CUMHURBAŞKANLIĞI HUKUKÇUSU; “PROTOKOLDE İŞBİRLİĞİ YOK, ALDATMACA VAR”
Koordinasyon Ofisi Onay Yasasının Anayasaya Uygunluğu konusundaki görüşler dinlendi...

11 Temmuz 2016 Pazartesi 16:52
Anayasa Mahkemesi, KKTC’de kurulması öngörülen Gençlik ve Koordinasyon Ofisi’ne ilişkin onay yasası ve yasaya ek protokolün Anayasaya uygunluğu konusundaki görüşleri dinledi.
Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi adına konuşan hukukçular yaklaşık 4 saat boyunca iddialarını aktardı.
Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik ile yüksek mahkeme yargıçları Ahmet Kalkan, Mehmet Türker, Gülden Çiftçioğlu ve Tanju Öncül huzurunda Cumhurbaşkanlığı adına söz alan avukat Gözde Uğraşın, “Protokolde işbirliği yok, aldatmaca var” dedi.
KKTC Meclisi adına söz alan Serhan Çınar ise mahkemeye “Sizleri bardağın boş değil dolu tarafına bakmaya davet ediyorum” şeklinde hitap ederek, “Gençlerin önünü burada kalmaları mı uluslararası alanda yer almaları mı açar? Bu anlaşmada yetki devri görmüyorum, işbirliği var” ifadesine yer verdi.
Bu arada davada Cumhuriyet Meclisi adına avukat Orhan Arsal da hazır bulundu. Duruşmayı Reddediyoruz Platformu üyeleriyle Toplucu Demokrasi Partisi (TDP) Girne milletvekili Zeki Çeler de izledi.
İLK SÖZ CUMHURBAŞKANLIĞININ
Duruşmada ilk sözü Cumhurbaşkanlığı hukukçusu, Avukat Gözde Uğraşın aldı. Uğraşın, yasanın Anayasaya aykırı olduğunu iddia ederek, bunu 5 başlıkta aktardı.
Uğraşın, uluslararası anlaşmalar konusunda Anayasa Mahkemesi’ne başvurulamayacağı yönünde iddialar olduğunu da anımsatarak, söz konusu yasanın henüz Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından imzalanmadığını, Resmi Gazete’de yayınlanmadığını, yani usulüne göre yürürlüğe girmiş bir uluslararası anlaşma olmadığını söyledi.
“MECLİS İÇ TÜZÜĞÜNE UYULMADI”
Yasa konusunda Meclis iç tüzüğüne uyulmadığını da savunan Uğraşın, İdari ve Siyasi İşler Komitesi’nin yasanın Anayasaya aykırılığı konusunda şüphesi olduğunu ve savcılıktan görüş istediğini söyledi.
Savcılığın “bu yasa Anayasaya aykırıdır ya da değildir” şeklinde görüş belirtmediğini ve komitedeki bu şüpheyi gidermediğini, böylece iptal edilmesi gereken sürecin devam ettiğini belirten Uğraşın, “Bu aykırılık Genel Kurulun iradesini de sakatladı” dedi.
“PROTOKOLDE İŞBİRLİĞİ YOK, ALDATMACA VAR”
Yasanın Türkiye Cumhuriyeti’ne sınırsız ve ucu açık takdir yetkisi tanıdığını da söyleyen Uğraşın, “Meclis tam olarak kendisinin olmayan, halkın olan yetkiyi başkasına devrediyor. Koordinasyon ofisi açmaktaki esas amacın işbirliği olduğu söyleniyor ama program ve proje yapma ve denetleme yetkisi TC’ye veriliyor. Protokolde işbirliği yok, aldatmaca var ” diye konuştu.
Yasanın ilgili maddesiyle Koordinasyon Ofisi’nde çalışacak personele tanınacak haklara da işaret eden Uğraşın, burada görevlendirilecek personele KKTC’deki yasalarla müdahale edilemeyeceğini söyledi.
“MECLİSİN İRADESİ İPOTEK ALTINDA”
Yasayla ofise verilen yetkilerin KKTC’deki dairelerin işleyişine de etki edeceğini hatta ilgili dairelerin kapılarına kilit vurulacak noktaya geleceğini savunan Uğraşın, yasanın fesih edilmesi konusundaki maddeyi de ele aldı.
Yasa fesih edilse de bazı faaliyetlerin devam edeceği yönünde bir madde olduğunu dile getiren Gözde Uğraşın, bunun Meclis iradesini sınırlar nitelikte olduğunu ifade etti. Uğraşın, “Meclisin iradesi söz konusu maddeyle ipotek altına alındı” dedi.
“YASANIN ANAYASAYA AYKIRI UYGULAMA YAPMAYA İMKAN TANIYIP TANINMADIĞI İHTİMALİ...”
Öte yandan Uğraşın, yasanın anayasaya aykırı uygulama yapmaya imkan tanıyıp tanınmadığı ihtimalinin de konuşulması gerektiğini söyledi ancak Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik mahkemenin ihtimaller doğrultusunda karar veremeyeceğini kaydederek, eğer varsa somut aykırılıklardan söz edilmesini istedi.
ÇINAR: “BU ULUSLARARASI BİR ANLAŞMA, DOĞRUDAN YA DA DOLAYLI OLARAK DEĞİŞTİRİLEMEZ”
Uğraşın’ın yaklaşık 2 saatlik konuşmasının ardından mahkemeye 10 dakikalık bir ara verdi.
Aranın ardından Cumhuriyet Meclisi adına avukat Serhan Çınar söz aldı. Çınar, iddiaları yanıtlayarak bu yasanın uluslararası bir anlaşma olduğunu ve doğrudan ya da dolaylı şekilde değiştirilemeyeceğini söyledi.
Serhan Çınar, Meclis içtüzüğüne aykırı her hareketin anayasaya aykırılık teşkil etmeyeceğini de söyleyerek, Meclisin onay yasasını görüştüğünü, karar ürettiği söz konusu yasa tasarısının da öncesinde komitede oy çokluğuyla kabul edildiğini belirtti.
“KURGU VAR... KURGUYA KALIRSA UZAY SAVAŞLARI DA ÇIKABİLİR”
Çınar, “İç tüzüğe aykırı hareket edildi bu onay yasasını geçersiz kılar iddiasıyla hem fikir değilim. Meslektaşım bu anlaşmanın mevcut haliyle Anayasaya aykırı olmadığını teslim etti. Gerisinde ifade edilenler kurgudur. İş kurguya kalırsa uzay savaşları da çıkabilir” dedi.
Yasada egemenlik hakkının devri gibi bir şeyin söz konusu olmadığını da ifade eden Çınar, “Sizleri bardağın boş değil dolu tarafına bakmaya davet ediyorum. Gençlerin önünü burada kalmaları mı uluslararası alanda yer almaları mı açar?” diye sordu.
“SON SÖZ HÜKÜMETİN OLACAK, OFİSİN DEĞİL”
Çınar, “Bu anlaşmada yetki devri değil işbirliği görüyorum. Yardım sağlanması egemenliğe müdahale mi? Son söz hükümetin olacak, ofisin değil” dedi.
Ülkedeki yöneticilere güvenilmesi gerektiğini de kaydeden Çınar, söz konusu anlaşmanın bir çerçeve anlaşması olduğunu anımsattı, projelerin proje çalışmalarıyla belirleneceğini dile getirdi.
KKTC gibi birçok yeni devletin başka devletlerden destek aldığını da sözlerine ekleyen Çınar, koordinasyon ofisinde çalışacakların Türkiye Cumhuriyeti tarafından seçilecek olmasının da doğru bir karar olduğunu söyledi.
Verilen bir saatlik aranın ardından Savcı İlter Koyuncuoğlu dinlendi.
İlgili Haber:
Anayasa Mahkemesi'nden, Koordinasyon Ofisi açıklaması geldi!
Yerel Seçim 6 Aralık, Genel Seçim 22 Ocak'taYerel seçim tarihi 6 Aralık 2026 olarak belirlenirken, Milletvekilliği Genel Seçimleri için ise tarih 22 Ocak 2027 olarak öngörülüyor.02 Ağustos 2026 Pazar 17:39KIBRIS
Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecekKemik yoğunluğumuz, sandığınızdan daha erken bir yaşta azalmaya başlar.02 Ağustos 2026 Pazar 09:33YAŞAM
İtalya'nın 'İspanya ile Schengen'i askıya alma' kararı ne anlama geliyor?İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'ya Fas'tan on binlerce kişinin geçmesinin ardından İtalya'nın İspanya ile "Schengen serbest dolaşım rejimini geçici olarak askıya alma" kararı tartışmalara neden oldu.02 Ağustos 2026 Pazar 09:31AVRUPA
“HMAS TEAL Denizcilik Müzesi” ziyaretçi kabulüne başladıBirleşik Krallık ve Avustralya Kraliyet Donanmalarında uzun yıllar görev yapan mayın tarama gemisi “HMAS TEAL”, müze olarak Girne Turizm Limanı’nda ziyaretçi kabulüne başladı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:08GİRNE
Liberal Demokrasi Hareketi, İstanbul’da kampa katıldı Liberal Demokrasi Hareketi (LDH) Genel Başkanı Engin Deniz Görgüner ile İletişim Sekreteri Halef Kurt, İstanbul’da düzenlenen Özgürlük 2.0 Yaz Kampı’na katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:07TÜRKİYE
Uluçay, Gaziantep’te Gazimağusa’nın tanıtıldığı festivale katıldıGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Gaziantep’te düzenlenen ve Gazimağusa’nın kültürel değerlerinin tanıtıldığı festivale katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:05GAZİMAĞUSA
Eski uygulama devam edecekKimlik kartlarından anne ve baba bilgilerinin çıkarılması kararına yönelik yoğun kamuoyu tepkisinin ardından Rum İçişleri Bakanlığı eski uygulamaya dönme kararı aldı.01 Ağustos 2026 Cumartesi 17:54GÜNEY KIBRIS
Tufan Erhürman: “Her türlü atraksiyon var, eksik olan ciddiyet”Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakereleri ve siyasi gelişmeler üzerinden eleştirilerde bulundu.01 Ağustos 2026 Cumartesi 15:03KIBRIS
Ahmet Zort: Patates Festivali her yıl daha da güçlenerek yoluna devam edecekAhmet Zort, 12. Patates Kültür, Sanat ve Spor Festivali'nde üretici ve vatandaşlarla bir araya geldiklerini belirterek, festivalin her geçen yıl daha da güçlenerek kurumsallaşması için çalışacaklarını söyledi.01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:31GAZİMAĞUSA
Trafik denetimlerinde 430 sürücüye işlem35 araç trafikten men edildi01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:20KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.