28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

DAÜ TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA KALABİLİR

DAÜ tazminat ödemek zorunda kalabilir

21 Mayıs 2014 Çarşamba 13:59

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) örgütlü iki sendika, üniversitede 2010-2013 yılları arasında gerçekleşen işten durdurmalara ilişkin açılan davaların çoğunun DAÜ aleyhine sonuçlanmaya başladığını DAÜ’nün milyonlarca TL tazminat ödeme ile karşı karşıya kalacağını bildirdi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-Sen) Başkanı Doç. Dr. Tarık Timur ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ Bir-Sen) Eş Başkanları Kazım Hakverdi ve Buğu Sümer Cohar, mahkeme kararları hakkında hükümetin, Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) ve DAÜ yönetiminin dikkatini çekmek amacıyla basın toplantısı düzenledi.

DAÜ-Sen lokalinde gerçekleştirilen basın toplantısında; tasarruf tedbirleri kapsamında, 2010 yılında 150 akademisyenin işten durdurulduğu, 2010-2013 yılları arasında ise 200 işçi ve yönetsel personelin erken emekli edildiği, 2011 yılında ise DAÜ’nün üniversite öncesi eğitim kurumlarının Doğa Koleji’ne devri ile bir çok kişinin işini kaybettiği belirtilerek, bunlarla ilgili açılan yaklaşık 35 davadan çoğunun DAÜ aleyhine sonuçlandığı belirtildi.Basın toplantısında, sonuçlanan davaların DAÜ aleyhine milyonlarca TL tazminat yükümlülüğü getireceği iddia edilerek, tazminatlar konusunda ne yapılacağı sorusunun bugün yanıtlanması gerektiği ifade edildi.

Timur

DAÜ-Sen Başkanı Doç. Dr. Tarık Timur, 2010-2013 yılları arasında DAÜ yönetimi tarafından yapılan işten durdurmaların ve erken emekli edilmelerin hukuka aykırı olduğunun mahkeme kararlarıyla birlikte ortaya çıktığını kaydetti. Timur, davalarla ilgili sonuçlanan mahkeme kararlarında, sürekli personelin nedensiz işten durdurulamayacağı, diğer yandan performans değerlendirme tüzüğü olmaksızın işten durdurma yapılamayacağının yer aldığını kaydetti.

DAÜ’nün, işten çıkarılmalarla ilgili davaların çoğunu kaybettiğini söyleyen Timur, dava sonuçlarının beraberinde milyonlarca TL tazminat sorununu beraberinde getirdiğini ileri sürdü.

Çalışanların maaşlarından 4 yıldır tasarruf tedbirleri altında yüzde 10 maaş kesintisi yapıldığını belirten Timur, tazminatlar konusunun DAÜ’yü maddi açıdan çok zor durumda bırakacağını kaydetti.

Timur, sorunun sendikalar ile DAÜ yönetimi arasında görüşülerek çözülebileceğini, idealin de bu olduğunu kaydetti.

Hakverdi

DAÜ Bir-Sen Eş Başkanı Kazım Hakverdi de okuduğu ortak basın açıklamasında, mahkeme kararlarının DAÜ yönetiminin aldığı kararların hukuksuzluğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Hakverdi, sendika ile görüşülmeden akademik personelin ders yükünün artırılmasıyla ilgili davada mahkemenin Daü-Sen’i haklı bularak toplu iş sözleşmesinin çiğnendiğine hükmettiğini söyledi.

Hakverdi, 2010 yılında işten çıkarılan devamlı personel statüsündeki akademik personelin davaları ile sözleşmesi bitmeden işten durdurulan akademik personelin davalarının da DAÜ aleyhine sonuçlandığını söyledi.

Hakverdi, yaş bahanesi uydurularak 200 kişinin erken emekli edilmesinin de hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

Hakverdi, DAÜ yönetiminin mahkeme kararlarını bir üst mahkemeye taşıyarak zaman kazanma stratejisi izlediğini savunarak, sorunları ertelemenin gündeme gelecek tazminat rakamlarını artıracağını kaydetti.

Hakverdi, mahkeme kararlarının yarattığı tazminat tehlikesini ve bunun DAÜ bütçesine getireceği yükü kamuoyu, VYK ve hükümetin gündeme alması amacıyla basın toplantısı düzenlediklerini kaydederek, DAÜ’yü zarara sokan tüm yöneticilerden hesap sorulmasını talep ettiklerini söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA