25 Nisan 2024
  • Lefkoşa36°C
  • Mağusa33°C
  • Girne31°C
  • Güzelyurt36°C
  • İskele33°C
  • İstanbul25°C
  • Ankara26°C

DAÜ’DE REKTÖR KRİZİ SÜRÜYOR

DAÜ’de rektör krizi sürüyor

26 Eylül 2014 Cuma 10:52

DAU2Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde görev süresinin tamamlanmasına çok kısa bir süre kalan DAÜ Rektörü ile ilgili belirsizlik devam ederken üniversitede örgütlü olan DAÜ-SEN ve DAÜ BİR-SEN bir basın açıklaması yaparak son gelişmeleri değerledirdi. Basın açıklamasında, Rektör Öztoprak’ın  DAÜ Senatosu’nu kişisel çıkarları için kullanmaya çalıştığı savunuldu.

Hanife Lefkaralı

Açıklamada, DAÜ Senatosu’nun, bir grup senatörün imzasıyla 26 Eylül 2014 Cuma günü saat 10.00 da “Rektör atamasındaki son gelişmeler” konusunu ele almak üzere ‘olağanüstü’ bir toplantıya çağrıldığına işaret edilirken, sendikaların, Senato’nun Haziran ayında başlattığı rektör önerme sürecine, belli ilkeler ışığında itiraz ettiği kaydedildi. Rektör atamasını yapacak olan Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun (VYK) resmen bir münhal ilan etmediği, Senato’dan bu hususta öneri talep etmemişken ve mevcut rektörün görev süresinin bitmesine 5 aya yakın bir süre varken, Senato tarafından Rektörlük önerme süreci başlatılmasının yasal zeminden yoksun olduğu ve etik olmadığı savunuldu. Açıklamada “Maalesef Senato bu uyarılarımıza o gün gereken hassasiyeti göstermemişti. Üzülerek belirtmeliyiz ki, zaman bizi haklı çıkarmıştır. O dönemde yaptığımız uyarıların ne kadar yerinde olduğunu sanırız bugün çok daha net olarak görmek mümkündür” denildi.

Sendikalar, üniversitenin Kuruluş Yasası’nda rektör belirleme sürecinin açık ve net olduğunu belirtirken, Rektör’ün Senato’nun önerisi ve VYK’nın ataması ile belirlenmesi gerektiği, senatonun önerisini yaptığı ve şu anda VYK’nın değerlendirme ve atama sürecinin yaşandığı vurgulandı. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi “Anlaşılan odur ki, yapılacak olan toplantıda Senato’dan, görev ve yetkilerini aşarak VYK’nın sorumluluk alanına müdahale etmesi talep edilecektir. Senato’nun itibarı yasal çerçeve içinde ve ilkeler doğrultusunda hareket etmesi ve özenle kişisel ihtiraslara alet olmamasına bağlıdır. VYK henüz kararını vermemişken Senato’nun, tartışma yaratacak bazı kararlar alması, istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Üniversitemizi, hiç kimse bunu arzu etmediği halde, bir çatışma ortamına sürükleyebilir. DAÜ’yü yeniden iktidar ve güç kavgaları yüzünden kamuoyunun diline düşürebilir. Özellikle yeni öğrencilerimizin kampüse gelmeye başladığı bu günlerde böyle bir çatışma ve kaos ortamının yaratılmasından üniversitemiz büyük zarar görecektir”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA