22 Kasım 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

DAÜ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJI İÇİN BERLİN’DE

DAÜ Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü öğrencileri, çağdaş iç mekan tasarımları ve gelişmiş şehircilik anlayışına en iyi örnek Avrupa kentlerinden biri olan Berlin’de günlük teknik gezi stajı için araştırmalarda ve incelemelerde bulundu

DAÜ İç Mimarlık Bölümü stajı için Berlin’de

09 Mart 2016 Çarşamba 14:32

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü öğrencileri, INAR/ITAS100-ITAS300A dersleri kapsamında düzenlenen, çağdaş iç mekan tasarımları ve gelişmiş şehircilik anlayışına en iyi örnek Avrupa kentlerinden biri olan Berlin’de 8 günlük teknik gezi stajı için araştırmalarda ve incelemelerde bulundu.

Avrupa’nın en düzenli şehirlerinden biri olan Berlin’de Yahudi Müzesi, Pergamon Müzesi, Neues Müzesi, Bauhaus Arşivi, East Side Galeri gibi birçok müze gezilerek, öğrencilerin müze iç mekan tasarımları hakkında bilgi sahibi olması sağlanırken, çağdaş müzecilikte tasarımın önemi öğrencilere aktarıldı. Ayrıca yapılan teknik gezi stajı kapsamında KaDeWe, Bikini, Arkaden, Quartier 206, Andreas Murkudis gibi çeşitli tematik alışveriş merkezleri de incelendi.

Teknik gezi stajı kapsamında, iç mekan tasarımında akustiğin ne kadar önemli olduğunu öğrencilere aktarabilmek ve bire bir mekan içerisinde tecrübe edebilmek için yine Avrupa’nın en büyük senfoni orkestra salonlarından biri olan Berliner Philharmonie salonu incelendi. Dalında uzman kişiler tarafından salonun akustiği ve tüm binanın mimarisi ile iç mekan tasarımları hakkında bilgiler alan öğrencilerin teoride öğrendikleri bilgilerin, gerçek hayatla olan ilişkisini bire bir yaşamalarına olanak sağlamış oldu.

Yoğun bir program ile gerçekleştirilen teknik gezinin en önemli noktalarından biri de, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği binasını gezip, Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Berlin KKTC Temsilcisi Mustafa Kemal Gökeri ile tanışma fırsatı yakalamalarıydı. Büyükelçiliğe yapılan ziyarette ise, bir yarışma projesi sonucu uygulanan elçilik binası gezilip tüm mekanları incelendi. Ayrıca öğrencilere binanın tasarlanması ve yapımı aşamaları hakkında sunumların yapılması ile, yarışma projelerinin önemi öğrencilere aktarıldı.

Gezinin bir diğer ayağında, Berlin Olimpiyat Köyü, Sony Center, Televizyon Kulesi, Berlin Parlemento Binası, Berliner Dome gibi eserler de görülerek, incelendi. Özellikle yeni fonksiyon verilerek hayata yeniden kazandırılan binaların bulunduğu Yahudi Mahallesindeki iç mekanların tasarımlarını inceleyen öğrenciler, yenileme projelerinin önemini bir kez daha görmüş oldular.

Prof. Dr. Uğur Dağlı, Yrd. Doç. Dr. Kamil Güley ve Öğretim Görevlisi Seyit Ermiyagil önderliğinde gerçekleştirilen gezide, öğrencilerin en çok Norman Foster, Daniel Libenski, Karim Rashid gibi ünlü tasarımcıların tasarladıkları mekanları incelemekten oldukça heyecan duydukları öğrenildi. Bu kapsamda ise Karim Rahid’in tasarımı olan Nhow Hotel, Daniel Libenski’nin tasarımı olan Yahudi Müzesi, Peter Eisenman’nın tasarımı olan Memorial to the Murdered Jews of Europe anıtı ve Norman Foster’ın tasarımı olan Reichstag binası ile Free University’s Philology Kütüphanesi öğrencilerin en çok etkilendiği tasarımlar oldu.

Tasarım eğitiminin sadece okul ortamında ve kitaplar üzerinden yapılmasının oldukça güç olduğunu vurgulayan öğretim üyeleri, görerek ve tecrübe ederek uygulanan eğitim sisteminin önemine değinerek, bu gibi teknik gezilerin her dönem devam edeceğini söylediler. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA