26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele23°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara21°C

DEVLET SUÇLANIYOR

Devlet suçlanıyor

06 Eylül 2014 Cumartesi 11:34

19 yaşındaki gencin hayatına mal olan “iş kazası” ile ilgili tepkiler sürüyor

İnşaat Mühendisleri Odası, kazının çökme tehlikesi taşıdığı konusunda kaza öncesinde ilgilileri uyardıklarını açıkladı

Girne’de önceki gün bir inşaatta meydana gelen toprak kayması sonucu 19 yaşındaki gencin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan tepkiler dün de sürdü. Sivil toplum örgütleri ve sendikalar açıklamalarında devleti iş güvenliği konusunda denetim yapmamakla suçladı.

ÖZKARDAŞ: DEVLET ELİYLE CİNAYET

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, iş kazası sonucu 19 yaşında bir gencin yaşamını yitirmesi konusunda devleti ve hükümeti suçlayarak, yasaların, iş ve işçi güvenliğinin devlet tarafından ciddiye alınmadığını ve gerekli denetimlerin yapılmadığını vurguladı.

Özkardaş yazılı açıklamasında, adına “iş kazası” denen ve devlet eliyle yapıldığını iddia ettiği ölümlü iş kazalarını “cinayetler” olarak niteledi.

Mehmet, Özkardaş, ülkedeki yasaların ve denetimlerin yetersizliğine işaret ederek, bu durumun yanı sıra iş ve işçi güvenliğinin devlet tarafından ciddiye alınmamasından dolayı önceki gün Girne’de bir otel inşaatında 19 yaşındaki gencin öldüğünü kaydetti.

Hükümeti, bu ve bunun gibi ölümlere seyirci kalmakla suçlayan Özkardaş, yeterli önemleri almak yerine, kaçak inşaatlara, çarpık yapılaşmalara ve emeğin sömürülerek ülkenin can pazarına dönmesine neden olduğunu kaydetti.

İMO: “İNŞAAT KAZISININ GÖÇME RİSKİ TAŞIDIĞI’ KONUSUNDA UYARI YAPILDI”

İnşaat Mühendisleri Odası ise oda teknik heyetinin, kaza öncesinde, Girne Belediyesi’ni, İnşaat Encümeni’ni ve projenin inşaat mühendisi müellifini, “inşaat kazısının göçme riski taşıdığı” konusunda uyardığını açıkladı.

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Seran Aysal, Oda’nın, derin kazı sonucu oluşan toprak kayması ve ölümlü iş kazası ile ilgili

değerlendirmelerini sıraladı.

Buna göre, İnşaat Mühendisleri Odası’nın 19 yaşındaki bir gencin ölümüyle sonuçlanan toprak kayması ve iş kazasıyla ilgili değerlendirmeleri şöyle:

“1. Derin kazı nedeniyle oluşan kısmi toprak kayması sonucu bir kişinin hayatını

kaybettiği,

2. Söz konusu inşaatın projesinin İnşaat Mühendisleri Odası’ndan vize almış olduğu,

3. Söz konusu inşaatın bodrum kazısı ile ilgili, Girne Belediyesi’nin, Odamızdan 07/08/2014 tarihinde yazılı olarak yerinde değerlendirme yapılması amacıyla bir heyet gönderilmesi talebinde bulunduğu ve bu talebi takiben teknik heyetin, 08/08/2014 tarihinde yerinde incelemeler yapmış olduğu ve bu incelemeler neticesinde derin kazının yapım aşamasında gerekli önlemlerin alınmadığı, ve kazının komşu parsellerde bulunan binalara zarar vermiş olduğu ve toptan göçme riski taşıdığı konusunda Girne Belediyesi’ni, İnşaat Encümenini ve projenin inşaat mühendisi müellifini uyarmış olduğu,

4. Odamıza da sunulan, alınması düşünülen önlemlerle ilgili ön çalışmanın yerinde uygulanmadığı (hazırlanan çalışma ile ilgili İMO değerlendirmesini göndermiştir).”

Ülkede yeni taleplerle gelişen inşaat projelerinin klasik yöntemlerle ve anlayışla yapılamayacağı gerçeğinin ortada olduğunu vurgulayan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Aysal, inşaatların yapım aşamasında, yapımı ile ilgili inşaat mühendisliği çözümlerine ve yönetimlerine ihtiyaç olduğunu dile getirdi ve şöyle devam etti:

“Bahse konu yapı inşasının ilk aşaması olan temel kazısı sürecinde, alınması gereken tüm teknik önlemlerin, diğer tüm yapı süreçlerinde olması gerektiği gibi, inşaat mühendisinin kontrolü ve sorumluluğunda yapılması gerektiği gerçeği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

İnşaat Mühendisleri Odası olarak yıllardır uygulamaya konulması için mücadele verdiğimiz yapı denetiminin, yasal statüye oturtulmadığı sürece bu ve benzeri olayların yaşanılması

kaçınılmazdır.

İnşaat mühendisliği çözümlerinin noksan olduğu, etkin kontrol ve denetimin yapılmadığı ve mühendislik çözümlerinin sahada uygulanmadığı durumlarda sonuç maalesef kısa, orta veya uzun vadede can ve mal kaybı ile ödenmektedir.

Bu olay; inşaat mühendisinin, inşaatın tüm safhalarını, tüm yapı malzemelerini, kalıcı ve geçici tüm taşıyıcı sistemin öğelerini kontrol etmesinin ve onaylamasının önemini bizlere üzücü bir sonuçla bir kere daha göstermiş ve tecrübe ettirmiştir.

Sürecin devamında gerekli bilgilerin Odamız ile paylaşılması durumunda daha detaylı bilgilendirme yapılacaktır.”

MADEN MÜHENDİSLERİ: KAZA RİSKİ BELİRTİLMİŞTİ

Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Birol Karaman, “Girne’de dün ölümlü iş kazası yaşanan inşaatla ilgili daha önce düzenlenen jeolojik ve jeoteknik etüt raporunda böyle bir riskin varlığından söz edildiğini, ancak bu raporun yetkili makamlarca dikkate alınmadığını” belirtti.

Karaman, önceki gün yaşanan ölümlü iş kazasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Oda’nın daha önce iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda defalarca açıklamalar yaptığı ve yetkili makamları uyardığı belirtildi.

“Kazanın yaşandığı inşaatla ilgili oda üyesi bir jeoloji mühendisi arkadaşımız, hazırlamış olduğu Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu’nda böyle riskin varlığından söz etmiş ve alınması gereken önlemlerle ilgili de uyarılarda bulunmuştur” denilen açıklamada, bu raporun hiçbir şekilde dikkate alınmadığı savunuldu.

TALEPLER

“Yaşanan olayın kaza değil cinayet olduğu” ifadesi kullanılan açıklamada bir bu tip olayların önüne geçilmesi için şu taleplerde bulunuldu:

“Yaşanan bu acı olay bizlere bir kez daha farklı meslek disiplinlerinin uyum içerisinde çalışmasının önemini göstermektedir. Bu bakımdan uzun yıllardan beridir sürüncemede bırakılan odamızın Mesleki Hizmet ve Denetim Tüzüğü’nün hükümet tarafından yürürlüğe konması, yer bilimlerini ilgilendiren alanlarda yaşanması muhtemel kazaların önlenmesi bakımından kritik bir öneme sahiptir.

Ülkemizde zemin etüt çalışmaları halen gereksiz bir harcama ve buna bağlı bir prosedürün yerine getirilmesi olarak görülmektedir. Oysa yaşanan olay bilimsel temellere dayanan çalışmalarla bu tip acı sonuçların önüne geçilebileceğini açıkça göstermektedir.

2008 yılında yürürlüğe giren 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası etkin bir şekilde uygulanmamaktadır. Bu konuda hükümetin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve ilgili dairelerde yaşanan personel eksikliğini süratle gidermesi gerekmektedir.

Kazanın yaşandığı yer olan Girne Bölgesi’nde sayıları süratle artmakta olan yüksek katlı binalarla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu kaza ölümle sonuçlandığı için kamuoyunun gündemine girmiştir ama ölümle sonuçlanmayan başka kazaların da meydana geldiğini biliyoruz. Dolayısıyla yetkili makamların söz konusu inşaatlarla ilgili daha titiz bir çalışma yürütmesi ve oda üyelerimizi de bu süreçlere dâhil etmesi gerekmektedir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA