, sonuçlar elde etme üzerine bir çalışma. BİNG arama motorunun tahminine göre DiCaprio nihayet bu yıl özlediği Oscarına kavuşacak.

28 Şubat günü Oscar ödülleri verilecek.

Açık Radyo'da dün yayınlanan "Açık Bilinç" programında insan davranışlarının bilgisayarla analizi konusu işlendi. Programda Pazar günü çıkacak sonuçların nasıl tahmin edildiğini, Dr. Albert Ali Salah anlattı.

Salah, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyesi ve Bilim Programı Direktörü. İnsan-bilgisayar etkileşimi ve insan davranışının bilgisayarla analizi üzerinde çalışıyor.

Öngörü makinesi diyebileceğimiz bir algoritma ya da modellemeyle yaparak başarılı tahminler yapılmaya başlandı.

Google, Facebook, Bing, Microsoft gibi büyük siteler petabaytlarla tarif edilen büyük miktarda verilerle uğraşıyor. Bu verilerin depolanması bir sorunken, bunca verinin kullanılıp sonuçlar çıkartılabilmesi daha da zor.

Veri madenciliği bu büyük verilerden tahminler çıkartma, sonuçlar elde etme üzerine bir çalışma.

Açık Bilinç programında Salah Microsoft araştırmacısı David Rothschild'in, geliştirdiği algoritmalarla, seçim sonuçlarını, turnuva sonuçlarını tahmin edebildiğini söylüyor.

Programda BING arama motorunun 2015'te 28 Oscar ödülünden 24'ünü doğru tahmin edebildiği örneği verildi.

Şu andaki tahmine göre 5 kategoride 2016 Oscar ödülleri şu şekilde dağılacak: Eni İyi Film The Revenant, En İyi Yönetmen Alejandro González Iñárritu, En İyi Erkek Oyuncu Leonardo DiCaprio (The Revenant) , En İyi Kadın Oyuncu Brie Larson (Room), En İyi Yabancı Film ödülünü ise "Son of Saul" ile László Nemes.

Bu tahminler henüz yüzde yüz sonuç vermiyor. Ancak verdiğinde toplumsal sonuçlarının ne olacağı ise halen tartışılmayı bekliyor.

bianet

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA