19 Nisan 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt11°C
  • İskele15°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara10°C

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN MARAŞ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı'ndan Maraş Açıklaması

05 Temmuz 2013 Cuma 13:36

marasCumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Maraş’ın kapsamlı çözümün bir parçası olduğunun uluslararası çevreler tarafından da kabul gören bir gerçek olduğuna işaret ederek, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs müzakerelerine taraf olmadığını müdahil yapılmaya çalışılmasının boşuna olduğunu kaydetti.

Ertuğ, yapılabilecek herhangi bir ciddi önerinin doğru yerinin görüşme masası, doğru adresinin ise Kıbrıs Türk tarafı olduğunu vurguladı.

Ertuğ, son günlerde kamuoyunun gündeminde yer alan Maraş ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Güney Kıbrıs’tan gelen haberlere bakılırsa Kıbrıs Rum yetkililerin bir süreden beri sürdürmekte olduğu suni gündem yaratma çabalarına bir yenisi daha eklenmiştir. Bu çerçevede Rum Dışişleri Genel Müdürü Andreas Mavroyannis’in Rum Meclisi ‘Göçmenler Komitesi’nde’ yaptığı bir toplantıda kapalı Maraş’ı da içeren bir ‘öneriler paketinden’ bahsettiği Rum haberlerinde yer almıştır. Sözde önerinin Rum lider Anastasiades’in önünde bulunduğu ve ‘AB Komisyonu kanalıyla Ankara’ya iletileceği’ de haberler arasındadır.”

Ertuğ, görüşmelerin bir an önce başlatılmasına çalışılan bu dönemde, Kıbrıs Rum tarafının izlemekte olduğu oyalama taktiklerini bir kenara bırakıp masaya gelmesi beklenirken, bu tür açıklama ve girişimlerle gündem saptırmaya çalışmaktan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

BU TÜR SÖYLEM VE GİRİŞİMLER GÖRÜŞME SÜRECİNE GÖLGE DÜŞÜRÜYOR

Osman Ertuğ, Kıbrıs Rum tarafının basın yoluyla sistematik bir şekilde, başta kendi kamuoyları olmak üzere uluslararası kamuoyunu yanıltmaya ve gerçek dışı beklentiler yaratmaya yönelik bu tür söylem ve girişimlerinin Eylül veya Ekim aylarında başlatılması beklenen görüşmeler sürecine de gölge düşürdüğünü söyledi.

Kıbrıs Rum tarafının henüz bir Özel Temsilci dahi atamamışken, bu tür arkaik yöntemlerle dikkatleri başka tarafa çekmeye çalışmasının Kıbrıs Rum tarafının sonbaharda bile masaya gelme konusundaki niyetiyle ilgili yeni kuşkular yarattığına dikkat çeken Ertuğ, “Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak basın yoluyla müzakere yapmak niyetinde değiliz. Söyleyecek bir şeyleri varsa ve görüşmek istiyorlarsa kendilerini bir an önce müzakere masasında görmek istiyoruz” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA