16 Nisan 2024
  • Lefkoşa30°C
  • Mağusa30°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt28°C
  • İskele30°C
  • İstanbul26°C
  • Ankara26°C

DAÜ YASASI İVEDİLİKLE MECLİSTE

DAÜ yasası ivedilikle Mecliste

02 Haziran 2016 Perşembe 12:34

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bilgiye ve onaya sunuşlar yapılırken,  DAÜ Eğitim ve Öğretim Kurumu ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi ele alındı.

İvedilik istemi oyçokluğu ile kabul edildi.

ERHÜRMAN

İvedilik istemi konusunda ilk sözü alan CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, yasa tasarısının bir çok kez görüşülerek, geçirilemediğini ifade ederek, yeni yasa tasarısı metninin dün akşam hükümet tarafından meclise gönderildiğine dikkat çekti.

Tasarıyı çok iyi inceleyememekle birlikte, iki önemli değişikliğin dikkatlerini çektiğini ifade eden Erhürman, yeni yasayla DAÜ’nün özerk ve demokratik yapıya kavuşturulmasının amaçlandığını, ancak şu anda sunulan yasada ciddi sıkıntılar olduğunu savundu.

Yasa tasarısında yönetim kurulunda öngörülen değişiklikle özerklik açısından sıkıntılı bir durumun da söz konusu olduğunu ifade eden Erhürman, 5 üyenin Bakanlar Kurulu’nca, 1 üye cumhurbaşkanlığı, 1 tanesi ana muhalefet, bir senato üyesi, 9 üyenin bir tanesinin ise TC üniversite rektörlerinden atanacağını söyledi.

Erhürman, bunun diğer üniversitelerle ilişkilerde sorunlar yaşanmasına sebep olacağını belirterek, salt çoğunluğun Bakanlar Kurulu tarafından atanmasını eleştirdi.

Hükümetlerin değişmesiyle, bu üyelerin de değişecek olmasının başka ciddi bir sıkıntı olduğuna dikkat çeken Erhürman, bunun özerklikle bir alakası olmadığını savundu.

Atanan üyelerin, atandıkları yöntemle görevden alınabileceğini de vurgulayan Erhürman, tasarıyla ciddi bir hayal kırıklığı yaşadıklarını dile getirdi. Rektör seçim süreciyle ilgili oy verme değerlerinin çok önemli olduğunu ifade eden Erhürman, yönetsel personele düşük oy hakkı verilmesini de eleştirdi.

Erhürman bunun da üniversitenin demokratikleşmesiyle yakından uzaktan bir ilgisi olmadığını vurgulayarak, yeni öğretim yılına başlanabilmesi için, DAÜ’deki yeni seçim dönemimin en kısa zamanda tamamlanması gerektiğini, bu sebeple de yasada var olan sıkıntılara rağmen ivediliğe olumlu oy vereceklerini söyledi.

Erhürman, ancak yasa tasarısını bu haliyle kesinlikle onaylamadıklarını belirterek, tasarıda el birliğiyle ciddi düzenlemelerin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

ÖZCENK

DAÜ ile ilgili Ad-Hoc komite başkanı UBP Milletvekili Erdal Özcenk de, mevcut yasanın çok tartışıldığına dikkat çekerek, yeni yasa tasarısında daha önce teamül gereği oluşan yöneticiler kurulunun şimdi yasallaşacağını söyledi.

Yeni yasa tasarısında etkin ve bağımsız denetiminin oluşturulmasının hedeflendiğine dikkat çeken Özcenk, yeni tasarıda, sadece hükümet değil, ana muhalefet üyesini de yönetim kuruluna dahil ettiklerini ifade etti.

Özcenk, farklı paydaşların bir araya geleceğini, demokrat yapı öngördüklerini belirterek, DAÜ için el birliğiyle bir şeyler yapılması için milletvekillerine çağrı yaptı.

Komite üyesi CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, yerinden söz alarak geçmişte komitede oybirliği ile geçen yönetim kurulu dağılımı ile ilgili maddelerin değiştirilmesinin, üyelere ayıp olduğunu, bu manevranın siyasi dostluğu ortadan kaldırdığını ifade etti.

Eleştiriler üzerine Özcenk, tasarının komitede iyi tartışılacağını, herkesin görüşlerine önem verdiklerini, büyük uzlaşı ile geçmesini istediklerini söyledi.

ÇELER

TDP Milletvekili Zeki Çeler de, yasanın uzun zamandır tartışıldığına dikkat çekerek, geçmiş çalışmaların, ortaya koydukları emeklerin, hiçe sayıldığını iddia ederek, “Hakkımızı helal etmiyoruz” dedi.

Özerklik ve demokratikliğin ortadan kaldırıldığını savunan Çeler, yasa hazırlanırken sadece UBP ve DP’nin etkin olmasının hedeflendiğini ileri sürdü.

Çeler, yönetimin yine Bakanlar Kurulu’nun iki dudağının arasına bırakıldığını da söyleyerek, tasarıya olumsuz oy vereceklerini kaydetti.

OĞUZ

UBP Genel Sekreter Dursun Oğuz da, komitenin uzun bir süredir yasa tasarısı üzerinde görüştüğüne dikkat çekerek, bunun istenilen bir durum olmadığını kaydetti.

İlgili Ad-Hoc komitenin üye dağılımına da dikkat çeken Oğuz, hükümet değişimiyle dengelerin de değiştiğini, kendilerinin de CTP’den 3 üyesinden bir üyeyi geri çekmesini, bağımsız bir üyenin atanmasını istediklerini anlattı.

Komitenin hakkı yenmesin diye çalıştıklarını ifade eden Oğuz, “Tek niyetimiz bu işin uzlaşıyla olması” dedi.

Tasarıda sadece Vakıf Yönetim Kurulu’nun oluşumu üzerinde çalışılmadığını ifade eden Oğuz, eleştirileri haksız olarak niteledi.

DAÜ için yapılacak çok iş olduğunu vurgulayan Oğuz, komitede tartışılabileceğini, diyaloğa hazır olduklarını sözlerine ekledi.

BEROVA

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova da, DAÜ’nün özerkliği, demokratikliği, demokrasisi, kontrollü ve denetlenebilirliğinin önemine dikkat çekti.

Tasarı üzerinde çok emek harcandığını ve 172 maddelik bir tasarı ortaya çıktığına dikkat çeken Berova, tasarıda itiraz edilen 2 madde olduğunu söyledi.

“Demek ki 170 madde üzerinde uzlaşı sağlandı” diyen Bakan Berova, uzlaşı kültürünün önemine işaret etti.

2 madde üzerinde komitede görüşmelerin yapılabileceğini ifade eden Berova, asıl olanın DAÜ’de akademik olarak demokratik ve özerk bir yapılanma olduğunu vurguladı.

DAÜ’nün bir devlet üniversitesi olduğunun unutulmaması gerektiğine işaret eden Berova, idari yönetiminde de devletin ihtiyaçlarının karşılanmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Bu bakımdan yöneticiler kurulunun devlet kontrolünden olmasının önemli olduğunu vurgulayan Bakan Berova, bu konuların komitede görüşülebileceğini, bu yasama yılının sonuna gelmeden tasarının sonlandırılması temennisinde bulundu.

Tufan Erhürman yerinden söz alarak, “DAÜ devlet üniversitesi ama hükümet üniversitesi kavramı karışmıyor mu? diye sordu.

Berova, devlet yönetiminin, DAÜ’de etkin olması gerektiğini düşündüklerini, ama nüansların demokrasinin gereği olduğunu, tümünü komitede tartışacaklarını söyledi.

Konuşmalar ardından tasarının komitede ivedilikle görüşülmesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA