29 Mart 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa24°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele24°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

DAÜ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ’NDEN MEME KANSERİ FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

Açıklamada şöyle denildi: “Meme kanseri, dünyada kadınlarda en fazla görülen kanser türüdür ve 8 kadından birinde görülmektedir. Bu hastalığa yakalanan kadınlarda, ölüm oranı dörtte birdir.

DAÜ Hemşirelik Bölümü’nden meme kanseri farkındalık etkinliği

26 Ekim 2018 Cuma 14:21

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, 24 Ekim 2018 Çarşamba günü, saat 12:00 – 14:00 arasında, DAÜ Atatürk Meydanı’nda ve 25 Ekim 2018 Perşembe günü, Gazimağusa Belediyesi Pazar Yeri’nde11:00 – 14:00 arasında kurdukları stantlar ile Meme Kanseri Farkındalık Etkinliği gerçekleştirdi. Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri, Ekim ayının Meme Kanseri Farkındalık Ayı olması sebebiyle düzenlenen söz konusu etkinlikle ilgili bir açıklama yayımladı.

Erken Tanının Önemine Dikkat Çekildi

Açıklamada şöyle denildi: “Meme kanseri, dünyada kadınlarda en fazla görülen kanser türüdür ve 8 kadından birinde görülmektedir. Bu hastalığa yakalanan kadınlarda, ölüm oranı dörtte birdir. Ancak meme kanseri, bu kadar yaygın görülmesine rağmen erken tanı konulduğunda tedavi başarısı çok yüksek bir hastalıktır. Burada amacımız, erken tanı ve taramanın önemine dikkat çekmek ve meme kanserinin görülme sıklığı, risk faktörleri, belirtileri ile tarama yöntemleri konularında kadınlarımızı bilinçlendirmektir.Taramada altın standart yöntem olan mamografi, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde açılmış olan merkezde ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Mamografi, özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlara önerilirken, 20 yaş ve sonrasında kadınların kendi kendine meme muayenesi uygulamasını her ay düzenli olarak yapması gerekmektedir. Yine erken tanı yöntemleri arasında genel cerrahi uzmanları tarafından yapılan klinik meme muayeneleri önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle 55 yaş üzerindeki kadınlar, ailesinde ve kendisinde meme kanseri öyküsü olanlar,yoğun meme dokusu ve genetik yatkınlığı olanlar, ilk adetini erken görüp geç dönemde menopoza girenler, hiç doğum yapmayan kadınlar ve iki yıl ve üzeri hormon replesman tedavisi kullananlar meme kanseri yönünden riskli grubu oluşturmaktadır. Bu kişilerin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Her yüz erkekten birinde de meme kanseri görülmekte olup, özellikle birinci derece yakınlarında meme kanseri hikayesi bulunan erkek bireylerin de düzenli olarak kontrol altında tutulması önem taşımaktadır. Meme kanserinden korunmada, alkol ve sigaradan uzak bir yaşam, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme,menopoz sonrası dönemde kilo yönetimi ve meme kanseri riskini artırdığı için, mümkün olan en kısa süre ve dozda Hormon Replesman Tedavisi kullanımıönemlidir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA