25 Nisan 2024
  • Lefkoşa33°C
  • Mağusa32°C
  • Girne33°C
  • Güzelyurt32°C
  • İskele32°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara28°C

DAÜ’DE REKTÖR BELİRLEME SEÇİMİ YAPILDI

DAÜ’de Rektör belirleme seçimi yapıldı

05 Temmuz 2014 Cumartesi 12:09

DAÜ Rektörü Abdullah Öztoprak’ın tek aday olduğu seçimde, işçi ve memurlar ayrı, öğretim görevlileri ayrı, öğretim üyeleri ayrı sandıklarda oy kullandı.

Uygulanan yönteme göre her bir öğretim üyesinin oyu 1 oy olarak sayılırken, öğretim görevlilerinin oyu 6’da bir, işçi ve memurların oyu ise 30’da bir olarak sayılıyor.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Rektör belirleme eğilim yoklaması için oy verme işlemi dün gerçekleştirildi. Sabah saat 09.00’da başlayan oy verme işlemi 16.00’ya kadar sürdü.

DAÜ akademik, yönetsel ve işçi personel ile Öğrenci Konseyi temsilcileri DAÜ Kütüphanesi'nde kurulan ve kendilerine ayrılan şeffaf sandıklarda oy kullandı.

DAÜ'de rektörlük için adaylık süresi geçtiğimiz Çarşamba gün dolarken Rektörlük için tek başvuruyu mevcut Rektör Prof. Dr. Abdullah Öztoprak yapmıştı. Oy pusulalarında seçmene rektör adayını onaylayıp onaylamadığı soruluyor.

DAÜ'de rektörlük seçim prosedürüne göre, temayül yoklaması sonuçları bağlayıcılığı olmamakla birlikte Senato tarafından değerlendirmeye alınıyor.

Rektör, Senato'nun önerisi ile Vakıf Yöneticiler Kurulu tarafından 5 yıllık süreyle atanıyor.

Eşitlik ilkesine aykırı

Gazeteniz Detay’ın 3 Temmuz sayısında duyurduğu haberden de hatırlanacağı gibi, DAÜ Senatosu tarafından belirlenen yönteme göre, DAÜ’de halen görev yapan 214 öğretim görevlisiyle okutman, 548 memur ve işçinin oy hakları neredeyse hiçe sayılıyor.

Yönteme göre 294 öğretim üyesinin her biri bir oy hakkına sahip olabilirken, öğretim her bir öğretim görevlisi veya okutmanın oy hakkı sadece yaklaşık 6’da bir (yüzde 17); memur ve işçilerin ise yaklaşık 30’da bir (yüzde 3.35).

Uygulanan yönteme göre, öğretim üyelerinin iki katından fazla olan öğretim görevlileri, okutmanlar, memur ve işçilerin oyu DAÜ’de yapılacak seçimlerde pek bir değer taşımıyor. 294 öğretim üyesinin, 294 hakkı sahip olduğu DAÜ’de, 214 öğretim görevlisi ve okutmanın toplam oy hakkı 34.85; 548 memur ve işçinin toplam oy hakkı ise 18.8.

DAÜ’de uygulanan ‘asiller demokrasisi’ uyarınca 753 çalışanın toplam oyu ancak 56.65’e ulaşıyor.

Sonuçlar açıklandı

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, yoklamada tek aday olan Prof. Dr. Abdullah Y. Öztoprak ağırlıklı olarak hesaplanan oyların yüzde 78.53’ünü, seçime katılanların ise yüzde 68.38’ini aldı.

Açıklamaya göre toplam 295 öğretim üyesinden 236’sı, 214 öğretim görevlisi ve okutmandan 141’i, 323 yönetsel personelin 287’si, 225 işçi personelden 191’i ve 14 öğrenci temsilcisinden de 9’u oylamaya katıldı. Buna göre 1070 personelden 864 kişisi oylamaya katılırken, 206 kişi ise katılmadı

DAÜ-SEN: DAÜ’deki oylama yeni tartışmalara gebedir

Öte yandan DAÜ-SEN tarafından yapılan seçimle ilgili basın açıklamasında oylamanın yeni tartışmalara gebe olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) 4 Temmuz Cuma günü yapılan sözde “eğilim belirleme yoklaması” Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın tasarladığı şekilde sonuçlandı. Sayın Abdullah Öztoprak, kendini üniversiteye yeniden dayatmak için şahsen kurguladığı gayrı meşru, gayrı yasal bu süreçte rektörlük makamının verdiği yetkileri sonuna kadar kullanarak sandıkta DAÜ çalışanlarından %54.58 oranında oy almıştır.

Bu aşamada, bir konuyu açıklığa kavuşturmakta yarar görüyoruz. Sayın Öztoprak, kendisi için bir güven oylaması peşinde koştuğu, yarışacak ikinci bir adayın olmadığı bu yoklamada 1070 oyun 584’ünü (%54.58) almıştır. Diğer bir deyişle, çalışanların neredeyse yarısı Abdullah Öztoprak’a güvenoyu vermemiştir. Hatta öğretim görevlisi, okutman ve işçilerde bu oran % 46’larda kalmıştır. Hiçbir ağırlıklı ortalama, formül, katsayı ve benzeri manipülasyon bu gerçeği değiştiremez.

İlk günden beri bu sürecin gayrı yasal ve gayrı meşru olduğunu dolayısıyla bizim açımızdan hiçbir anlam ifade etmediğini söylemiştik. Bugün de aynı noktadayız. Eğilim belirleme yoklaması hiçbir hukuki sonuç doğurmamıştır. Bu güne dek bu sürecin aksaklığını ve doğuracağı olumsuz sonuçları her platformda dile getirdik. Bugün yapılan güven oylamasından sonra olacaklar bu sonuçlardan bir şeyler çıkarmaya çalışanlar ile onların muhatapları arasındadır.” dendi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA