09 Mayıs 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara15°C

DERİNYA KAPISI KONUSUNDA GELİŞME

Derinya Kapısı konusunda gelişme

16 Mayıs 2015 Cumartesi 10:03

Güven Yaratıcı Önlemler arasında gösterilen yeni sınır kapılarının açılması konusunda önemli bir konumda bulunan Mağusa Bölgesi’ndeki Derinya kapısı ile ilgili olarak İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’dan sevindirici bir açıklama geldi. İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Kıbrıs Genç TV’de Aysu Basri Akter’e Derinya Kapısı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Uluçay telefon aracılığıyla katıldığı canlı yayında Derinya Kapısı’nın açılması için çalışma başlattıklarını kaydetti.

Uluçay, "herhangi bir kapının açılıp açılmaması liderler görüşmesinde netleşecek ancak biz hükümet olarak altyapı çalışmalarımızı başlatmış durumdayız" dedi.

BUGÜN EYLEM VAR

Mağusa bölgesinde bulunan ve Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasında yalnızca 800 metre olmasına karşın ayni mesafenin 2.5 Mil Sınır Kapısı’ndan geçişi için 17 KM gidilmesi gereken bölge için adanın iki kesiminden de sivil toplum kuruluşları girişim başlattı. Derinya Kapısı’nın açılması talebini ortaya koymak için bugün 10.00 – 11.00 saatleri arasında Derinya Geçiş Noktası’nda eylem gerçekleşecek.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi de Kıbrıs’ta geçiş noktalarının açılmasına yönelik çabalara destek verirken, geçiş noktalarının sayısının artırılmasının toplumlararası diyaloğa ve güvene olumlu katkı yaptığına vurgu yapılıyor. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar 10.00 – 11.00 saatleri arasında Derinya Geçiş Noktası’nın iki yakasında da festival gibi bir eylem gerçekleştirecek. Eylemlerde konserler de olacak ve megafon ile sınırın iki yanından vatandaşlar birbirlerine megafonlar ile seslenmeye çalışacak.

Kıbrıs’ın kuzeyinden kapının açılmasına destek veren bası örgütler ise şöyle:

“Mağusa İnisiyatifi, MASDER, MAGEM, MAKAMER, Mağusa Kültür Derneği, Antik Mağusa Vakfı, Kıbrıs Havaları Derneği, FEMA, Aydınlık Yarınlar Hareketi, Kıbrıs Akademik Diyalog, KTSO, KTTO, KTEZO, Kıbrıs Türk Tabipler Odası, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, KTÖS, GÜÇ-SEN, DEV-İŞ, DAÜ-SEN, Baraka, BKP, YKP, TDP, CTP, UBP Mağusa İlçe Örgütü”

Barışcan Şekerci

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA