26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

DERVİŞ ZAİM’İN DEVİR FİLMİNİN GALASI MAĞUSA’DA YAPILIYOR

Derviş Zaim’in Devir filminin galası Mağusa’da yapılıyor

28 Mayıs 2014 Çarşamba 14:18

Ünlü yönetmen Derviş Zaim’in, 19. Londra Türk Film Festivali’nde de ödül alan “Devir” filmi, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi, Radyo-TV ve Sinema Bölümü tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Fone Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluşuyor. DAÜ İletişim Fakültesi’nin öğretim görevlisi kadrosunda bulunan ünlü yönetmenin “Devir” filminin galası, yarın, Gazimağusa’daki Lemar Cineplex sinema salonunda yapılacak. Saat 18.15’te başlayacak olan film gösteriminin öncesinde, saat 17.00’de kokteyl, saat 18.00’deyse DAÜ İletişim Fakültesi araştırma görevlisi Mert Yusuf Özlük tarafından hazırlanan bir kamera arkası slayt gösterisi gerçekleştirilecek.

Anadolu insanının öyküleri anlatılıyor

Derviş Zaim “Devir” filminde, Burdur’un Hasanpaşa köyünde düzenlenen geleneksel bir çoban yarışması üzerinden, Anadolu insanının öykülerini anlatıyor. Filmde, gerçek yaşamlarında da çobanlık yapan oyuncular yer alıyor. Zaim, filmin, inançlarıyla modern dünya arasında kalmış, nereye ait olduklarını öğrenmek ve öğretmek için mücadele veren çobanların yaşadığı tuhaf, komik ve zaman zaman trajik dünyayı ele aldığını söylüyor. Belgesel tarzıyla kurmacayı ve fantastik unsurları bir arada kullanan filmin, sinemaya farklı bir yaklaşım getirmeyi amaçladığını ifade ediyor.

DAÜ İletişim Fakültesi Radyo, TV, Sinema ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pembe Behçetoğulları ise Derviş Zaim’in 90’ların ortasında yeni Türk sinemasının ilk işaretlerini veren yönetmenlerin başında geldiğini söyleyerek, yönetmenle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye sinemasına yeni bakış açıları ve farklı sinema üslupları getiren birçok yönetmenin aksine, Derviş Zaim, belli bir üslupta ısrar etmek yerine, hemen her filminde farklı bir sinema macerasına, sinema diline açmıştır. Kendisini; hemen her filminde bakışını farklı bir yere çevirmiş, farklı üsluplar denemiştir. Devir filmi de bu tarz filmlerindendir ve film Kıbrıslı seyirciyle ilk kez buluşuyor.”

Behçetoğulları, DAÜ İletişim Fakültesi ve 2. Uluslararası Fone Film Festivali Organizasyon Komitesi olarak bu buluşmaya ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

Festivalde kısa filmler yarışıyor

DAÜ İletişim Fakültesi tarafından 29-30 Mayıs 2014 tarihlerinde bu yıl ikincisi düzenlenen Fone Film Festivali’nde 50 kısa film iki kategoride yarışıyor: “Beden Politikaları” temalı uluslararası yarışma ile lise öğrencilerinin katıldığı “Kanka/Gomma” kategorisi. Katılımcıları, bedenlerin nasıl kaydedildiği; iktidarın bedenin anlamını nasıl tanımladığı konusunda düşünmeye ve sorgulamaya davet eden “Beden Politikaları” kategorisinin jürisinde ünlü yönetmen Derviş Zaim’in yanı sıra, Kıbrıslı Rum film yönetmeni Panicos Chrysanthou, akademisyenler İzlem Kanlı ve Jonathan Stubbs ile Türkiyeli video sanatçısı Zeyno Pekünlü yer alıyor. Liselilere yönelik kısa film yarışmasının jürisi ise fotoğraf sanatçıları Buket Özatay ve İsmail Gökçe ile film yapımcısı Uygar Erdim’den oluşuyor. Halkbank’ın sponsorluğunda gerçekleşen 2. Uluslararası Fone Film Festivali’nde Beden Politikaları dalında birinciye 4.000TL, ikinciye 2.500TL, üçüncüye 1.500TL, ayrıca Kanka/Gomma hikâyeleri dalında, birinciye 2.000TL, ikinciye 1.500TL, üçüncüye ise 1.000TL’lik ödüller verilecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA