16 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul22°C
  • Ankara19°C

DEDİKODU TOPLUM HİZMETİYMİŞ

Başkalarını çekiştirmek ayıplansa da sohbetlerin yüzde 60’ı dedikodu. ABD’li profesörün tezi ise bu çıkmaza son verecek nitelikte: Dedikodu çok faydalı.

Dedikodu toplum hizmetiymiş

28 Mayıs 2016 Cumartesi 12:44

ABD’nin California Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Tania Lombrozo, toplumun tasvip etmediği ‘dedikodu’ hakkında tabuları yıkacak bir makale kaleme aldı. Lombrozo, birçok türü bulunan dedikodunun, “Toplum yararına dedikodu” diye adlandırılan bir türü de bulunduğunu ifade ederek, bu dedikodu türünün aslında üçüncü bir kişinin kötü özelliklerini paylaşma yöntemiyle, toplumun geri kalanının zarar görmesini engellediği belirtti. Buna örnek olarak internetten ürün satın alan bir kullanıcının diğer kullanıcı yorumlarından faydalanmasını gösterdi.

Evrimin bir parçası

Lombrozo’ya göre, bir nevi tavsiye niteliği taşıyan bu tarzdaki dedikodular, evriminin bir parçası. Öyleki Almanya’da yapılan bir araştırmada, yaşları 3 ile 5 arasındaki çocuklardan kuklalarla oyun oynayarak belirli bir sayıda fiş toplamaları istendi. Yeterli sayıda fiş toplayan çocuklara hediye verileceği belirtildi. Çocuklar biri bencil biri cömert iki kukla ile oyun oynadı. Araştırmacılar, odaya ilk giren çocukların iki kukla ile birden oyun oynarken, daha sonra giren çocukların cömert kuklaya yöneldiğini farketti. Bu değişime de çocukların bekleme odasında yaptıkları dedikoduların sebep olduğu tespit edildi. Uzmanlar, çocukların ‘toplum yararına dedikodu’ yapıp kukların itibarını yönettiğini belirledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA