24 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele17°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara18°C

DENİZDE TEHLİKE İÇİNDE OLAN 350 MÜLTECİNİN HAYATI KURTARILDI

Denizde Tehlike İçinde olan 350 Mültecinin Hayatı Kurtarıldı

27 Eylül 2014 Cumartesi 14:43

ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ – SALAMIS FILOXENIA - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣBMMYK, Suriye’deki korkunç savaştan kaçan 345 mültecinin hayatının kurtarılmasıyla sonuçlanan övgüye değer arama ve kurtarma çalışmalarından dolayı Kıbrıs yetkililerine saygılarını sunar. Mülteciler arasında 52 çocuk, 93 kadın ve 200 erkek vardı. Suriyelilerin ve Suriye’de yaşan Filistinlilerin oluşturduğu mülteci grubunun tümü şu anda başkent Lefkoşa yakınlarındaki geçici kabul merkezindedirler. BMMYK, bu insancıl çabanın parçası olanlara, özellikle İçişleri Bakanlığı’na, Sivil Savunma’ya ve yolcu gemisi  “Salamis Filoxenia” ya müteşekkirdir. Yaşananlar, hükümetlerin, uluslararası örgütlerin ve gemicilik endüstrisinin bir araya gelmesiyle insancıl bir acil ihtiyaç karşısında başarılabileceklerin bir göstergesidir. Kurtulanların çoğu BMMYK’ya Avrupa Birliği üyesi olan diğer ülkelerdeki aileleriyle birleşmek istediklerini anlatırken, diğerleri de eşlerini ve çocuklarını harap olmuş memleketlerinde bırakıp birgün onlarla yeniden kavuşma umuduyla ülkelerinden ayrıldıklarını anlattılar.

Mülteciler bir hafta önce Suriye’deki Latakia limanından küçük, deniz açılamayacak durumdaki bir balıkçı teknesinde sıkışık bir şekilde İtalya’ya ulaşma vaadiyle yolculuklarına başladılar. Kaçakçıların tekneyi terketmesinin ardından Perşembe sabahı Kıbrıs arama ve kurtarma merkezi, sahil kasabası Baf’ın güneyinden 55 deniz mili uzaklıkta olan tekneden bir imdat çağrısı aldı.

BMMYK ekibi bütün gece boyunca limanda kurtarma ve kayıt ekipleriyle beraber çalıştı. BMMYK ve partnerleri şu anda mültecilerin daha uzun bir süre konaklayacakları uygun bir yere geçmeden önce acil ihtiyaçlarının karşılanması ve kayıtlarının yapılması için götürüldükleri geçici kabul merkezindeki koşulları denetlemektedir.

Haziran ayından sonra 2,200 ve 2014 yılında ise toplam 2,500’den fazla sığınmacının Akdeniz’i geçmeye çalışırken öldükleri veya kayboldukları tahmin ediliyor. Avrupa’da güvenliğe ve daha iyi ekonomik koşullara ulaşmaya çalışan mülteci ve göçmenlerin sayısı artarken, BMMYK tehlike içinde olan tekneleri kurtarmaya çalışan Avrupa ülkelerinin çabalarını memnuniyetle karşılar ve bütün ülkeleri bu riskli yolculuklara yasal alternatifler bulmaya çağırır.

Aralarında savaş ve şiddetten kaçanların da olduğu ve gemiyle Avrupa’ya ulaşan insanların sayısı bu sene de yükselmeye devam etmiştir. Yükselen gelişlerin sebep olduğu zorlu işler sadece birkaç devlet tarafından sırtlanamaz. Devletlerin ve Avrupa Birliği’nin işbirliğiyle sağlanabilecek ek kabul merkezleri ve başvuruların işlenmesi için yardımın yanında uluslararası korumaya ihtiyaç duyanlar için uzun vadeli çözümlerin tespit edilmesini içeren ortak bir Avrupa müdahalesine ihtiyaç vardır.

Denizden gelenlerin ve uluslararası korumaya ihtiyacı olanların sayısının yükselmesine rağmen belirtmeekte fayda var ki mültecilerin yüzde 86’sı gelişen ülkelerde kalmaktadır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA