29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara21°C

DAMACANA SULARDA YENİ DÖNEM

Damacana sularda yeni dönem

02 Nisan 2014 Çarşamba 11:17

Türkiye Sağlık Bakanlığı, içme sularında kullanılan damacanalar için yeni sistem geliştirdi.

Sağlık Bakanlığı, içme sularında kullanılan damacanaların, üretiminden kullanım süresi doluncaya kadar geçen süre içinde hijyen, su kalitesi ve güvenliğini kontrol altına alabilmek için "elektronik takip" başlatıyor. Bu alana ilişkin 2013 yılının başında bir yönetmelik yayımlandığını, damacanaların takibine kurallar getirildiğini ve işletmelere yapılan takiplerin sıklaştırıldığını belirten Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter, damacanaların artık üretim aşamasından ömrünün bitimine kadar olan tüm aşamaların elektronik olarak takip altına girdiğini ifade etti. İlter, elektronik takip yapılabilmesi için öncelikle özel bir yazılım geliştirildiğini anlatarak, damacana takip sisteminin 4 aşamadan oluşacağını bildirdi.

İlk aşama olan Ambalajlı Su Takip Programı kapsamında, ambalajlı su firmalarına ilişkin tüm bilgilerin takip altında olacak. İkinci aşamada damacanaların yıkama suyu sıcaklığı takip edilecek. Üçüncü aşamada da iletkenlik ve debi takibi yapılacak. Buralara konulacak sensör sayesinde kaynak ve imalathanede suyun pH, iletkenlik ve debisi karşılaştırılacak ve bu sayede kaçak kaynak kullanımı önlenecek. Son aşamada da damacanaların kaç yıl kullanıldığı ve kaç kez dolum yapıldığı çip yöntemi ile gerçekleştirilecek.

Bir su firması, suyundaki uygunsuzluğu 4 hafta üst üste gideremezse ruhsatı iptal ediliyor. Firmanın uygunsuzluğunun kaynağı suya farklı bir su katılması şeklinde olduğunda, firma o markayı başka bir şekilde de kullanamıyor

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA