20 Nisan 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa19°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele19°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

DAÜ’DE “ASİLLER DEMOKRASİSİ”

DAÜ’de “asiller demokrasisi”

03 Temmuz 2014 Perşembe 16:18

  • DAÜ’de yapılacak seçimlerde öğretim görevlisi, okutman, memur ve işçilerden oluşan 753 çalışanın oyu 53.65 oy olarak sayılırken, 303 öğretim üyesi tam oy hakkına sahip olacak.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Cuma gün yapılacak Rektör seçiminin demokrasi dışı olduğu gerekçesiyle tüm DAÜ çalışanlarına seçime katılmama, ya da mecbur kalındığı takdirde boş oy kullanma çağrısı yaptı.

Sendika, söz konusu seçimin aslında ‘tek kişilik bir rektör belirleme’ oyunu olduğunun altını çizerek, gayrı meşru, gayrı yasal ve gayrı ahlaki olarak nitelendirdikleri seçim, aslında halen görevde olan Rektör’ün koltuğunu korumaya yönelik bir senaryo olduğunu vurguladı. DAÜ-Sen seçimin boykot edilmesi yönünde basına verdiği ilanlarda seçimde kullanılacak olan yöntemin aslında “Ben yaparım olur, hiç kimseyi dinlemeye ihtiyacım yok” yönetim anlayışının devamı olduğu vurgulandı

753 çalışanın oyu sadece 53.65 oy olarak sayılıyor

DAÜ Senatosu tarafından belirlenen yönteme göre, DAÜ’de halen görev yapan 205 öğretim görevlisiyle okutman, 548 memur ve işçinin oy hakları neredeyse hiçe sayılıyor. Yönteme göre 303 öğretim üyesinin her biri bir oy hakkına sahip olabilirken, öğretim her bir öğretim görevlisi veya okutmanın oy hakkı sadece yüzde 0.17; memur ve işçilerin ise yüzde 3.35.

Uygulanacak yönteme göre, öğretim üyelerinin iki katından fazla olan öğretim görevlileri, okutmanlar, memur ve işçilerin oyu DAÜ’de yapılacak seçimlerde hiçbir anlam taşımıyor.

303 öğretim üyesinin, 303 hakkı sahip olduğu DAÜ’de, 205 öğretim görevlisi ve okutmanın toplam oy hakkı 34.85; 548 memur ve işçinin toplam oy hakkı ise 18.8.

DAÜ’de uygulanacak olan ‘asiller demokrasisi’ uyarınca 753 çalışanın oyu ancak 56.65’e ulaşıyor. DAÜ-Sen yarın yapılacak olan seçimi tanımadıklarını bildirerek, özerk, şeffaf ve demokratik bir üniversite taleplerini vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA