“DEVLETİN KURUMSAL BELLEĞİ VE PLANLI YÖNETİMİ YOK”
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, 2 yılda 3 hükümet ve 4 farklı İçişleri Bakanı ile çalışmak zorunda kalmanın zorluğuna dikkat çekti:

17 Haziran 2016 Cuma 10:36
Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) yurttaşlarla bir araya gelerek, şehrin yönetimi konusunda paylaşımda bulunduğu “Bölge Bölge Lefkoşa” toplantılarında sona gelindi.
Bu kapsamda önceki akşam (15 Haziran Çarşamba) Taşkınköy’deki buluşma da gerçekleştirilirken, önümüzdeki günlerde yapılması planlanan Kumsal Bölge toplantısı ile birlikte tüm bölgeler tamamlanmış olacak.
Dr.Fazıl Küçük Parkı’nda gerçekleştirilen bölge toplantısında LTB Başkanı Mehmet Harmancı, bölge sakinlerine belediyenin icraatlarını aktarma fırsatı buldu ve kendisine yöneltilen sorulara yanıtlar verdi. Harmancı’ya Asbaşkan Akın Aktunç, meclis üyeleri Bülent Çıraklı, Çelen Çağansoy yanında Taşkınköy Muhtarı Derviş Dizliklioğlu ve belediyenin üst kademe yöneticileri eşlik etti.
Asfalt yama, kanalizasyon ihalesi ve yağmur suyu direnajı çalışmaları Taşkınköy’ü rahatlattı
Harmancı konuşmasında yatırımlara vurgu yaparken, geçtiğimiz 2 yıl içerisinde kanalizasyon ihalesi ve yağmur suyu diranaj ihalesi ve asfalt yama programından faydalanması ile Taşkınköy’ün iyi bir noktaya doğru gittiğini vurguladı. Harmancı ayrıca parka yapılan yatırımlara da değinerek, park içerisinde yenilenen oyun grupları, arttırılan bakım çalışmaları ve güçlendirilen ışıklandırmanın bölge insanınını yeniden parkla buluşturulduğunu belirterek önümüzdeki dönemde park içerisindeki yürüyüş yolunun da çalışma programlarına alındığını kaydetti.
“Kemal Aksay Caddesi’nin düzenlemesi için proje hazır”
Taşkınköy adına önemli emek harcadıkları en önemli projenin Kemal Aksay Caddesi’nde yapmayı planladıkları düzenlemeler olduğuna işaret eden Mehmet Harmancı, orta şeridin uyarıcı işaretlerle bölündüğü, güvenli yaya geçitlerinin olduğu bir yol planı üzerinde durdu.
Harmancı, ayrıca cadde üzerinde bulunan market yanındaki ana yola bağlanan tali yoldan güvenli çıkış noktası oluşturma niyetinde olduklarını aktarırken, bu konudaki finansman çalışmalarıyla ilgili ilerleme sağlandığını açıkladı.
“AB’nin 4 milyon euro’luk kanalizasyon ana taşıyıcı hat ihalesini bir an önce açması gerek”
Kemal Aksay Caddesi’ndeki bu proje ile paralel olan Ecvet Yusuf Caddesi’ndeki proje çalışmalarına da değinen LTB Başkanı Mehmet Harmancı, bu yolun altında yer alan kanalizasyon hattının 1980’lerden kaldığını, üst yapının oluşmasından önce bu altyapı çalışmasını tamamlamak gerektiğini belirterek, bu konuda AB’den erken adım beklediklerini belirtti.
Harmancı, hattın yerinin değiştirilmesi amacı ile Avrupa Birliği ile geliştirdikleri projenin AB ile uzlaşılan takvim doğrultusunda gerçekleşmesini arzuladıklarını belirterek, projeyi sekteye uğratabilecek iç gelişmeleri aşabilmenin yolunun AB’nin bir an önce kararlılıkla proje ihalesini başlatması olduğunun altını çizdi.
“Hükümet 2015 Kasım ayında su altındaki kurumların oksijen tüpünü boşalttı’
LTB’nin mali durumu hakkında da detaylı açıklamalar yaparak yurttaşları bilgilendiren Mehmet Harmancı, kamuya olan borçlarda azalma olmamasına karşın personele, esnafa ve bankalara olan borçları ciddi anlamda azalttıklarını vurguladı.
Harmancı, seçime girereken uzman ekipleri ile birlikte belediyenin mevcut yapısını var olan yasalara göre inceleyip finansman projeleri geliştirdiklerini ve tüm planlarının bu işleyişe göre düzenli bir şekilde gittiğini belirterek, 2016 yılının ilk çeyreğinden itibaren personellerin Sosyal Sigorta yatırımlarına başlayacakları bir mali yapı dizayn ettiklerini ve buna uygun koşulları yarattıklarını vurguladı.
2015 yılı Kasım ayında hükümetin yürürlüğe koyduğu yasa ile tüm belediyelerin aylık yatırması gereken Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı ve vergileri kaynaktan kesinti yoluna gittiğine işaret ederek, bu durumun kendilerine 21 Milyon TL’lik ek yük bindirdiğini ve belediyenin bu yıl çok zorladığını söyledi.
Bu durumu “Suyun altında oksijen tüpü ile yüzen biri için oksijen tüpünü boşaltmak” şeklinde nitelendiren Harmancı, Ocak ayından beridir tüm yatırımları yaptıklarını, ancak bunların bütçeye yansımasının 21 milyon TL olduğunun altını çizdi ve yıl içinde bu konudan dolayı mali tıkanıklık yaşayabilecekleri uyarısında bulundu.
“2015’de yüzde 16, 2016’da yüzde 23 gelir arttırdık”
Gelir arttırılması adına iyi bir performans ortaya koyduklarına inandığını ifade eden ve yurttaşın ödediği yükümlülüklerine zam yapmadan 2015’te yüzde 16, 2016’nın Mayıs ayına kadar ise yüzde 23 gelir arttırdıklarını ifade eden Mehmet Harmancı, bunlardan bazılarını örneklerle aktardı ve özellikle tabela kirasıyla kanalizasyon ücreti alınmayan hanelere müdahale ettiklerini belirtti.
Harmancı, yüzde 85’e ulaşan tahsilat oranına da vurgu yaparken, 40 milyon TL’lik bütçe açığını 31 milyon TL’ye çektiklerini, öngörülerinin 15-16 milyon TL olduğunu da sözlerinde kullandı.
Merkezi Hükümete öneriler
Mehmet Harmancı, 2016 yılında belediyenin yaşadığı ekonomik zorlukları aşabilmek için yurttaşların hayatlarını etkilemeyecek gelir artırımları konusunda merkezi hükümete bir takım önerilerde bulunduklarını, bunlar içerisinde petrol dolum tesisi ve havaalanından sağlanan gelirin bir belediye değil, tüm belediyelere paylaştırılması önerisini açıkladı.
Harmancı, 120 metrekareye kadar olan evlerde mevcut ücretin ayni kalması ama bunun ötesindeki metrekaralerde kademeli bir emlak vergisinin belirlenmesi, tütün ürünlerine kıymet tartı ücreti konulması ve Lefkoşa’da yaşayan 40 bin öğrencinin yurtlarda konaklayanlarından da bir miktar sağlık-temizlik vergisi alınması yönündeki öneri paketlerinin de hükümet tarafından reddedildiğini anımsattı.
Hükümetlerin plansız politikalarına eleştiri
Devletin kurumsal belleğinin zayıflığını vurgulayan Harmancı, alelacele çıkardıkları ve kurumların batmasına yol açabilecek yasalarla da plansız yönetim anlayışlarını ortaya koyduklarını belirterek, seçim öncesinde iş başına gelmeden önce mevcut yasaları değerlendirerek topluma bir ekonomik yol haritası çıkardıklarını ama hükümetlerin plansız politikaları neticesinde şimdi bambaşka zorluklarla boğuşmak zorunda bırakıldıklarını kaydetti.
“Su konusu çözümlenecek”
Harmancı geçiş döneminde gelecek suya ilişkin kendisinin herhangi bir kaygı taşımadığını bu bağlamda merkezi hükümet ve farklı siyasi partilerle de istişarelerinin devam ettiğine vurgu yaparak, en kısa zamanda su konusunu toplum istenç ve menfaatleri doğrultusunda çözmeyi hedeflediklerini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Avrupa'da ölümcül mantar salgını paniği: 'Hazır değiliz'Değişen iklim, Aspergillus gibi mantarların yayılması için mükemmel bir ortam sağlıyor.10 Mayıs 2025 Cumartesi 18:20AVRUPA
Karar 'dünyanın bütün diktatörlerine cesaret verecek"Ekrem İmamoğlu'nun sosyal medya hesabının erişime kapatılması ardından açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, X platformuna seslenerek kararın 'dünyanın bütün diktatörlerine cesaret vereceğini' belirtti.10 Mayıs 2025 Cumartesi 18:14TÜRKİYE
Halil Falyalı'nın "finans müdürü" Cemil Önal'ı öldüren zanlının fotoğrafı paylaşıldı2022 yılında KKTC'de öldürülen kumarhane patronu Halil Falyalı’nın "finans müdürü olarak bilinen Cemil Önal'ı öldüren katil zanlısının fotoğrafı paylaşıldı.10 Mayıs 2025 Cumartesi 14:22KIBRIS
Özgür Özel, Van'dan seslendi: Kürt'ün başarısına tahammülleri yok; terörsüz Türkiye'ye 'evet' diyoruz!Biz, meydanlarda sadece Ekrem Başkan'ın değil; tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep ediyoruz; Selahattin Demirtaş'ın da Ümit Özdağ'ın da..."10 Mayıs 2025 Cumartesi 14:20TÜRKİYE
Gıda güvenliğine uluslararası bakış!Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı.10 Mayıs 2025 Cumartesi 11:33YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
ARUCAD Kariyer Günleri, Rasıh Reşat’ın “Dijital Çağda Gazeteciliğin Değişen Rolü” Başlıklı Semineri ile BaşladıARUCAD Kariyer Günleri, Rasıh Reşat’ın “Dijital Çağda Gazeteciliğin Değişen Rolü” Başlıklı Semineri ile Başladı10 Mayıs 2025 Cumartesi 10:59ARUCAD
Kıbrıs Kupası şampiyonu Lefke!Mağusa Türk Gücü'nü 3-1 mağlup eden Lefke Türk Spor Kulübü şampiyon oldu.10 Mayıs 2025 Cumartesi 08:49FUTBOL
Rahvancıoğlu: Hür-İş Dahil Tüm Sendikalar Önceki Pozisyonlarını Koruyor, Laiklik Mücadelesi Devam Ediyor!Bağımsızlık Yolu Mali Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, Disiplin Tüzüğü ile dayatılan siyasal İslam projesine karşı laiklik temelinde bir arada durmanın gerekliliğini vurguladı.09 Mayıs 2025 Cuma 16:58KIBRIS
Karanlık Odadan Dijital Çağa Kıbrıs’ın 40 Yıllık Görsel HafızasıYakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Gazi Yüksel, 40 yıllık fotoğraf arşivinden oluşan retrospektif sergisi ile Kıbrıs’ın görsel belleğini sanatseverlerle buluşturuyor.09 Mayıs 2025 Cuma 16:07YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Rum mahkemesinden önemli karar! Eski Rum Mülkleri ile ilgili Macar kadınlara 45 ay hapis cezasıRum mahkemesinden önemli karar! Eski Rum Mülkleri ile ilgili Macar kadınlara 30 ay ve 15 ay hapis cezası09 Mayıs 2025 Cuma 15:59KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs