26 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele21°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara20°C

DENKTAŞ: “EKONOMİK VE MALİ PROTOKOLÜ TEATİ YOLUYLA İMZALADIK”

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye ile Ekonomik ve Mali Protokolün teati üsulüyle imzalandığını, anlaşmayı da Bakanlar Kurulu’nda onaylayacaklarını açıkladı.

Denktaş: “Ekonomik ve mali protokolü teati yoluyla imzaladık”

02 Haziran 2016 Perşembe 20:24

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye ile Ekonomik ve Mali Protokolün teati üsulüyle imzalandığını, anlaşmayı da Bakanlar Kurulu’nda onaylayacaklarını açıkladı.

Meclis Genel Kurulu’nun dünkü toplantısında sunuşlar bölümünde, bazı komitelerde CTP’li üyelerin değiştiği de milletvekillerinin bilgisine getirildi.

Buna göre, Ekonomi Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi üyesi Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer yerine Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür; Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi üyesi Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya yerine, Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy; İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi üyesi Güzelyurt Milletvekili Hüseyin Erçal yerine Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali; Dilekçe ve Ombudsman Komitesi üyesi İskele Milletvekili Biray Hamzaoğluları yerine, Girne Milletvekili Salih İzbul; Digitech İletişim Ltd.’nin Stopaj Vergisinin Yürürlükteki Mevzuata Göre Nasıl Affedildiği, Bu Af Yapılırken Yasa Dışılık İçerip İçermediği ve Anayasa’nın Eşitlik İlkesine Aykırılık Yaratıp, Yaratmadığı Hakkında Meclis Araştırma Komitesi üyesi Gazimağusa Milletvekili Arif Albayrak yerine Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür görevlendirildi.  

Meclis Genel Kurulu’nda bilgiye sunuşlar ardından,  güncel konuşmalara geçildi.

ERHÜRMAN: “TOPLANTI VE GÖSTERİ HAKKI YASAYLA BAĞLANAMAZ”

İçişleri Bakanlığı’nın gösterilerle ilgili yayımladığı genelge hakkında güncel konuşma yapan CTP Milletvekili Tufan Erhürman, toplantı ve gösteri yapma hakkının yasayla bağlanamayacağını, bunun için anayasa değişikliği yapılması gerektiğini söyledi.

Genelgenin kaymakamlıklara gönderilmesini eleştiren Erhürman, burada bir kalem sürçmesi olabileceğini kaydetti.

EVREN: “YANLIŞ YAZILDI… HATADAN DOLAYI YANLIŞ ANLAŞILDI”

Erhürman’ın eleştirilerini yanıtlayan İçişleri Bakanı Kutlu Evren, gösteri yapmak isteyen vatandaşlara Polis Genel Müdürlüğü’nden kaymakamlığa bildirim yapılmasının istendiğini, ancak bir yazılım hatası yapıldığını “bildirim” yerine “izin” diye yazıldığını, bu hatadan dolayı bir yanlış anlaşılma yaşandığını kaydetti.

ÇAKICI: “UTANA UTANA ÇEKİNE ÇEKİNE İMZALANDI, ONUN İÇİN DUYURULMADI”

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, ekonomik sorunlar konusunda söz aldı.

Türkiye’yle imzalanan ekonomik protokol konusuna değinen Çakıcı, Ekonomik Protokolün imzalandığını, dün TC Başbakanı Binali Yıldırım’ın bir ziyaretinde, Yıldırım’dan öğrendiklerini kaydetti.

Böyle hayati bir konunun duyurulmamasını eleştiren Çakıcı, imzanın bir basın toplantısıyla duyurulmadığını, bir tören de yapılmadığını söyledi.

Çakıcı, “Protokol, utana utana, çekine çekine imzalandı. Onun için duyurulmadı. Ülkenin başbakan ve Başbakan Yardımcısı bir protokolü halka anlatmaktan acizdir” dedi. 

Peşkeş iddialarını yineleyen Çakıcı, hükümetten ekonomik protokolün halktan neden gizlenip, saklandığını açıklamasını istedi.

DENKTAŞ: “GEÇ KALMIŞ BİR PROTOKOLÜ KAMUOYU ÖNÜNDE İMZALAMAK İSTEMEDİK”

Ekonomik ve Mali Protokol ile ilgili eleştirileri yanıtlayan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, yılın yarısına gelmişken, geç kalmış bir protokolü kamuoyu önünde imzalamak istemediklerini söyledi.

“BUGÜN BAKANLAR KURULU’NDA ONAYLAYACAĞIZ”

Denktaş, “Teati üsülü ile imzalandı, imzalar tamamlandı ve artık iş prosedüre kalmıştı. Bugün Bakanlar kurulunda onaylayacağız, sonra meclisten geçecek ve yürürlüğe girecek. Ben ve ekonomi bakanı yürüttük, Türkiye adına da ekonomi bürokratları ve TC Lefkoşa Büyükelçisi yürütmüştür. Bir önceki hükümetin bıraktığı konular üzerinden geçtik.

Mutabık kalınmayanları müzakere ettik, bir notaya getirdik ve onayladık. Başbakan imzaladı, onay prosedürüne geçmiş bulunuyoruz. Ekonomik protokol imzalanmıştı, Sayın Başbakan bugün de Mali Protokolü imzalamıştır” dedi.

“PEŞKEŞ YOK”

Denktaş, peşkeş iddialarını ise yalanladı;  Ekonomik ve Mali Protokol’de Telekomünikasyon Dairesi ve KIB-TEK altyapısının yenileneceğini anlatan ifadeleri Meclis’teki milletvekilleriyle paylaştı

“Bu protokolde peşkeş yoktur, altyapıların yenilenmesi vardır” diyen Denktaş, maaşlar konusunda da herhangi bir açıklaması olmadığını söyledi.

Maaşların ödenmesi konusunda bir açıklaması olmadığını vurgulayan Denktaş, gazetede çıkan haber konusunda ilgili gazeteyi arayıp böyle bir açıklaması olmadığı konusunda kendilerini uyardığını kaydetti.

Denktaş, maaş ödemenin devletin görevi olduğunu vurguladı.

ÇELER: “ÖĞRENCİLER OTOSTOP YAPARAK ULAŞIMLARINI SAĞLIYOR”

TDP Milletvekili Zeki Çeler de “yüksek öğrencilerin taşımacılıkta yaşadığı sıkıntılar” konusunda araç eksikliği ve taşımacılığın pahalı olduğuna değindi. Bu sebeple öğrencilerin genellikle otostop yaparak ulaşımlarını sağladıklarını, bu konuda gerekenin yapılmasını istedi.

KKTC’de Gençlik Koordinasyon Merkezi açılması anlaşmasını hatırlatan Çeler, bu anlaşmayla Gençlik ve Spor Dairelerinin işlevsiz hale geleceğini iddia etti.

Anlaşmadaki maddeleri anlatarak, çekincelerine değinen Çeler, bir maddede Türkiye’de etkinliklere katılmanın yer aldığını, ama bugüne kadar Türkiye’de hiçbir resmi müsabakaya davet alınmadığını söyledi.

“DAİRELER İŞLEVSİZ”

Çeler, “Bu anlaşma ile KKTC deki Spor ve Gençlik Daireleri işlevsiz bırakılacak. Tüm proje ve uygulamalar bu ofis tarafından yürütülecek. Ofisin başına Türkiye'den bir başkan atanacak, ofiste çalışacak tüm personel Türkiye tarafından seçilecek, Türkiye den gelecek yetkililere diplomatik dokunulmazlık sağlanacak, tüm gençlik kampları ve yeni yapılacak kamplar ve işletmesi bu ofise devredilecek. Tüm spor tesisleri ve yeni yapılacak tesislerle işletmesi bu ofise devredilecek, Kıbrıs’ta bulunan Yurtlar İdaresi ve yurt izinlerinin tümü bu ofise devredilecek. Projelere veya ofisin çalışmalarına KKTC olarak hiçbir engelleyici şart koyamayacağız” iddiasında bulundu.

DENKTAŞ: “TOPLU TAŞIMA GÜNDEMİMİZDE”

Eleştirileri yanıtlayan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, toplu taşımacılığın gündemlerinde olduğunu, bir havuz ve kart sistemi öngördüklerini, bir düzene sokmayı planladıklarını, zaman için de üniversitelerin ulaşım işinden vazgeçmesini planladıklarını anlattı.

Denktaş, “Koordinasyon Ofisi, KKTC Spor Dairesi’nin, TC Spor Dairesi’nin altındaki fonlardan faydalanmamızı sağlar” dedi.

Ofis çalışanlarının KKTC vatandaşı olmasını istediklerini belirten Denktaş, Viyana Konvansiyonu’na atıf yapılmasının da uluslararası anlaşmanın gereği olduğunu söyledi.

Gençlik, Spor ve Kültür Dairelerinin etkinliklerine bu ofisin yardımcı olacağını vurgulayan Denktaş, “Bu etkinlikleri Türkiye yapmayacak be arkadaş! Sadece mali yardımda bulunacak. Bunda ne var anlayamadım. Burada doğru dürüst davranırsak karşıdakinden aynı cevabı alırız, ezik olursak da ona göre yanıt alırız” ifadelerini kullandı.

Koordinasyon Ofisi hayata geçseydi, Mete Adanır sahası bugün mini bir Milli Olimpiyat Kompleksi olacaktı” diyen Denktaş, Türkiye’deki etkinliklere, FIFA engellediği için futbol dışında katılım öngördüklerini söyledi.

“AKINCI’NIN KATILDIĞI YEMEK GİBİ TÜRKİYE’DEKİ SPOR ETKİNLİKLERİNE DAVET ALABİLİRİZ”

Denktaş, “Nasıl Sayın Akıncı İstanbul’daki zirveye Türkiye tarafından davet edebiliyorsa, spor etkinliklerine de Türkiye tarafından davet alabiliriz. Burada engel Türkiye değil, uluslararası kamuoyudur” dedi.

“ANASTASİADİS KOŞTURSUN GİTSİN İSTEDİĞİ YERE ŞİKAYET ETSİN”

Akıncı’nın İstanbul’a davet edilmesini gerekçe göstererek masayı terk eden Rum lider Anastasiadis’i de eleştiren Denktaş, “ Bizi eşit görmüyor, masadan kaçıyor, dönmek için de şartlar öne sürüyor. Koştursun gitsin, istediği yere şikayet etsin!” ifadelerini kullandı.

Burada çok sayıda öğrencisi olan Türkiye’nin vatandaşı ve öğrencisi için plan proje yürütmesinin doğal olduğunu kaydeden Denktaş, dünyada her ülkenin öğrencisi olan başka ülkede benzer projeleri hayata geçirdiğini anlattı.

Gençlik, Spor ve Kültür Dairelerinin kapanmayacağını, tam aksine maddi olarak katkı alacağını kaydeden Denktaş, bunun kendi insanımıza yatırım olduğunu söyledi.

Yeniden söz alan TDP Milletvekili Zeki Çeler, çekincelerinin sürdüğünü, konunun yakın takipçisi olacaklarını söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA