25 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa24°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele24°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara24°C

DEMOKRASİ YARA ALDI!

Demokrasi yara aldı!

27 Mayıs 2014 Salı 13:46

Güney’de yapılan AP seçimlerinde Kıbrıslı Türklere oy kullandırılmamasına tepkiler sürüyor

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan yazılı açıklamasında, adanın yeniden birleşmesi konusunda umutların yeşerdiğini ancak iki tarafın liderlerinin “samimiyetsiz” bir şekilde masada oturması ve davranış biçimleri sergilemesinden dolayı endişe yaşadıklarını kaydetti.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) yetkilileri, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oy kullanmak isteyen birçok Kıbrıslı Türk’ün seçme haklarının engellendiğini belirterek, bu konuyu Güney Kıbrıs’taki mahkemelere ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını açıkladı.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, Güney Kıbrıs’ta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde adresler mazeret gösterilerek birçok Kıbrıslı Türk’e oy kullandırılmaması ile demokrasinin yara aldığına vurgu yaparak, bu olayın aynı zamanda Rumların, Kıbrıslı Türklere ve çözüme olan bakış açılarını da bir kez daha gösterdiğini kaydetti.

Kaptan, KTAMS olarak taleplerinin; Rum lider Nikos Anastasiadis’in, AP seçimlerinde kendi bilgisi dışında bu demokrasi ayıbı işlendiyse, İçişleri Bakanı’nı görevden alması ve seçimleri iptal etmesi, bilgisinde yapıldıysa ise kendisinin istifa ederek, seçimlerin iptalini sağlayacak kararı üretmesi olduğunu belirtti.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan yazılı açıklamasında, adanın yeniden birleşmesi konusunda umutların yeşerdiğini ancak iki tarafın liderlerinin “samimiyetsiz” bir şekilde masada oturması ve davranış biçimleri sergilemesinden dolayı endişe yaşadıklarını kaydetti.

Anastasiadis’in başkan olduğu Güney Kıbrıs’ta AP seçimlerinde adresler mazeret gösterilerek birçok Kıbrıslı Türk’e oy kullandırılmaması ile demokrasinin yara aldığını belirten Kaptan, şöyle devam etti:

“Bu aynı zamanda Kıbrıslı Türklere ve çözüme olan bakış açılarını da bir kez daha göstermiştir..

KTAMS olarak talebimizdir; Sayın Anastasiadis AP seçimlerinde kendi bilgisi dışında bu demokrasi ayıbı işlendiyse İçişleri Bakanı’nı görevden almalı ve seçimleri iptal etmelidir. Bilgisinde yapıldıysa kendi istifa ederek seçimlerin iptalini sağlayacak kararı üretmelidir."

Kaptan, Kasulidis’in Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun açıklamalarıyla ilgili iddialarda bulunduğunu da belirterek, Cumhurbaşkanı'nın, "Maraşla ve limanlarla ilgili raporu sadece Türkler hazırlamalıdır" deyip demediğini açıklamasını istedi.

KTÖS: olay AİHM’e taşınacak

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) yetkilileri, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oy kullanmak isteyen birçok Kıbrıslı Türk’ün seçme haklarının engellendiğini belirterek, bu konuyu Güney Kıbrıs’taki mahkemelere ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını açıkladı.

Sendika yetkilileri, AP seçimlerinde, seçme hakkını kullanamayan Kıbrıslı Türklere, haklarını arayabilmeleri adına sendikaya başvurma çağrısı yaptı.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) dün, sendika lokalinde, Avrupa Parlamentosu seçimleriyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, sendika başkanı Güven Varoğlu ve Genel sekreter Şener Elcil birer konuşma yaptı.

Sendika yetkileri, AP seçimlerinde oy kullanmak isteyen bazı Kıbrıslı Türklerin “adreslerinin belli olmadığı” gerekçe gösterilerek, kasıtlı olarak engellendiğini söyledi.

Varoğlu: “kasıtlı olarak katılımı engellediler”

Sendika Başkanı Güven Varoğlu, AP seçimlerinden önce, Kıbrıslı Türklerin oy kullanabilmesini, köprü oluşturmak adına olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini ve katılım çağrısı yaptıklarını belirtti. Varoğlu, Cumhurbaşkanı, Başbakan, İkinci Cumhurbaşkanı ve Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin ise “seçimlerin Güney Kıbrıs’ın seçimi olduğunu” söyleyerek, karşı çıktıklarını iddia etti.

Güney Kıbrıs’taki idarenin ise Kıbrıslı Türklerin seçime katılmasını kabul eder gibi görünüp, kasıtlı olarak engel çıkardığını söyleyen Varoğlu,  “Kıbrıslı Türkler hem kuzeyden, hem de güneyden darbe yiyor. Kültürel, sosyal, ekonomik değerlerimize sahip çıkmamızı engellemek istiyorlar” dedi.

Varoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Adres sorunu olduğu bahane edilerek, Kıbrıslı Türklerin oy vermesi engellendi. Kasıtlı olarak katılımı engellediler. Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği alırken, KKTC kimliğinin de fotokopisini de veriyoruz. Orada adresler ayrıntılı şekilde yer alıyor. ‘Adresleri yoktu’ anlayışı hikâyedir ve uydurmadır”

AP seçimlerinde Kıbrıslı Türklerin oy kullandığı Ledra Palace yakınlarındaki Seçim Merkezi’nde önceki gün yaşananları anlatan Varoğlu, oylarını kullanmak için gittikleri merkezde seçmen listesinde isimleri bulunmadığından oy kullanamadıklarını kaydetti. Bunun üzerine iki buçuk saat süren bir direniş sergilediklerini anlatan Varoğlu, Rum İçişleri Bakanı’nın olay yerine geldiğini ve onun onayıyla neden oy kullanamayacaklarını anlatan bir resmi belge almayı başardıklarını kaydetti. Resmi belgenin el yazısıyla yazılmış, imla hataları olan bir belge olduğunu söyleyen Varoğlu, “Bu AB üyesi olan bir ülkeye yakışan bir belge değil” diye konuştu.

Bu direnişleri sırasında kendilerine yardım eden ve destek veren Kıbrıslı Rumlara teşekkür eden Varoğlu, “Bizim amacımız genelleme yapmak değil, kavgamız güneydeki işbirlikçilere karşıdır” dedi.

Varoğlu, amaçlarının Kıbrıslı Türklere oy hakkı verilmediğini duyurmak olduğunu ifade etti.

Varoğlu, güneye en sık geçen ve oy kullanma ihtimali yüksek olan kişilerin seçilerek, seçmen listesi dışında bırakıldığını söyledi.

Elcil: “Enosisçiler devrede”

Basın açıklamasını okuyan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, “Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yaşanan olaylar bizlere adamızdaki gerçekleri bir kez daha hatırlatmış, taksimcilerle Enonsisçilerin hala daha devrede olduklarını göstermiştir” dedi.

Elcil, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir yandan Eroğlu, Talat ve Yorgancıoğlu, ‘bu seçim Kıbrıslı Rumların seçimidir katılmayınız bizi ilgilendirmez, bizi temsil etmez’ derken, diğer yandan Kıbrıslı Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos 37 bin Kıbrıslı Türkün seçim hakkını gasp ederken ‘iki üç kişi bağırıyor diye seçimi iptal etmem’ diyebilmektedir”

“Kıbrıs sorununun temel noktası birbirlerine çok benzeyen bu siyasetçilerin açık tutumlarıdır” diyen Elcil, yabancı güçlerin adanın bölünmüşlüğünü fırsat bilerek, menfaat sağlamalarının temelinde Taksimci ve Enosisçi anlayışa sahip politikacıların ortaya koydukları tutumun yattığını iddia etti.

Elcil, şunları söyledi:

“Adamızın kuzeyinde azınlığa düşürülen Kıbrıslı Türklerin siyasi iradeleri yıllardan beri gasp edilirken, Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarının işgalleri altında tutan egemen Kıbrıslı Rum liderliği de aynı siyaseti gütmektedir.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Başbakan Yorgancıoğlu, ‘Avrupa Parlamentosu seçimlerinde çıkan sonuç Kıbrıslı Türkleri temsil etmez’ derken kendilerine oy veren seçmenlere de bakarak konuşmalıdırlar. Adanın kuzeyinde değiştirilen nüfus ve dağıtılan vatandaşlıklara bakıldığında onların da Kıbrıslı Türkleri temsil etmediği aşikardır”

“Mücadele edeceğiz”

“Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmayıp, boykot eden ve bunun için tüm imkanları kullanarak çağrı yapan taksimcilerin bu konuda konuşmaya hakları yoktur” diyen Elcil, “Her gün çözüm nakaratı ile toplumu uyutup taksim için uğraş veren sizlerin Kıbrıs Türk toplumuna vereceğiniz hiçbir şey kalmamıştır” ifadesini kullandı.

Elcil, şöyle devam etti:

“Barış meleği kesilen Eroğlu ‘ben imza atmaya hazırım’ derken, kendisine 2009’da KTAMS ve KAMU-SEN’e verdiği imzalı taahhütnameyi hatırlatırız.  Eroğlu siz Kıbrıslı Türkleri değil, Ankara hükümetini temsil ediyorsunuz. Sizin ve sizin anlayışından olanların Kıbrıslı Türklerin haklarını müzakere masasında koruduğuna inanmıyoruz. Kıbrıs Rum liderliğinin de Kıbrıs Cumhuriyeti’nden doğan haklarımızı bizimle paylaşma samimiyetine güvenmiyoruz”

Adanın her iki tarafına çöreklenmiş gerici zihniyetle mücadele edeceklerini söyleyen Elcil, Kıbrıslı Türklerin haklarını gasp eden veya talep etmeyenleri, toplumsal veya bireysel haklarını engelleyenleri dava edeceklerini belirtti.

Cumhuriyet Meclisi’nden bir heyetin, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’na gittiğini söyleyen Elcil, “Oraya KKTC’yi tanıtmaya gidiyorlar. Bu mağduriyeti oraya taşımayacaklarsa bizim adımıza oraya gitmesinler. Kıbrıs Türk toplumu adına orada konuşma hakları yoktur” dedi.

AP’ye mektup yolladılar

Öte yandan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, KTÖS olarak 23 Mayıs’ta Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Ofisi Başkan Vekili Alexandra Attalides ve Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği Başkanı George Markopouliotis’e, Avrupa Parlamentosu seçmen listelerinde bulunmayan Kıbrıslı Türklerle ilgili mektup yolladıklarını belirtti.

Elcil konuyla ilgili yazılı açıklamasında, “adres bildiriminde bulunmadıkları” gerekçesi ile seçmen listelerine alınmayan Kıbrıslı Türklerle ilgili her iki ofisten de cevap geldiğini ifade etti.

Gelen cevaplarda Avrupa seçimlerindeki seçim prosedürlerinin Avrupa Birliği üye ülkelerin ulusal yasalarına göre düzenlendiği ve bu yüzden bu konudaki yetkili merciinin Kıbrıs Cumhuriyeti olduğunun belirtildiğini aktaran Elcil, mektuplarda “Yine de bu konu ile ilgili Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aday olan üç Kıbrıslı Türk’ün yaptığı benzer şikâyetlerin Avrupa Parlamentosu’na iletildiği” bilgisinin de verildiğini aktardı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA