CUMHURİYET MECLİSİ GENEL KURULU'NDA BİLGİYE VE ONAYA SUNUŞLAR
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk önce bilgiye ve onaya sunuşlara yer verildi.

02 Ekim 2018 Salı 13:50
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk önce bilgiye ve onaya sunuşlara yer verildi.
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin hayvan refahlıyla ilgili değişiklik yasa önerisinin ivedilikle komitede görüşülmesine ilişkin tezkeresi genel kurulda sunuldu ve oy birliğiyle kabul edildi.
Angolemli, tezkereyle ilgili konuşmasında, yasanın geçmişte Meclis’ten oy birliğiyle geçtiğini ancak yasada bazı eksiklikler olduğunu, bu nedenle öneri sunduğunu söyledi.
ARIKLI İLE ANGOLEMLİ’NİN HAYVAN TARTIŞMASI
Hüseyin Angolemli, yerinden söz alarak, yasada yer alan insanlarla ilgili tanımın düzeltilmesini isteyen YDP Milletvekili Erhan Arıklı’nın “İnsan insandır. İnsan hayvan değildir” yönündeki eleştirisini yanıtında “Hepimiz hayvanız. İnsan düşünen bir hayvandır” dedi.
Angolemli’nin kürsüden verdiği cevap Genel Kurulu güldürdü.
TOPAL’DAN İÇTÜZÜK DEĞİŞİLİK ÖNERİSİ
Genel kurulda daha sonra HP Milletvekili Hasan Topal’ın Meclis İçtüzüğü değişiklik karar önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oy çokluğuyla kabul edildi.
Topal, Meclis’te grubu olmayanların da Meclis Başkanı seçilebilmesini öngören öneriyle ilgili konuşmasında, yasanın gerekçesinin öneride detaylı şekilde anlatıldığını söyledi.
UBP Milletvekili Dursun Oğuz, söz alarak, bu öneriye olumlu oy vereceklerini kaydetti. Oğuz, “Meclis kendi kuralları çerçevesinde eşit ve adaletli şekilde yönetilmiyor. Niye Meclisin bağımsızlığına leke sürelim?”görüşünü dile getirdi.
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın makam aracının iadesi konusuna işaret eden Oğuz, “Bazı duyumlar var. Bununla ilgili açıklama yapmalı” dedi.
DENKTAŞ
Maliye Bakanı Serdar Denktaş da konuşmasında, ivediliği olmayan kalemlerin bütçeye iadesini kendilerinin kararı olduğunu kaydetti. Dentaş, “Bu kesintiyi yapmak zorundayız. Bazı açıkları kapatmak için yatırım kalemlerinden genel bir kesinti ve bakanlıkların onayıyla yapılıyor, yapılmaya devam edecek” dedi.
Denktaş, “Bakanlıklarda bütçeler konusunda yetkimiz var. Meclis bütçesi ise daha özerk bir bütçedir. Meclis duvarını yenilenmesi için ayrılan kalemin iadesi söz konusuydu. O nedenle bu konuda başkanın da onayını aldık” dedi.
ARIKLI
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, Meclis içtüzüğü konusundaki öneriye UBP’nin“evet” diyecek olmasını eleştirdi.
Arıklı, “Seçilmiş bir Meclis Başkanımız var. Sayın Uluçay, bizlerin oyu ile seçildi. Onu seçerken bize ‘geçici olarak seçiyoruz, protokolümüze göre başkan olarak başka bir arkadaşı seçeceğiz’ demediniz. Bunlar bizim sorunumuz değil. Meclisi bununla oyalamayın. Angolemli bu görevi hak ediyor. Gelecek dönemde aday olursa oyum kendisindir ama bu öneriyle oyumuz hayırdır” şeklinde konuştu.
ÜNİVERSİTEDEN ATILANLARA AF
Genel Kurul’da daha sonra Başbakanlığın, yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilenlerin öğrenimlerine devam edebilmesini düzenleyen yasa tasarısı sunuldu. Tasarı, oybirliğiyle kabul edildi.
Bunun üzerine söz alan UBP Milletvekili Özdemir Berova, afla ilgili tasarıya olumlu oy vereceklerini söyledi. Berova, bakanlıktan AÖA ile ilgili ek düzenleme beklediklerini belirtti.
ÖZYİĞİT
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit konuyla ilgili söz aldı. Özyiğit, AÖA ile ilgili bir düzenleme yapacaklarını kaydetti.
İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi üyesi, CTP Milletvekili Salahi Şahiner yerine CTP Milletvekilki Fazilet Özdenefe’nin görevlendirilmesi Genel Kurulun onayına sunuldu. Karar oy birliğiyle kabul edildi.
Bilgiye sunuşlarda vekillerin yurt dışı ziyaretlerine YDP Genel Başkanı Arıklı’dan eleştiri geldi. Arıklı, yerinden söz alarak, ziyaretlerle ilgili masrafları eleştirdi.
ÖZERSAY
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bu eleştiri üzerine söz aldı. Özersay, “Kısıtlamaya gidilmesi gerekli ve ihtiyaç ama bazı konularda fırsat söz konusu. Biz bu ziyarette yarar gördüğümüzü söyledik. Birleşmiş Milletler’de yerel yönetim düzeyinde Kıbrıslı Türklerin görev aldığı realitedir. Bu bağlantıların kurulması önemli” dedi.
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
İskele'de üvey kızına cinsel saldırı iddiasıyla tutuklu zanlıya 6 gün ek süreİskele'de 2023-2026 arasında 16 yaşından küçük üvey kızına defalarca cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan H.B., mahkemeye çıkarıldı; soruşturma kapsamında 6 gün daha poliste tutuklu kalmasına karar verildi.28 Ekim 2026 Çarşamba 11:47İSKELE
Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta Eski Sendika Yöneticileri ile BuluştuEmekçinin partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta her salı bir araya gelen eski sendika yöneticileri ve emeklilerle buluştu. Görüşmede emekçinin partisi Bağımsızlık Yolu’nun mücadele programı ile ilgili bilgi verilirken, politikaları ile ilgili önerileri konuş28 Ekim 2026 Çarşamba 11:43KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.