25 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa24°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele24°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara24°C

DETAY’IN HABERİ “ÖZENDİR”MİŞ

Detay’ın haberi “ÖZENDİR”miş

02 Ekim 2014 Perşembe 14:12

Mizanpaj 1Detay’ın 24 Eylül tarihinde “Seksin Bedeli” başlığı ile Detay Gazetesi genel yayın Yönetmeni Oshan Sabırlı imzası ile yayınlanan ve yasal olarak gece kulüplerinde fuhuş yapılmadığı iddia edilirken, konsomatris adı altında seks işçilerinin nasıl pazarlıklarla ücretlendirildiğini anlatan haberi, Medya Etik Kurulu tarafından Özendirme yapıldığı iddiası ile eleştirildi.

 Kararda “kaş yaparken göz çıkarmak gerekmediğini, sorumlu yayıncılık anlayışı gereği gece kulüplerine gitmeyi özendirecek tarzda habercilik yapmaktan uzak durulmasının zorunlu olduğunu hatırlatma kararı almıştır” denildi.

Medya Etik Kurulu, gündemine aldığı konulara ilişkin kararlar üretmeye devam ediyor. Kurul bir gazeteciyi “kişilik hakları ihlâli” gerekçesiyle uyarma kararı aldı.  Bir başka kararında ise gece kulübü haberlerini ele alan Kurul, haberlerde özendirme yapıldığı sonucuna ulaştı.

Gece kulübü haberlerinde özendirme var

Medya Etik Kurulu,  gece kulüplerinde işlenen cinayetler sonrasında artan haberlerle ilgili olarak yaptığı değerlendirme çerçevesinde, gazetecileri, gece kulüplerinin reklamını yapar şekilde haber yapmaktan uzak durmaya davet etme kararı aldı. Kurul, 23 Eylül’de bir gazetenin manşetten yayımladığı “361 Seks Kölesi” haberi ile  ilgili ve Detay’ın 24 Eylül’deki “Seksin Bedeli” başlıklı manşet haberlerinde, bu mekânlarda çalışan konsomatrislerin seks köleleri olarak kullanıldıkları ve devletin buna göz yumduğu vurgulanmakla birlikte, haberlerin sunumunda sanki de bu mekânlar cazip mekânlarmış duygusu yaratıldığını iddiasında bulundu.

Kararda şu ifadelere yer verildi: “Kurulumuz, ülkenin en önemli sorunlarından birisi olan gece kulüpleriyle ilgili haber yapmanın gazetecilerin doğal görevleri arasında bulunduğunu vurgulamakla birlikte, kaş yaparken göz çıkarmak gerekmediğini, sorumlu yayıncılık anlayışı gereği gece kulüplerine gitmeyi özendirecek tarzda habercilik yapmaktan uzak durulmasının zorunlu olduğunu hatırlatma kararı almıştır.”

HABERLERDE NELER YAZILMIŞTI

Detay’ın Genel Yayın Yönetmeni Oshan Sabırlı tarafından 3 gün boyunca gece kulüpleri ile ilgili hazırlanan dosya haberinde ilk gün İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ile yapılan gece kulüpleri ve bu mekanlarda çalışan kadınlar haberi, bahse konu eleştiriye sahip olan 2’inci gün haberinde, gece kulüplerinde “yasal mevzuata uygun olmamakla birlikte” neler yapıldığı ve bu işletmelerinde neler yapıldığı ve 3’üncü gün ise dünyada fuhuş sektörünün nasıl bir sektöre dönüştüğü, gece kulüplerinde konsomatris olarak çalışan  seks işçileri için kurulan ihbar hattının bu güne kadar hiç aranmayışı kamuoyunun dikkatine getirilmişti. Öte yandan eleştirilen bir diğer gazete ise ülkedeki gece kulüplerinin sayısını ve her bir gece kulübünde kaç seks işçisinin, konsomatris adı altında çalıştığını yazmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA