28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

DAVUTOĞLU KONUŞTU DOLAR GEVŞEDİ

Piyasalar bugün Davutoğlu’nun konuşmasına kilitlenirken, dolar kuru konuşma sırasında dolar gevşeyerek 2.90'a geriledi

Davutoğlu konuştu dolar gevşedi

05 Mayıs 2016 Perşembe 19:55

Dün akşam Davutoğlu-Erdoğan görüşmesine kilitlenen ve ardından AKP’nin kongreye gideceği haberinin ardından sert bir yükseliş yaşayan dolar kuru, 2.97’yi gördü. Dolar güne 2.94 seviyesinden başlarken, piyasalar bugün Davutoğlu’nun konuşmasına kilitlendi.

Davutoğlu konuşması başlamadan önce 2.9250 seviyesinde olan dolar kuru Davutoğlu kürsüye çıktığı an 2.9303 olurken, kongre kararını açıklamasıyla 2.9181'e geriledi. Dolar, Davutoğlu'nun yapılacak AKP kongresinde aday olmayacağını açıklamasından sonra da dolar/TL 2.9020'ye kadar düşerek dalgalı seyrini sürdürdü.

Diğer yandan Davutoğlu'nun kongrede aday olmayacağını açıklamasıyla birlikte piyasaların yeni isimler üzerinde duracağı belirtiliyor.

PİYASALAR RAHATLADI

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun AKP’deki geçiş sürecinin krize dönüşmeden tamamlanabileceğini beklentilerine neden olan açıklamalarının da desteğiyle piyasalardaki satış baskısı hafifledi.

Açıklama öncesi Borsa İstanbul’daki yüzde 1’in üzerindeki kayıplar açıklama sonrası yüzde 0.5 civarı kazanca bırakırken dolar/TL 2.9340’tan 2.8955’e kadar geriledi.

Bir bankanın döviz masası müdürü, “Davutoğlu’nun açıklamaları geçiş sürecinin sancısız atlatılabileceği şeklinde algılandı. Piyasalardaki satış tepkisi bu nedenle azaldı. Lokal taraftan ciddi miktarda döviz satışı da görüyoruz” dedi ve ekledi:

“Riskler tam anlamıyla ortadan kalkmış değil, ancak sürecin artık çok daha kötümser senaryolara doğru ilerlemeyeceği düşüncelerine destek olan açıklamalar sonrası kayıpların azaldığını görüyoruz.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP’nin MYK toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında “Yaptığım istişareler ve cumhurbaşkanımız dahil istişare neticesinde bir genel başkan değişiminin daha doğru olacağı kanaatine vardım. Önümüzdeki kongrede bu şartlar altında aday olmayı düşünmüyorum” dedi.

“Cumhurbaşkanı hakkında kimse benden kötü bir söz duymadı duymayacak” diyen Davutoğlu bundan sonra da milletvekili olarak mücadelesini sürdüreceğini belirterek, “Kimseye sitem öfke ve kırgınlık taşımıyorum, Kimsenin partide ayrışmaya izin vermemesi talebinde bulunuyorum” dedi.

Güne 30 baz puan yükselişle yüzde 9.95 bileşik seviyelerinden başlayan ardından çift haneyi test eden 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz kademeli olarak yüzde 9.70’in altına geriledi.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA