28 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa23°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele23°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

CTP’YE SÖZLERİNİ HATIRLATTILAR

CTP’ye sözlerini hatırlattılar

19 Nisan 2014 Cumartesi 12:24

Sendikalar yasayla ilgili eleştiri ve taleplerini iletmek için CTP-BG’yi ziyaret etti…

 CTP’ye sözlerini hatırlattılar

Sendikalar, hükümetin kendi içindeki sorunları fırsat bilip çalışanların sorununa çözüm bulmak için adım atmadığını vurguladı

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kamu Çalışanlarının Maaş, Ödenek ve Ücretlerini Düzenleyen Yasa’yla ilgili eleştiri ve taleplerini iletmek amacıyla Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG)’yi ziyaret etti.

Ziyarette sendika temsilcileri CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk’le görüştü.

Gökçebel

KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel ziyarette yaptığı konuşmada, birçok kez farklı konularda yaşananları meclise ve partilere aktardıklarını ancak herhangi bir adım atılmadığını, göç yasası olarak tabir ettikleri bu yasanın da çalışanların sabrını zorladığını söyledi.

Sadece çalışanların omuzlarına yüklendiğini ve sadece çalışandan tasarruf etmeyi öngördüğünü savunduğu tasarının yasallaşma sürecinde CTP-BG’nin de yeni düzenleme gerektiği konusunda sendikalarla hemfikir olduğunu anımsatan Gökçebel, “CTP-BG’nin iktidar olduğu bir dönemde neden sendikaların bu yasayla ilgili sorun ve taleplerine cevap verilmediği düşündürücüdür” dedi.

Sosyal devletin ortadan kaldırıldığı, çalışanların haklarının budandığı bir tabloyla karşı karşıya olunduğunu ve bu yasayla birlikte sefalet maaşıyla yaşam standardı kalmayan bir ülke haline gelindiğini savunan Gökçebel, belli kesimlere sağlanan olanaklar ortadayken çalışana uygulanan tedbirlerin çalışma barışını bozacak noktaya geldiğini söyledi.

Kaptan

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan ise, bu yasanın mecliste görüşülmeye başladığı zamandan itibaren CTP-BG ve DP-UG’nin kendileriyle birlikte sokaklarda yer aldığını hatırlatarak, bu yasanın geçişiyle birlikte gün farkıyla işe alınanların yüzde 38’lik bir maaş farkına maruz kaldığını belirtti.

Hükümetin kendi içinde yaşadığı sorunlarından fırsat bulup çalışanın sorunlarına çözüm bulmak adına adım atmadığını vurgulayan Kaptan, bunun herkes için düşündürücü olduğunu ifade etti.

Kaptan, “Burada olan 3 sendika olarak biz istiyoruz ve talep ediyoruz ki çalışma hayatında eşitsizliği yaratan çalışanları büyük sıkıntıya sokan bu ücret dengesizliğini belli bir program çerçevesinde planlayıp mağduriyetleri ortadan kaldıralım” dedi.

Elcil

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise, ülkedeki temel sorunlardan birinin Kıbrıs Türklerinin varlığı olduğuna işaret ederek, “Biz bu kadar düşük ücretlerle devam edersek ülkemizi ne kadar seversek sevelim gençleri burada tutmak mümkün olmayacaktır” dedi.

Bu yasanın en büyük etkisinin toplumsal varlığı tehdit etmesi olduğunu kaydeden Elcil, CTP-BG’nin “emek emek” diyerek bugünlere geldiğini ve emeğe gereken değeri vermesi gerektiğini söyledi.

Elcil, bir tarafta 9 bin TL emekli maaşı alanların bulunduğu bir ülkede gençlerin bin 650 TL’yle işe başlamasının adaletsizlik olduğunu ve buna çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Kaynak yok diyenlere 21 maddelik kaynak paketi sunduklarını dile getiren Elcil, siyasetin meslek olduğu ve geçimin bu yolla sağlandığı bir dönemden geçildiğini ve tüm bunların doğru olmadığını ileri sürdü.

Elcil, dünyadaki krizin bir gerçek olduğunu ancak KKTC’nin her zaman krizde olduğunu iddeia ederek “kriz vardır çünkü 1974’den beri TC’nin işgali altında yaşıyoruz ekonomik şartlar onun denetimindedir, ambargoyu uygulayan da bizzat TC’dir. Halkın insanca yaşayabilmesi için de çözüm şarttır” dedi.

Elcil, Kıbrıs Türkü’nün ülkede tutunmasının çok önemli olduğuna değinerek Kıbrıs Türk’ü göç etmeye zorlanırsa çözümün bir anlamı kalmayacağını söyledi.

Erk

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk ise, sendikaların talebiyle bugünkü görüşmeyi ayarladıklarını ve kendisinin kişisel olarak “fakirleştirme yasası” ismini verdiği yasayla ilgili görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.

Ülkenin çeşitli sıkıntıları olduğunu ifade eden Erk, ekonomik sıkıntılar ve Kıbrıs sorununda girilen yeni aşamada yaşananların sıkıntıların kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Erk, bu sendikaların kendi görüşleriyle ortak fikirleri olduğunu ve her konudaki sorunlarıyla ilgili görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Bu yasa ekonomik program değil

CTP-BG’nin karşı olduğu bu yasanın geri alınması için hükümete geldikleri 7 ayda neler yapıldığı sorusuna ise Erk, bu yasanın ekonomik program yasası olmadığını, öngörüsünün, dengeyi devletin gelir gider dengesini gelirleri arttırarak değil giderleri kısarak kurmak olduğunu belirterek, bunu sağlarken de çalışanın özlük haklarından faydalanan bir yasa olduğunu söyledi.

Yasanın ekonomiyi tetikleyip canlandıracak programları içermediğine işaret eden Erk, eksik olan ekonomiyi tetikleyecek ve devletin gelirlerini de arttıracak tedbirlerin alınması için çalıştıklarını ifade etti.

Erk, devletin giderlerinde tasarruf sağlayacak kara delikler bulunduğunu, çalışanların özlük haklarından önce açığın bu tür konularda yapılacak tasarruflarla kapanması gerektiğini belirtti.

14 artı belediyeyi kazanacağımıza inanıyoruz

Yerel seçimlere yönelik DP-UG ile UBP’nin ortaklığı ve bunun bozulması hakkındaki bir soru üzerine Erk, yaşananları “7 Kocalı Hürmüz” isimli tiyatro oyununa benzeterek, “Sonunda kurulmaya çalışılan işbirliği dağıldı” dedi.

Bu işbirliğinin kendilerini ilgilendiren bir konu olmadığını, yerel seçimlere kendi programları kaynakları ve adaylarıyla gireceklerini, başka partileri değil kendilerini aşmaya çalıştıklarını söyledi.

Erk, “Ancak kendimizi aşarsak başarılı olmuş sayılacağız” diyerek, 14 + belediyeyi kazanacaklarından emin olduklarını vurguladı.

 Hizmet-Sen’den destek

Öte yandan Hizmet-Sen, KTÖS’ü, Kamu Çalışanlarının Maaş Ödenek ve Ücretlerini Düzenleyen Yasa’ya karşı başlattığı mücadelede sonuna kadar desteklediğini bildirdi.

Hizmet-Sen yazılı açıklamasında, yasanın, Kıbrıs Türk halkını göç ettirmeyi ve KKTC’yi boşaltmayı amaçladığını savunarak, “Eşit işe eşit ücret en temel ve demokratik hakların biridir. Hükümet kamuda çalışanları arasında adil ve eşit ücreti sağlamak zorundadır” dedi.

Hizmet-Sen, CTP-BG ve DP-UG’nin muhalefette iken yasaya karşı olduklarını unuttuklarını, iktidara geldikten sonra yasayı savunur olduklarını öne sürdü.

Hizmet-Sen, hükümete karşı kamu çalışanlarının hak ve menfaatleri konusunda bütün sendikaların birlikte mücadele etmek zorunda olduğunu da ileri sürdü.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA