29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara21°C

DEV İNTERNET ŞİRKETLERİNDEN ACI İTİRAF

Dev internet şirketlerinden acı itiraf

16 Haziran 2013 Pazar 10:11

Google, Yahoo, Apple, Microsoft, facebook...

Amerikan internet şirketlerinden, Amerikan yönetiminin telefon ve internet kayıtlarını izlediği iddialarına ilişkin itiraflar geldi.

Şirketler Amerikan güvenlik birimlerinden gelen talep üzerine on binlerce hesaba ait binlerce bilgiyi paylaştıklarını açıkladı.

236950[1]Sosyal paylaşım sitesi facebook sadece geçen yılın ikinci yarısında Amerikan makamlarıyla, yaklaşık 19 bin hesaba ait 9-10 bin kez bilgi paylaşımında bulunduğunu açıkladı.

Bir açıklama da Microsoft şirketinden geldi. Şirket Amerikan yönetiminin yaklaşık 32 bin hesapla ilgili kendisinden de 6-7 bin kez bilgi talebinde bulunduğunu söyledi.

Yapılan açıklamalar Amerika Birleşik Devletleri'nde geçen hafta patlayan internet skandalının ardından şirketlerin kendilerini aklama çabası olarak değerlendiriliyor.

Geçen hafta patlayan skandalda eski bir CIA çalışanı olan Edward Snowden Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın internet şirketlerinin sistemlerine doğrudan erişmesine imkan tanıyan ve 'Prizma' olarak adlandırılan bir program bulunduğunu söylemişti.

Şirketler ise doğrudan erişim iddiasını reddetmiş ancak kanunlar çerçevesinde devlet birimlerinin talep ettiği bilgilerini verdiklerini ifade etmişlerdi.

Şirketler yaptıkları görüşmeler sonrasında Amerikan hükümetinin kendilerine bilgi paylaşımıyla ilgili sayıları açıklama izni verdiğini duyurdu.

Facebook zaman zaman yerel yöneticilerin işlenen suçlarla ilgili taleplerde bulunduğunu, zaman zaman da ulusal güvenlik birimlerinin takip ettiği bir terörist için bilgi istediğini ifade etti.

Şirket 1 milyar 100 milyon kullanıcısı olduğunu hatırlattı ve Amerikan makamlarına hakkında bilgi verilenlerin tüm kullanıcıların sadece yüzde birini oluşturduğunu belirtti.

Şirketin kişisel hesaplara ait ne tür bilgileri Amerikan makamlarına verdiği ise bilinmiyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA