30 Nisan 2024
  • Lefkoşa29°C
  • Mağusa29°C
  • Girne26°C
  • Güzelyurt27°C
  • İskele29°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara16°C

DENKTAŞ: “DAÜ’YE BÖLGEDE BİR FAKÜLTE AÇILMASI İÇİN TALİMAT VERDİK”

Başbakan Yardımcısı Denktaş, İskele ve Karpaz’a bağlı köylerin Muhtarlarıyla bir araya geldi…

Denktaş: “DAÜ’ye bölgede bir fakülte açılması için talimat verdik”

24 Kasım 2016 Perşembe 10:50

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, İskele ve Karpaz’a bağlı köylerin muhtarıyla bir araya geldi.

Geçtiğimiz akşam İskele’de gerçekleşen toplantıya Denktaş’a Cumhuriyet Meclis Başkan Yardımcısı, İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı ile Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’da eşlik etti.

Toplantıda köylerin ve köy halkının sorunları başta olmak üzere gündemdeki birçok konu masaya yatırıldı. Toplantıda ayrıca Serdar Denktaş’tan Kıbrıs müzakere gidişatı hakkında görüşlerini paylaşması da istendi.

Muhtarların görüş ve önerilerini de dinleyen Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Meclis Başkan Yardımcısı Alanlı ve Turizm Bakanı Ataoğlu, çözüm bekleyen köy sorunlarını da ivedilikle ele alacaklarını kaydetti, bu yönde çeşitli notlar tutuldu.

Alanlı: “Sizler bölgelerinizde Devletin temsilcileri, Mülki Amirlerisiniz”

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı ve İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı’da ev sahibi konumunda olduğu toplantıda, muhtarların ülke yönetiminde ki etkisi ve yetkisinin azımsanmayacak kadar önemli olduğuna dikkati çekti; “sizler kendi bölgelerinizde devletimizin temsilcileri, mülki amirlerisiniz” dedi. Özverili çalışmaları nedeniyle tüm muhtarlara teşekkür etti.

Alanlı konuşmasında, bölge milletvekili sıfatını ile yaşanan sorun ve sıkıntıların bire bir şahidi olduğunu da sözlerine eklerken, iyileştirmeler konusunda kendisinin de elini taşın altına koyacağının bilinmesini istedi.

İskele ve Karpaz Bölge sorunları…

“Hastanemiz var, Doktorumuz yok…”

Başta İskele İlçesi Muhtarlar Birliği Başkanı Sermet Nereli ardından tüm bölge muhtarları sorunlarını teker teker söz alarak dile getirdi. Ardından yazılı bir metin halinde talepler Bakan Denktaş’a takdim edildi.

Muhtarlar özellikle İskele’de var olan hastanenin doktorsuz olduğunu, hastalarını acil bir durumda Mağusa’ya yetiştirme telaşını yaşadıklarını söyledi. “Hastanemiz var ancak doktorumuz yok” diyen İskele’ye bağlı köy muhtarları, rotken cihazının dahi bulunmamasının acizliği ile karşı karşıya bırakıldıklarını belirtti.

Merkezden uzak kalmaları nedeniyle devlet kurumlarında var olan işlemlerini yapmakta güçlükte yaşayan bölge halkı, devlet kurumlarının merkezden uzak yerleşim alanlarında daha kapsamlı ve verimli çalışılması için gerekli önlemlerin alınmasını talep ederken, yol tadilatı ve kırsal kesim arazileri bekleyenlerin bugün halen sürünceme de, belirsizlikle karşı karşıya olduklarını söyledi.

İskele ve Karpaz’a bağlı köy muhtarları ayrıca, ekonomik sıkıntılarının başında işsizliğin geldiğini, bu nedenle bölge gençlerinin göç etmek durumunda kaldığını, bunun yanında, birey sayısına göre ‘milli gelir’den en az yararlanan bölgeler olduklarını belirterek; “İskele ve Karpaz bölgeleri bugün artık mutsuz insanların yaşam sürdüğü bir bölge haline getirildi” diye konuştu.

Bölge muhtarları konuşmalarının devamında, muhtarlık görevi ile ilgili iyileştirmeleri de hükümetten talep ettiklerinin bilinmesini istedi.

Denktaş: Muhtarlara verilen ‘katkı’, yeni yılda ‘Muhtarlık Ödeneği’ne dönüşüyor…

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise sözlerine, muhtarlara ödenen katkı konusunda yeni bir düzenleme yapıldığını belirterek başladı.

2017 Ocak ayı itibarı ile muhtarlara verilen ‘katkı’yı, ‘ödenek’ olarak düzenleyeceklerini, birazda rakamı yükselteceklerini belirten Denktaş, ‘Muhtarlık Ödeneği’ adı altında bir takım düzenlemelerin yapıldığını, kısmetse bu ödeneğin Ocak ayı itibarıyla muhtarlara ödeneceğini kaydetti. Denktaş yine muhtarlar için yeni yılda bir takım iyileştirmelerin varlığından da söz etti.

Denktaş: “10 yıl tahsil gördükten sonra kamuda görev alan Doktorlarımıza ödenen maaş yetersiz”

Bölge hastanesinde var olan cihaz eksikliği ve doktor olmayışı konusunda ise Serdar Denktaş, kamuda çalışan doktorların eksikliğinin sadece İskele ve Karpaz’da yaşanmadığını, bu konuda her bölgenin mağdur olduğunu da belirterek, bunun nedenini doktorlara verilen maaşların yetersizliğine bağladı, bu konuda atılan adımlardan da bahsetti.

“Ülke genelinde doktor sıkıntısı çekiyoruz. Bunun nedeni, kamuda görev alan hekimlere ödenen maaşın yetersizliği. 10 yıl tahsil gördükten sonra sizde hak verirsiniz ki, bu maaşlarla doktorluk yapılmıyor. Bu konuda bir düzenleme yaptık. Ocak itibarıyla zannediyorum ki, kamuya pek çok doktor çekebileceğiz, böylelikle doktor sıkıntısı yaşamayacağız” dedi.

Denktaş: “DAÜ’ye bölgede bir fakülte açılması için talimat verdik”

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bölgenin ekonomik yönden canlanması ve yatırımın merkezden uzak belgelere taşınması için de hükümet olarak adımlar attıklarını, bunun bir örneğininde İskele-Karpaz bölgesinde bir fakültenin açılması için DAÜ’ye talimat verdiklerini söyledi.

Serdar Denktaş bu konuda bölge halkının da desteğini de talep ederek; “tabi şunu da bilin, biz hükümet olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz ve yapacağız. Yatırımcıları bölgeye çekmek, fakülte açmak gibi. Ancak öğrenci sayısının artması için, o bölgenin sosyal aktiviteleri ve sosyal ihtiyaçlarını da karşılar durumda olmalı. Aksi durumda öğrenciyi bölgeye çekmek ve kalıcı kılmak, bununla birlikte sayısını arttırmak hiç te kolay olmayacak. Bu anlamda bölge insanı da aktif olmalı” dedi.

“Gençlere toplu konut projesi…”

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, ekonomik sıkıntı ve işsizliğin var olduğu bir dönemde kırsal kesim arazi ile gençlerin konut sahibi olmasının mümkün olmadığının farkında olduklarını bu nedenle toplu konut projesinin gündeme getireceklerini söyledi.

Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci…

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş son olarak Kıbrıs konusu ve müzakere sürecinde gelinen aşama ile ilgili bölge muhtarlarına brifing verdi.

Gerek Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklamaları, gerek tutanaklardan okudukları bilgiler, gerekse Rum basınında yer alan haberlere bakıldığında gidişatın tehlikelerle dolu olduğuna dikkati çeken Serdar Denktaş, endişelendiği konu başlıkları hakkında bilgi verdi.

“Egemenlik ve Siyasi Eşitlik gibi başlıklarda tamamen sokakta kaldık” diyen Denktaş, Ekonomik konuda ise gerek kamu, gerekse üreticilerin çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Mülkiyet konusu ve inkişaf…

Mülkiyet konusunda inkişafa da dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Denktaş, ‘Değerlendirme Kurulu’nda görüşülecek mülk konularını ise şöyle özetledi; “Mülkiyette, eğer arsaya sıfırdan bir inşaat yapmışsan inkişaftır. Yine arsaya inşaat izni alınmış ve plan hazırlanmış ancak hala daha başlanamamışsa o da inkişaftan sayılacak. Ancak, 74 veya sonrasında size verilen tek kat eve bir süre sonra siz ikinci katı çıkmışsanız o vakit bunun inkişaf olup olmadığı ‘Değerlendirme Kurulu’na götürülecek ve burada üstüne çıkılan kat, toprağın ve alt kattaki binanın değerinden yüksek ise inkişaf sayılacak ki bu mümkün değil. Yani alında ülkede büyük orandaki mülk ‘Değerlendirme Kurulu’nda görüşülecek demektir.”

Denktaş: “Benim endişem hala sürüyor”

Verilecek toprak konusunun %28,2 ile %29,2 arasında tartışıldığı, 80 ya da 100 bin Rum’un yeniden dönmesi gibi konularda da belirsizlikle birlikte tehlikelerin varlığından söz eden Serdar Denktaş, süreçten ötürü Türk tarafında bir rahatlama yaşandığı ancak kendisinin hala da endişelerinin sürdüğünü kaydederek halka da uyarılarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş: “Benim endişem hala sürüyor, ikna edilmek isteniyoruz. Vatandaşın bildiğinden biraz daha bilgimiz var ancak yeterli değil. O nedenle halkımıza da çağrı yapıyorum tetikte olalım. Kimse ‘bu iş bitti, çöktü’ havasına girmesin. Yeni bir şeyler konacak önümüze. İkna edilmemiz isteneceğiz. Olası bir belge elimize geçince daha iyi okuyacak, inceleyecek ve çıkıp halkımızı daha somut bilgilerle bilgilendireceğiz” dedi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA