27 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt17°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

DAÜ’DE KRİZ

DAÜ’DE KRİZ

28 Mayıs 2014 Çarşamba 14:36

DAÜ’de görev süresi tamamlanmadan Rektör Prof. Dr. Abdullah Öztoprak, yeniden rektör olabilmek için düğmeye bastı. Teamüllere aykırı olarak yapılan bu çalışma hem üniversitedeki sendikalardan, hem de hükumetten tepki gördü.

TEAMÜLLERE AYKIRI:

DAÜ’de, 14 Ekim tarihinde görev süresi dolacak olan Rektör Prof.Dr. Abdullah Öztoprak, görev süresi dolmadan yeniden rektör seçilebilmek için çalışmalara hız verdi. Üniversite’nin Vakıf Yöneticiler Kurulu karar üretmeden DAÜ Senatosunun seçimi erkene almak için bugün karar üretmesi bekleniyor.

HAKSIZ REKABET:

Seçimin Rektör Öztoprak’ın görev süresinin tamamlanmadan yapılması, beraberinde birçok sorunu da getirecek. Öztoprak’ın lehine olan bu durum, diğer adayların başvurusu için ciddi sorunlar doğuracak.

TEPKİ ARTIYOR:

Üniversitede, hem akademik çalışanların sendikası, hem de personel sendikası yaşanan sürece tepki gösterdi. Yapılan açıklamalarda rektörün “adil bir yarışta kazanamayacağından korktuğu için” bu yönteme başvurduğu savunuldu.

OSHAN SABIRLI

Ülkemizin en köklü üniversitesi olan Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) rektör seçimi huzursuzluğu başladı. 5 yılda bir yapılması gereken rektörlük seçimi için, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak'ın, sözleşmesi bitmeden, yeniden rektör seçilmek için düğmeye bastığı öğrenildi. Üniversite senatosu, teamüllere aykırı olarak, Prof. Dr. Abdullah Öztoprak'ın yeniden rektör seçilmesi için münhal açmaya hazırlanıyor. Bugün, DAÜ Senatosu tarafından ilgili kararın yürürlüğe sokulması ve yapılacak toplantı sonucunda münhal ilan edilmesi bekleniyor.

DAÜ yasasına göre rektör, Senatonun önerisi ile Vakfın Yöneticiler Kurulu (DAÜ-VYK)  tarafından atanırken, sürecin Prof. Dr. Abdullah Öztoprak'ın görev süresinin bitiminin ardından başlaması gerekiyor. VYK süreci başlatmadan,  Üniversite Senatosu’nun, seçimin en az katılımlı şekilde gerçekleşmesi için saat 14:30’da gerçekleşecek toplantıda karar üretme ve ilan etme aşamasına gelecek.

Neler yaşandı?

20 Mayıs Salı günü gerçekleştirilen, Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) toplantısında, ‘diğer konular’ başlığı altında, DAÜ’de seçim sürecini başlattı. Konu, Üniversite Senatosu’nda da gündeme geldi ve toplantıda Öztoprak’ın telkinleri ile Rektör Belirleme Komisyonu’nu belirlendi. Rektörlük seçimi için, faal durumda olan rektörün görev süresinin tamamlanması gerekirken, Abdullah Öztoprak’ın görev süresinin 14 Ekim tarihinde dolacağı öğrenildi. Rektör Belirleme Komisyonu’nda seçim tarihi, 27 Haziran olarak kararlaştırılırken, ilgili karar, bu gün saat 14:30’da gerçekleşmesi beklenen toplantıda ele alınack.

Rektör belirleme komisyonu, başvurma kriterleri, seçim takvimi, zaman planlaması gibi çalışmaları yapacak ardından ise adayları ilan edecek.

Uygulama yanlış

DAÜ VYK’sının yeniden rektör atanması için karar üretmesi ve senatoya konu ile ilgili yetki vermesi gerekirken, VYK tarafından görevlendirme yapılmadan, sürecin başlatılması, “yasadışı” olarak nitelendiriliyor. İşveren konumundaki VYK’nın, rektör seçim prosedürünün devre dışı bırakıldığı göze çarpıyor.  Öte yandan senato toplantısı sonucunda alınan kararın, internet üzerinden vakit kaybetmeden duyurulması ile kısıtlı bir zamanda rektör seçim sürecinin başlatılması hedefleniyor.

Her şey Öztoprak’ın lehine

Seçimin Öztoprak’ın görev süresinin tamamlanacağı, 14 Ekim tarihinden önce yapılması, beraberinde birçok sorunu da getirecek. Öztoprak’ın lehine olan bu durum, diğer adayların başvurusu için ciddi sorunlar doğuracak. Kararın alınması halinde, VYK ile üniversiteyi karşı karşıya getirebilecek bir süreçte yaşanacak. Rektör olmak isteyenlerin önüne ciddi engeller çıkaracak olan erken seçim kararı, süreci kısıtlarken, Rektör adaylarının proje yapıp, gerekli hazırlıkları tamamlaması ve  rektörlük yarışında Öztoprak ile bu kısa zamanda mücadele etmesi zorlaşacak.

“Seçim düzgün bir süreçte yapılmalı”

DAÜ Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) Başkanı Doç. Dr. Tarık Timur ne DAÜ-SEN’in nede Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası’nın (DAÜ BİR SEN) seçime karşı olmadığını açıkladı. Tarık Timur, “Biz hep seçimin taraftarı olduk. İki sendikada yıllardır bunun için savaştı. Bunun için mücadele etti ve bu hakkı elde ettik. Seçimin yapılması taraftarıyız ama bu seçimin, düzgün bir süreçte yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bazı kesimler, ‘siz Abdullah Hoca’ya karşısınız’ veya ‘siz seçim istemiyordunuz neden çıngar çıkartıyorsunuz’ diyebilir. Biz şunun açıkça anlaşılmasını istiyoruz. Seçim yapılmalı ama demokratik teamüllere göre yapılmalı. Yasalara göre yapılmalı” dedi.

Üniversitenin kaderi belirlenecek

DAÜ-SEN Başkanı Doç. Dr. Tarık Timur, seçimin ‘baskın seçim’ şeklinde yapılmaya çalışıldığını ve koltuğu korumak veya bireysel çıkar için demokrasi oyunu oynanıyormuş gibi yaklaşımları benimsemediklerini söyledi. Timur, “Seçim yapılmalı ama bütün adayların serbestçe dahil olacağı bir seçim sürecinde yapılmalı. Dileyen herkes başvursun, akademisyenlere, çalışanlara, yönetsel personele akademik personele projeler anlatılsın. Sorularımız soralım, görelim projeleri nedir, stratejileri nedir. Biz ona göre oylama yapalım. Kim seçilirse seçilir ve böylece önümüzdeki 5 sene için rektörümüz olur. Üniversitenin kaderini belirleyecek olan gelecek kişinin alelacele, bir aydan kısa bir sürede, hemen seçilmesini biz kabullenemiyoruz. Bu DAÜ’ye yakışmıyor. DAÜ çalışanı akademisyeni, yönetsel personeli işçi personeli bunları hak etmiyor. DAÜ örnek olmalı. Bizim bütün mücadelemiz budur” yorumunda bulundu.

Haklar gasp ediliyor

Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ BİR SEN) Başkanı Tevfik Yoldaş kendilerinin bu yaşananlara karşı çıkma nedeninin, sürecin gayri yasal şekilde başlamış olmasından kaynaklandığını açıkladı. Yoldaş, “Yasalara ve teamüllere aykırı bir şekilde çalışmanın yürütülüyor. Aday olmayı düşünen akademisyenlerin haklarının gasp edilmiş olmasından dolayı sürece karşıyız. Bu arada anlaşılmaz olan şudur, neden sayın rektör, başka adaylarında olabileceği bir seçimden korkmaktadır? DAÜ çalışanlarının kendisini seçeceklerine mi güvenmiyor?” dedi. Tevfik Yoldaş, DAÜ Rektörü Abdullah Öztoprak’ın tasarladığı seçim düzeni içerisinde başka bir adayın çıkmasına imkan bulunmadığını, Öztoprak’ın kendisinin göstermelik ikinci bir adayı, seçimde yalnız kalmasın diye gösterebileceğini de kaydetti.

“Rektör kendisine güvenmiyor”

Yoldaş, “gerçekten bir başka adayın rektörlüğe aday olması, bu şartlarda mümkün değildir. Demek ki sayın rektör, ya kendisine, yada üniversite personeline güvenmiyor. Hiçbir rakibin olmadığı, sadece kendisinin aday olduğu bir seçim koşulu yaratmaya çalışıyor. Bunun adına seçim denilemez. Bunun adına demokrasi denilemez, adına demokrasicilik oynamak denir. Böylesi bir yöntemin bizim üniversitemize,  bizim çalışanlarımıza ve öğrencilerimize yakışmadığına inanıyoruz.

Başbakan’dan tepki

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada, söz konusu seçimleri gereksiz olarak nitelendirerek bunun üniversitede gerginlik yaratabileceğini söyledi. Başbakan Yorgancıoğlu “Bize gelen ve kamuoyuna yansıyan bilgilere göre gereksiz bir rektörlük seçimi söz konusu. Ekim-Kasım veya Eylül- Ekim’de normal süresi gelecek olan rektörlük seçimleri neredeyse belediye seçimlerinin içine alınmak isteniyor. Bu rektör arkadaşımızın bana göre yaptığı yanlıştır. Biz bunu tasvip etmiyor, doğru bulmuyoruz. Böyle bir zorlamanın üniversitede gerginlik yaratacağına inanıyoruz. Kendisini aklıselime davet ediyoruz.  Bunun normal süresinde yapılması gereken bir seçim olduğuna inanıyoruz ve bunun Vakıf Yöneticiler Kurulu’na rağmen yapılmak istenmesinin hiç de doğru olmadığını ifade etmek istiyorum” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA