26 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa31°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt28°C
  • İskele31°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara27°C

DERS ALMIYORUZ!

Ders almıyoruz!

06 Mayıs 2014 Salı 17:50

Dere yatağına dükkân inşaatı!

 

Ders almıyoruz!

 

Dere yataklarına yapılan inşaatların, sel felaketlerine neden olabileceği bilinmesine karşın, Başkent Lefkoşa’da dere yatağına inşaat izni verildi.

 

Şehircilik’ten planlama onayı alan projeye, inşaat iznini veren Lefkoşa Türk Belediyesi İmar Bölümü Sorumlusu Dervişe Ener, gerekçe olarak arazinin “özel mülk” olmasını gösterdi

 

Pojeye vize veren Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Sorumlusu Tunç Adanır da, “Şehircilik’ten planlama onayı aldığı için projeyi vizeledik” dedi.

 

Rana SARRO

Sel felaketine sebep olabileceğinin bilinmesine karşın, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) İmar Bölümü, dere yatağına inşaat izni verdi.

Mehmet Küçük isimli vatandaşa ait Miraj Restoran karşısındaki arazi üzerine başlatılan inşaatın dükkân olacağı belirtildi.

Arazi sınırları dere yatağının içerisinde olan inşaata, Şehir Planlama Dairesi’nin, Lefkoşa Türk Belediyesi İmar Bölümü’nün ve Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin onay vermesi ise şaşkınlıkla karşılandı.

 

LTB İmar Bölümü: Özel mülküdür, izin verdik

Konuyla ilgili açıklamalarına başvurulan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) İmar Bölümü Sorumlusu Dervişe Ener, inşaatın izinli olduğunu belirtti. Dervişe Ener şu açıklamayı yaptı:

“Yapılan inşaat kendi mülkündeydi. Dere yatağına müdahale edilmiş gibi görülse de, dere yatağı özel mülke doğru zamanla kaymıştır. Kendi mülkünden de, dere yatağına 180 santimlik dere koruma bandı da bırakacaktır.”

Özel mülkü olsa dahi, dere yatağına inşaat yapılmasının tehlikesinin hatırlatıldığı Dervişe Ener, “dere yatağı mülk sahibinin aslında toprağını yedi” dedi.

 

KTMMOB’den çelişkili açıklamalar

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Sorumlusu Tunç Adanır da, Oda’nın inşaata vize verdiğini söyledi.

İnşaatın, Şehircilik’ten planlama onayı aldığını belirten Adanır, “planlama onayı almışsa, o projeyi biz vizeleriz. Bizim yaptığımız, projenin uygulanabilirliğini denetlemektir” dedi.

“Bize sunulan proje yasal görünür”

Bahçe duvarının yani arazi sınırlarının dere yatağının içerisinde olduğunu doğrulayan Tunç Adanır, “normalde ona Şehir Planlama Dairesi onay verirken, dereden en az 150 santim bir kaçış vermesi lazım. Dere yatağının düzlüğünden itibaren minimum 5 ayak yani 150 santim kaçış istenir. Bazı parsellerde eskiden kalma, arazinin sınırı dere yatağının içinde olur. Bu da büyük bir ihtimalle öyledir. Bakıldığında, dere yatağından 3 metre kaçarak verilmesi lazım, bize gelen projede de; binanın oturduğu yerden 3 metre kaçışlar görülür. Yani bize sunulan proje yasal görünür” dedi.

Bunun üzerine ‘3 metre kaçışların’ ne anlama geldiğinin sorulduğu Adanır, “yani arazi sınırından dört bir tarafından 10 ayak geri çekilmesi lazım” diye açıkladı.

Başta arazi sınırlarının yani, bahçe duvarının dere yatağında olduğunu söyleyen Tunç adanır, daha sonra “Bize sunulanda da binanın oturduğu yer 3’er metre kaçılarak yapılmıştır. Arazinin sınırı dere yatağında mı, değil mi onu bilmiyorum. Onu haritacı belirler” şeklinde konuştu

“Şehircilik onay vermemeliydi”

Gazetemiz muhabirinin ısrarlı soruları üzerine ise Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Sorumlusu Tunç Adanır, “Şehirciliğin buna planlama onayı vermemeleri gerekirdi” diye konuştu. Projede, yasal arazi sınırlarından 3’er metre kaçış görüldü, ki o da yasal mevzuata uygundur” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA