28 Mart 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara14°C

DAÜ'DE YENİ DÖNEM

DAÜ'de yeni dönem

27 Eylül 2014 Cumartesi 11:15

YORGANCIOĞLU: “YASAL DEĞİŞİKLİK YAPILMADAN REKTÖR ATAMA, ÜNİVERSİTEYE HASAR VEREBİLİR”

yorganci-basbakanlikBaşbakan Özkan Yorgancıoğlu, Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni daha demokratik ve özerk bir yapıya kavuşturacak yasal değişiklikler yapılmadan yeni rektör atanmasının yasal değişiklik çabalarını akamete uğratabileceğini, bunun da üniversiteye tamiri olanaksız hasar verebileceğini ifade etti.

Başbakan Yorgancıoğlu, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)’ye yeni rektör atanması konusuna ilişkin bu akşam yazılı bir açıklama yaptı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin bir vakıf kuruluşu olarak hükümetin atadığı vakıf üyeleri tarafından yönetildiğini belirten Yorgancıoğlu, “Ülkemiz ve halkımız için son derece büyük önemi olan bu üniversitemizin sürekli gelişerek büyümesi ve ama aynı zamanda da hem bilime hem de ekonomimize sürdürülebilir bir katkı sağlaması hükümetimizin öncelikli hedefleri arasındadır” dedi.

Hükümetin, ülke demokrasisinin geliştirilip kurumsallaşmasını hedeflediğine vurgu yapan Yorgancıoğlu, kamu kurumlarında da böylesi bir yapıyı oluşturmanın hedefleri arasında yer aldığını belirtti.

“DAHA DEMOKRATİK VE ŞEFFAF YÖNETİM”

Katılımcı, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışıyla yönetilen kurumların başarıya ulaşma olasılığının diğerlerine göre çok daha fazla olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, “Bu gerçekten yola çıkarak Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin rektörlük ve senato dahil tüm yönetsel birimlerinde hem daha demokratik, hem de daha şeffaf biçimde yönetilmesi hedeflenmektedir” ifadesine yer verdi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin 18/86 tarihli kuruluş yasası ile kurulduğunu ve yasanın en son 2011 yılında tadil edildiğini anımsatan Yorgancıoğlu, yasanın bazı bölümlerinin günümüz gereksinim ve standartlarına yanıt verme özelliğini yitirdiğini belirtti. Yorgancıoğlu, “Bu durum, hem idari hem de akademik bakımdan ülkemiz için son derece büyük önemi olan bu üniversitemizin rekabet gücünde önemli bir zafiyetin oluşmasına yol açmaktadır” dedi.

Yorgancıoğlu, bu durumun giderilerek Doğu Akdeniz Üniversitesi'ni rekabet gücü yüksek, demokratik, şeffaf ve özerk biçimde yönetilen bir kurum haline getirmek için kuruluş yasasının yeniden düzenlenmesinin şart olduğunun altını çizdi.

Mevcut yasaya göre Doğu Akdeniz Üniversitesi rektörünün Vakıf Yöneticiler Kurulu tarafından göreve getirildiğini belirten Yorgancıoğlu, halen görev başındaki rektörün görev süresinin 14 Ekim tarihinde sona ereceğini kaydetti.

Olası en geniş uzlaşı sağlanarak yapılacak yasal düzenlemelerin ardından yeni bir yönetsel yapının oluşturulmasının çok daha sağlıklı ve verimli sonuçlar üretebileceğini ifade eden Yorgancıoğlu, hükümetin DAÜ’yü demokratik ve özerk bir kurum olarak geleceğe hazırlama kararlılığında olduğunu vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA