26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele21°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara20°C

DENKTAŞ: BASKIYLA İMZA ATTIRACAKLAR

Denktaş: Baskıyla imza attıracaklar

30 Nisan 2014 Çarşamba 12:44

Serdar Denktaş, Güneyde ekonomik kriz var. Amerika, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği her iki taraftaki olumsuzlukları kullanmaya çalışıyor. Baskıyla bir anlaşmanın altına imza attıracaklar. Referanduma gidilecek. Belki çeşitli yöntemlerle halka ‘evet’ dedirttirecekler. Sonrası büyük bir soru işareti ve bu kimsenin umurunda değil” şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Kıbrıs sorunun çözümü konusunda Rumların düşüncesinde henüz bir değişiklik olmadığını kaydederek, “Kıbrıslı Türklerle bir şey paylaşma derdinde değiller. Bizi Elen adasında Türkçe konuşmayı bilen Avrupa Birliği vatandaşlarına dönüştürecekler. Niyetleri bu. Ve bunu açıkça söylüyorlar” dedi.

Kıbrıs’taki çözümsüzlüğün üzerinden yarım asır geçtiğine işaret eden Denktaş, “Rumlar o tarafta, biz de bu tarafta başka hayatlar kurduk. Siyaseten tanınmasak da bir devletimiz var” ifadesine yer verdi.

Dünyanın Kıbrıslı Türkleri sırf Rumlar istiyor diye 10 yıl daha bekletmeye hakkı olmadığını söyleyen Serdar Denktaş, “İşin ilginç tarafı her iki taraf da dışarıya olumlu mesaj veriyor. ‘3 ay sonra çözüm var, yaza çözüm var, büyük bir fırsatın eşiğindeyiz’ deniliyor. Ben masada böyle bir şey görmüyorum” dedi.

Kıbrıs’ta federasyon kurma tezi için uğraş verildiğini kaydeden Denktaş, “Kıbrıslı Türkler izolasyonlar ve ekonomik sıkıntılarla bunalmış bir yaşam sürüyor. Güneyde ekonomik kriz var. Amerika, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği her iki taraftaki olumsuzlukları kullanmaya çalışıyor. Baskıyla bir anlaşmanın altına imza attıracaklar. Referanduma gidilecek. Belki çeşitli yöntemlerle halka ‘evet’ dedirttirecekler. Sonrası büyük bir soru işareti ve bu kimsenin umurunda değil” şeklinde konuştu.

“40 yıllık izolasyon döneminde Türkiye’ye güvenerek kendi dünyamızı yarattık”

Konuşmasında Türkiye ile ilişkilere de değinen Denktaş,“Türkiye ‘KKTC’ye katkıda bulunamam, yardım yapamam’ dediği anda burası biter. Yaşama hakkımız, yan tarafla rekabet hakkımız yok. Rekabet etmeye şansımız da yok. Zaten şansımız da hakkımız da olsa buna henüz hazır değiliz. 40 yıllık izolasyon döneminde Türkiye’ye güvenerek kendi dünyamızı yarattık ama bu sürdürülebilir değil” dedi.

Denktaş, yer aldığı veya muhalefet yaptığı her hükümetin, ‘Hata yapsak da Türkiye bunu örter’ rahatlığıyla hareket ettiğini ifade ederek, ülkenin geleceğiyle ilgili ciddi projeler üzerinde çalışılmadığını kaydetti.

Rumların toprak talebi

Konuşmasında Rumların toprak taleplerine de değinen Serdar Denktaş, “Bu talepleri bizim nüfusumuzun 3’te birinin yeniden yer değiştirmesine neden olacak ki bu nüfusun büyük kısmı 3. ya da 4. kez göçmen olacak” dedi.

Annan Planı dönemindeki vaatleri anımsatan, insanlara havuzlu villa sözü verildiğini söyleyen Serdar Denktaş, “Bir bölgemiz barış uğruna bir kez daha göç etmeyi kabullense nereye gidecek? İadesi muhtemel yerlerde ekonomik hayat nasıl devam edecek? O yerlerdeki insanlar sevdikleri biri öldüğünde onu gelip Lefkoşa Mezarlığı’na mı defnedecek? Kıbrıslı Türkler olarak bunu bilmek istiyoruz” ifadesine yer verdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA