29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

DAÜ’DE KÖLE PAZARI!

DAÜ’de köle pazarı!

04 Haziran 2014 Çarşamba 13:47

  • Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde taşeron firma olan DEHAY ve Özel Güvenlik Sistemleri tarafından çalıştırılan yaklaşık 220 işçi emek sömürüsü ile karşı karşıya ve insan haklarına aykırı çalıştırılıyorlar.
  • DAÜ’nün en düşük ücret alan her bir işçi için taşeron şirkete, 2 Bin TL’nin üzerinde ücret ödemesine anlam verilemiyor.
  • Gazetemizin görüştüğü, DAÜ’de taşeron firmalar tarafından çalıştırılan işçiler ise, kötü şartlarda çalıştıklarını anlatırken, isimlerini açıklamaktan çekindiler.

Rana SARRO

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ), taşeron iki ayrı firma olan DEHAY (temizlik ve güvenlik) Şti. Ltd. ve Özel Güvenlik Sistemleri Ltd. tarafından, 220'ye yakın taşeron işçi, insan haklarına aykırı şekilde çalıştırılıyor.

DAÜ’de uzun yıllardan beri devam eden taşeron firma aracılığıyla işçi çalıştırma olayının özellikle 2010 yılından başlayarak yaygınlaştığı; 2010 yılında başlatılan ve ‘tasarruf tedbirleri’ adı verilen uygulama sonucunda, 200 civarında işçi ve memurun işten çıkarıldığı, bu çalışan kıyımında işten çıkarılanların yerini taşeron firmalar aracılığıyla çalıştırılan işçilerin aldığı belirtildi.

 “Mühendis, amir ve ustalar da köle pozisyonunda”

Temizlik görevlisi, güvenlik görevlisi, bahçe işçisi ve teknik işçi olarak çalıştırılan, aralarında mühendislerin de bulunduğu, 15'i ‘uzman’, 15’i teknisyen/ustabaşı, 8'i sekreter, 7'si şoför ve 5'i de odacı statüsünde olan bu işçiler, emek sömürüsü ile karşı karşıya.

Özellikli işler yapan, sorumluluk gerektiren ve amir pozisyonu verilmesi gereken işleri yapan kişilerin dahi taşeron aracılığıyla çalıştırıldığına dikkat çekilirken; taşeron işçilerin düşük ücretlerle, sosyal güvencesiz ve kötü şartlarda çalıştırıldıkları öğrenildi.

“Yılda 1 gün bile izin hakları yok”

DAÜ'nün taşeronluk hizmeti aldığı iki ayrı şirket olan DEHAY (temizlik ve güvenlik) Şti. Ltd. ve Özel Güvenlik Sistemleri Ltd.’in, mühendis, sekreter, uzman statüsündekiler dâhil tüm işçilerin çok düşük maaşlarla çalıştırdığı öğrenildi.

Yasaya göre, her işçinin yılda 14 gün izin hakkı olmasına rağmen DAÜ'deki taşeron işçilerine bu hakkın tanınmadığı öğrenildi. KKTC İş Yasası'na göre, işe yeni giren bir işçinin bile, altı ayını doldurduktan sonra izin hakkını kullanmaya başlayabileceğine işaret edildi.

“Resmi tatiller maaşlarından kesiliyor!”

Taşeron firmalar tarafından DAÜ’de çalıştırılan işçilerin birçoğunun asgari ücrete çalıştırıldığı ve resmi tatil, bayram ve hastalık izinlerinin de maaşlarından kesildiği; yıllık izinlerinin olmadığı ve hafta sonu günlerinin fazla olduğu aylarda maaşlarından kesinti yapıldığı öğrenildi.

Taşeron firma aracılığıyla çalıştırılan DAÜ'de çalışan işçilerin bugüne kadar bir tek gün dahi izin hakkını kullanamayan 8-9 yıllık işçiler olduğuna dikkat çekildi.

“Maaşları geç ödeniyor”

Taşeron firmalar tarafından emek sömürüsüne maruz kalan bu işçilerin, maaşlarını da zamanında almadıkları, genellikle bir hafta ve 10 gün geç ödendikleri belirtilirken; taşeron firmalara Rektörlüğün yaptığı ödemenin ise gününde olduğu ileri sürüldü. Bazı işçilerin ise yöneticilerin evlerine götürülerek, özel işlerde çalıştırıldıkları da iddia edildi.

Teşeron firma tarafından çalıştırılan işçilerin bir kısmının, hafta sonu da işe çağrılarak, ücretsiz ek mesai çalıştırıldıkları da vurgulandı.

“Üniversite yönetimi göz yumuyor”

Sendikal haklarından söz eden işçilerin işten atılmakla tehdit edildiği söylenirken, DAÜ Rektörlüğü’nün ise bu duruma seyirci kaldığı ve göz yumduğu ileri sürüldü. Yerel seçimlerin ardından daha işçi alımının da düşünüldüğü bildirildi.

DAÜ’nün bu işçileri asgari ücret veya biraz üzerinde bir ücretle normal yoldan çalıştırabileceğine işaret edilerek; DAÜ’nün en düşük ücret alan her bir işçi için taşeron şirkete, 2 Bin TL’nin üzerinde ücret ödemesine anlam verilemiyor. Gazetemizin görüştüğü, DAÜ’de taşeron firmalar tarafından çalıştırılan işçiler ise, kötü şartlarda çalıştıklarını anlatırken, isimlerini açıklamaktan çekindiler.

DAÜ BİR-SEN: İnsan haklarına aykırı şekilde çalıştırılıyorlar

Konuyla ilgili gazetemizin bilgi aldığı DAÜ BİR-SEN Eş Başkanı Kazım Hakverdi, DAÜ’de faaliyet gösteren DEHAY (temizlik ve güvenlik) Şti. Ltd. ve Özel Güvenlik Sistemleri Ltd. isimli taşeron firmalar tarafından çalıştırılan işçilerin durumunu doğrulayarak, şunları anlattı:

“Üniversitemizde 200’ün üzerinde özel hizmet alımı yapılıyor. 220’ye yakın çalışan var. İnsanlar son derece şikâyetçidirler. Çünkü insanca çalıştırılmıyorlar. Taşeron firma tarafından DAÜ’de çalıştırılan bu işçiler yıllık izinsiz çalıştırılıyorlar. Bayram, yılbaşı, tatil ve hastalık izin günleri de maaşlarından kesiliyor. Bu arkadaşlarımız sosyal güvencesiz ve ağır şartlarda çalıştırılıyorlar. İşverenlerini dahi bilmiyorlar. O derece güvensiz bir çalışma sistemi vardır. Güvenlikler yaklaşık 6 yıldır yıllık izinsiz çalıştırılıyorlar. Biz rahatsızlıklarını gündeme getirince, güvenlikler geçen hafta toplantıya çağırıldılar, izin konularını düzenleyeceklerini söylediler. İnsanlar hasta olmaya korkuyorlar, bayramda üzülüyorlar çünkü ödenmiyorlar. İnsan haklarına aykırı şekilde çalıştırılıyorlar. Bayramı bayram gibi, tatili tatil gibi yaşayamıyorlar. Bu işçiler taşeron aracılığıyla hizmet yaptıkları için bize üye de olamıyorlar. Üniversitenin çalışanı olarak görülmüyorlar. Üniversite yönetimi de kendi taşeron firmalarının sorunudur diyor. Bu tür olayların okulda yaşanması DAÜ’ye yakışır bir olay değildir. İnsanlara insan haklarına uygun bir şekilde çalışma imkânı yaratılması gerekir. Toplu iş görüşmelerinde de taşeron olayını gündeme getirdik. Bu konuda yetkili sendika olarak mücadele ediyoruz.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON DAKİKA