DENİZ BAYKAL'DAN ÇOK KONUŞULACAK FETHULLAH GÜLEN AÇIKLAMASI!
Kaset komplosuyla CHP Genel Başkanlığı'ndan istfia eden Deniz Baykal'ın veda konuşmasında Fethullah Gülen ile ilgili yaptığı açıklamalar çok konuşulmuştu

04 Ağustos 2016 Perşembe 16:56
Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlık serüveni kaset komplosuyla son bulmuştu. Peki Baykal'ın özel görüntülerinin yer aldığı videonun kaydedilmesinin arkasında hangi güçler vardı? 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlayan FETÖ soruşturması kaset komplosuna da sıçradı. Soruşturmada komployla ilgilisi oldupu tespit edilen 89 kişi gözaltına alındı.
Deniz Baykal son gelişmeleri Vatan gazetesi yazarı Murat Çelik'e değerlendirdi.
"O günden bugüne bir değişiklik olmadı"
2010 yılında istifa konuşmasında "ABD'den, Pensilvanya'dan aldığım üzüntü ve destek mesajlarının samimiyetine inandığımı da söylemek isterim" diyerek Fetullah Gülen'e ve cemaatine sahip çıkan Deniz Baykal, bugün de aynı noktada olduğunu söyleyerek şaşırttı.
2010'da yaptığı konuşmanın hala arkasında olduğunu dile getiren Baykal, "Ben ilk gün söyleyeceğimi söylemişim. Onu geçersiz kılan hiçbir somut veriyi de şu ana kadar yakalayamadım. O günden bugüne bir değişiklik olmadı" dedi.
İşte Murat Çelik'in bugünkü köşesine taşıdığı Deniz Baykal röportajı:
Ciddi mi değil mi göreceğiz
Sayın Baykal, 10 Mayıs 2010'da, istifanızı açıkladığınız basın toplantısında söyledikleriniz ortada. Bugün gelinen nokta itibariyle değerlendirmeniz nedir?
- Bakın, ben o açıklamada ne diyorum? Birincisi komplo olduğu. Bu olayın bir komplo olduğu tartışma götürmez bir gerçek. Komplonun iki boyutu var. Bir, fiilen uygulayanlar; iki, onlara talimat verenler. Bu talimat meselesini yok saymak mümkün değil.
Talimat mevzuunda ciddi de ithamlarınız olmuştu...
- Öyle kritik bir siyasi takvimin göbeğinde, referandum öncesinde, birilerinin öyle kendi inisiyatifiyle hareket ettiğini, bir takım güvenlikçilerin bunu kendi kendilerine yaptıklarını düşünmek mümkün değil. Bunu uygulayan kim bilemem. Bunlar olabilir; öyle midir, değil midir görürüz, belli olur. Daha önce çıkardıklarının, çilingirler falan, onların hikaye olduğunu ben tespit ettim.
Şimdi yeni gözaltılar var...
- Bunlar ciddi mi, değil mi bilmiyorum. İfadelerini görürsek, bilgi sahibi olursak, uygulayıcılar açısından ciddi mi değil mi, onu netleştirebiliriz o aşamada. Şu anda o aşamada değiliz, bu bir. İki... O netleştirildikten sonra ikinci meselenin aydınlığa kavuşturulması lâzım.
Yani?..
Baykal: Kim talimat verdi ve kamuoyuna nasıl intikal ettirildi? Hangi kanallar, o kanallara kim taşıdı, kim götürdü? Yani öyle kendiliğinden olmuş bir şey değil bu. Bir siyasi planlamayla olmuş bir şey. Bu siyasi planlamanın sahibi kimdir? Bu mesele önemli meseledir.
"Açıklamamın arkasındayım"
6 yıl önceki istifa açıklamanızda da bunları söylemiştiniz...
Baykal: Ben 10 Mayıs 2010'da söylediklerim ile hâlâ aynı noktadayım. O açıklamanın arkasındayım. O açıklama, bunun belli bir hesapla yapılmış bir komplo olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Ve bunun aydınlanması gerekiyor. Şimdi, aydınlanırken tabii, uygulayıcı kişilerden tutun da, onlara talimat veren, o talimat verene talimat veren, bunun yayınlanmasına izin veren, yayınlayan... Hep bunlar sorgulanması gereken konular. O dönem Kemal Bey'in (Kılıçdaroğlu) açıklamaları oldu. Bu görüntülerin bilgisayardan izlenip yayınlanması talimatı verilmesi aşamasıyla ilgili... Bu ortada... Bunun bir izahı oldu mu mesela? Bu o değildi, yanlıştı, montajdı vs diye... Ben söyleyeceğimi o gün söyledim.
Gülen hakkındaki sözleri
O açıklamanızda,"Pensilvanya'dan aldığım üzüntü ve destek mesajlarının samimiyetine inandığımı da söylemek isterim" cümlesini kullanmıştınız. Bu Gülen'i aklayan bir ifade olarak...
Baykal: Aklayan değil, aklama yok...
Ama öyle algılanmıştı...
Baykal: Hayır, hayır... Onu niye söylüyorum?.. Bakın ne diyor bana? "Üzüldüm" diyor. Bu ne demektir? Benim böyle bir talimatım yok demektir. Tutuklananlar Fethullahçıdır, değildir; onu bilemem. Bakın bizim konuştuğumuz 2010... O zamanları hatırlayın... Kıyamet 2013'te koptu. 2010'da bir ayrım yoktu zaten...
Ayrım derken?..
Baykal: Yani daha Ergenekon süreci... Can ciğer kuzu sarması oldukları günler... "Savcıyım" dediği günler Erdoğan'ın. Böyle bir talimatı verecek kişinin, bu işin... İktidarın haberi ve onayı olmadan böyle bir şeyin yapılmasını mümkün görmüyorum dedim o gün.
Ve hâlâ aynı noktadasınız öyle mi?
Baykal: O noktadan beni çıkaracak bir veri arıyorum. Keşke bulsam. Bulsam rahatlarım. Türkiye adına rahatlayacağım bulsam. Benim hipotezim, benim analizim bu. Bu analizimi çürütecek hiçbir gelişme olmadı 6 yıldır. Bol lâf var, bol heyecan var ama hiçbir şey yok.
Gülen'in üzüntü beyanına hala inanıyor mu?
89 kişinin gözaltına alınmış olması önemli bir gelişme değil mi?
Baykal: Şimdi bu konuda bir gelişme olur mu, bu tutuklamalarla?.. Bilmiyorum kardeşim, bilmiyorum. Ben ilk gün söyleyeceğimi söylemişim. Onu geçersiz kılan hiçbir somut veriyi de şu ana kadar yakalayamadım. Olsa memnun olurum. O günden bugüne bir değişiklik olmadı. Şimdi olur mu? Görelim kardeşim. Olursa bundan mutluluk duyarım. Keşke olsa... Şu ana kadarki "Oldu bak" falan denilenlerin hepsi fos çıktı.
Konu şimdi FETÖ / PDY soruşturması kapsamında yer alıyor...
Baykal: Şimdi Fethulllah, her suçun yıkılacağı bir konu haline geldi. Eğer deniyorsa, haydi bunu da yıkıverelim... E yıkın kardeşim. Yıkın da... Bunu yiyecek vardır, yemeyecek vardır.
15 Temmuz'u yaşadıktan sonra, Gülen'in o gün size "Üzgünüm" demesini hâlâ muteber bir beyan olarak görüyor musunuz?
Baykal: Olmadığını, birinin bana kanıtlaması lâzım. Bu spekülasyon konusu olamaz artık. Bana birisi bütün bu soruları net şekilde cevaplayacak verileri ortaya koyar, ondan sonra "Şimdi ne diyorsun" der, o zaman söyleyeceğimi söylerim. Bunu çürüten bir tablo olmadı henüz. Bugün bütün bu çılgınca işler, bombalamalar... O bağlantı da kuruldu diyelim, bunların talimatını o verdi diyelim... Bu, öbür konunun yani bizim konuştuğumuz 2010'un durumunu değiştirmez.
"Sonra konuşacağız"
Baykal, 2007'de Çorlu'da miting süresini aştığı için hakkında düzenlenen fezleke nedeniyle dün Antalya Adliyesi'nde ifade verdi. Baykal, kaset komplosuyla ilgili sorulara "Bunları sonra konuşacağız" diye yanıt vermekle yetindi.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.