19 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa25°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele25°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara24°C

DAÜ’DE KRİZİ SÜRÜYOR

DAÜ’de krizi sürüyor

23 Haziran 2014 Pazartesi 13:42

Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ BİR-SEN), başlatılan DAÜ Rektörlük seçim sürecinin “yasal zeminden yoksun, adil ve ahlaki” olmadığını kaydetti.

DAÜ-SEN ve DAÜ BİR-SEN tarafından yapılan ortak açıklamada, DAÜ Senatosu Çalışma ve Karar Alma Esasları Tüzüğü’ne aykırı bir şekilde rektör adayı saptama sürecinin erkene alındığı savunuldu. Açıklamada, Vakıf Yönetim Kurulu’nun rektör saptama süreciyle ilgili onay ve münhali bulunmadığı, dolayısıyla yerel ve dış basında ilan verilemediği belirtildi.

Açıklamada, “Sayın Öztoprak’ın başlattığı süreç yasal zeminden yoksundur, adil ve ahlaki değildir ve DAÜ’ye zarar vereceği açıktır. Bu süreç büyük sorunlara gebedir” denildi.

Rektör saptama sürecinin yerel seçimlere denk getirilerek siyasal pazarlıkların bir parçası yapılmaya çalışıldığı iddia edilen iki sendikanın ortak açıklamasında, mevcut Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı da dâhil olmak üzere üyelerinin çoğunluğunun belediye başkanlığına ya da meclis üyeliğine aday olduğu; dolayısıyla Rektör atama yetkisine sahip Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun çalışamaz durumda olduğu savunuldu.

Rektörlük makamı boşaltılmadan rektör adayı belirle sürecinin başlatılması de eleştirilen açıklamada, “Sayın Abdullah Öztoprak bu süreci kullanarak, bir oldubitti yaratarak koltuğunu koruma çabası içerisindedir” denildi.

DAÜ tarihinde yapılan tüm rektör atamalarında münhal ilan edildiğine de işaret edilen açıklamada, rektör atamasının sadece senato toplantısının sonucunu içeren bir basın açıklamasıyla duyurulduğu kaydedildi.

Rektör adaylarından bir veya birkaçının seçim sürecini yargıya taşıması durumunda oluşacak boşluğun özellikle Türkiye’den öğrenci akışı açısından üniversiteyi zor duruma sokacağı kaydedilen açıklamada, son rektör atama sürecinde de konunun yargıya taşındığı hatırlatıldı.

Rektör saptama sürecinin DAÜ’yü yeni bir tartışmalı sürece sokacağı ve üniversiteye zarar vereceği kaydedilen açıklamada “DAÜ-SEN ve DAÜ BİR-SEN, DAÜ Rektörlüğü’nü ve VYK’yı uyarır ve rektör saptama sürecini yasal açıdan tartışmasız, meşru ve adil bir rekabetin olabileceği zemine taşınmasını kamuoyu önünde talep eder” denildi.

“Rektör saptama sürecinin yerel seçim sürecinin dışına ertelenmesi, münhal ilan edilmesi, yeterli düzeyde duyuru yapılması gerektiği” ifade edilen açıklamada, rektör saptama sürecinin konuya taraf olan ve bu süreç sonucunda makamları ve statüleri etkilenebilecek kişiler veya bu kişilerden oluşturulan komiteler tarafından yürütülmemesi gerektiği de kaydedildi.

DİPNOT:  DAÜ’de, 14 Ekim tarihinde görev süresi dolacak olan Rektör Prof.Dr. Abdullah Öztoprak’ın, görev süresi dolmadan, yeniden rektör seçilebilmek için süreci erkene aldığı ve bunun Öztoprak’ın lehine, haksız rekabet yarattığı düşünülüyor. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA