28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

CUMHURBAŞKANLIĞI, TOPU ANASTASİADİS'E ATTI!

Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hüdaoğlu’ndan müzakere süreci konusunda değerlendirme geldi...

Cumhurbaşkanlığı, topu Anastasiadis'e attı!

31 Mayıs 2016 Salı 16:29

Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için sürdürülen müzakerelerin Rum liderin yarattığı suni kriz nedeniyle zarar gördüğünü, tamir edilmesi için yapılması gerekenler olduğunu kaydederek, “Bu konuda yükümlülük büyük ölçüde Sayın Anastasiades'in üzerine düşüyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın sürecin hızlandırılması, masaya dönülmesi, bütün meselelerin kaldığı yerden bir kez daha konuşulması gerektiği yönünde bir açıklaması olduğunu da anımsatan Hüdaoğlu, “Buna bir yanıt alınması gerekir. Olumlu bir yanıt olmasını umuyoruz” diye konuştu.

Rum liderin İstanbul’daki Akıncı- Ban Ki-moon görüşmesini bahane ederek yarattığı suni krizin atlatılması konusundaki tavrının çok önemli olacağını söyleyen Hüdaoğlu, “Bu tepki anlık mıdır yoksa süreç zamana mı yayılmak isteniyor? Kısa zamanda bunu anlayacağız” ifadesine yer verdi.

“Bunun anlık, fevri bir çıkış olduğunu okumak, uzun süreli bir stratejinin parçası olmadığını anlamak istiyoruz” diyen Gürdal Hüdaoğlu, tartışmaların bir an önce geride kalarak, 2016’da çözüm hedefine odaklanmanın şart olduğunu, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın çözümden başka gündemi olmadığını vurguladı.

HÜDAOĞLU’NDAN DEĞERLENDİRME

Cumhurbaşkanlığı açıklamasına göre, Müsteşar Gürdal Hüdaoğlu, BRT’de yayımlanan “Haber Dosyası” programında katılarak gündemle ilgili soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı’nın görevdeki 1 yılını değerlendiren Hüdaoğlu, halkın Akıncı’yı Cumhurbaşkanı seçerek çözüm istencini ortaya koyduğunu söyledi.

Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanı’nın hep bu bilinçle hareket ettiğini, politikalarını bunun üzerine kurduğunu belirtti.

Hüdaoğlu, geçen bir yıl içinde, müzakerelerde yeni bir şey elde edildiğini, tüm tarafların 2016’da çözüm hedefini belirlediğini vurguladı.

“ANLIK, FEVRİ BİR ÇIKIŞ OLDUĞUNU OKUMAK İSTİYORUZ”

Rum liderin krize dönüştürdüğü İstanbul’daki Akıncı- Ban Ki-moon görüşmesinin bugüne kadarki müzakere sürecine gölge düşürdüğünü ifade eden Müsteşar Hüdaoğlu, kritik bir noktada olduklarının altını çizdi.

Hüdaoğlu şöyle devam etti:

“Kritik bir noktadayız ve şurası çok önemli. Sayın Anastasiades'in son hamlesi acaba bir anlık tepkinin sonucu mudur, yoksa uzun vadeye yansıyacak bir tasarımın ilk adımı mıdır? Bu çok belirleyici olacak. Bunun anlık, fevri bir çıkış olduğunu okumak istiyoruz. Uzun süreli bir stratejinin parçası olmadığını anlamak istiyoruz. Eğer böyle olursa ve Sayın Anastasiadis krizden çıkış noktasında toparlayıcı rol üstlenirse ve sürece daha fazla zarar vermesini önleyecek biçimde gereğini yaparsa, bundan sonraki süreçte bu kadarla denilerek yola devam edilebilir.”

Krizin patlak verdiği günde yaşananları anımsatan Hüdaoğlu, güneydeki seçimin ertesi günü yaşanan çıkışın tesadüf olamayacağını belirterek şunu ekledi:

“Sonuçların verdiği hayal kırıklığıyla bir çıkış mı yoksa sonuçları daha derinden okuyup bunun gereği gibi varsayılan bir çıkışa mı yöneldiler? Çünkü 2016'da referandum olacaksa uygun bir siyasal iklimi şart. Bu tür dengelere bakılarak zamana yayma gibi bir hamle midir bu? Bunları kısa sürede görmüş olacağız. Bizi iyi niyetimizi koruyarak, gereğini de yaparak şu an Sayın Anastasiades'in işi normal rayına oturtması konusunda iyi niyetle beklemekteyiz. Eğer kriz atlatılır ve her şey normal seyrinde giderse, 2016 içinde umutsuz olmak için fazla neden olmayabilir.”

“YÜKÜMLÜLÜK BÜYÜK ÖLÇÜDE RUM LİDERDE”

Diyaloğu açık tutarak, sonucunda halkların kabul edebileceği bir çözüm planını ortaya çıkarmanın önemine vurgu yapan Hüdaoğlu, şunu kaydetti:

"Bu konuda kritik bir zaman dilimine girilmiş olunuyor. Evet anlık bir şey. Şu an müzakereler zarar görmüş durumda. Ama tamir edilmesi için yapılması gereken şeyler var. Bu konuda da yükümlülük büyük ölçüde Sayın Anastasiades'in üzerine düşüyor ama Sayın Cumhurbaşkanımız da sürecin hızlandırılması ve iki katına çıkarılması, bir kez daha masaya dönülmesi ve bütün meselelerin bir kez daha kaldığı yerden konuşulması gerektiğini açıkladı. Buna bir yanıt alınması gerekir. Olumlu bir yanıt olmasını umuyoruz."

“Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Lefke'de yaptığı konuşmayı nasıl okumak gerekir?” şeklindeki soru üzerine Hüdaoğlu, Akıncı'nın ana akım politikasının her zaman çözüm olduğunu söyledi.

“ULUSLARARASI ARENADA TEMSİLİYET MUHAFAZA EDİLMELİ”

Akıncı’nın, Kıbrıslı Türklerin temsiliyetinin mutlaka uluslararası arenada, tüm dünyada muhafaza edilmesini istediğine vurgu yapan Hüdaoğlu, kendi kendini yönetmesi konusunda da eskiden beri kararlı duruşunun sürdüğünü ifade etti.

Akıncı’nın “Bizi ara bölgeye hapsedemezler” çıkışının da bundan kaynaklandığını belirten Hüdaoğlu, Akıncı'nın uluslararası temaslarında da çözümden başka ajandası olmadığını anlattı.

“KIBRISLI TÜRKLER SADECE ARA BÖLGEDE TEMSİL EDİLMİYOR”

Çözümün 2 taraflı olduğuna işaret eden Hüdaoğlu, bunun olmaması halinde Kıbrıs Türklerin kendi kendilerini Sarayönü'nde yiyemeyeceğini kaydetti.

Hüdaoğlu, Kıbrıslı Türklerin sadece Lefkoşa'da ara bölgede liderleri tarafından temsil edilmediğini, dışlanmış içinde varlıklarını sürdürmeyeceğini vurguladı.

Aplıç ve Derinya'da kısa zamanda asfaltlama çalışması beklendiğini açıklayan Hüdaoğlu, 5-6 ay içinde kapıların nihai olarak açılmasının beklendiğini söyledi.

“KIBRIS KONUSUNDA NÜANSLAR OLSA DA”

Gürdal Hüdaoğlu, yeni hükümetle Kıbrıs konusunda nüanslar olsa da temel hedefin ortak olduğunu, ilişkilerin de iyi gittiğini söyledi.

Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanı’nın 3’lü kararnameleri geciktirdiği yönündeki söylemlerin doğru olmadığını da belirterek, noter gibi her şeyi imzalamanın doğru olmadığını, kararnamelerin ortalama 3 gün içinde imzalandığını, Cumhurbaşkanın atamaları dikkatle incelediğini ve bu konuda hassasiyet gösterdiğini kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA