20 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C

"ÇÖZÜM SONRASI KKTC TAPULARI GEÇERSİZ OLACAK"

Emlakçılar Birliği Başkanı Sungur, çözüm sonrasında KKTC tapularının geçersiz olacağını iddia etti

"Çözüm sonrası KKTC tapuları geçersiz olacak"

25 Eylül 2016 Pazar 14:58

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, çözümle birlikte devletin verdiği tüm tapuların geçerliliğini yitireceğini söyledi. Çözümün ardından ilk müracaat hakkının da Rumlara ait olacağını ileri süren Sungur, söz konusu anlaşmanın pratikte 3 yıllık moratoryum anlamına geldiğini ve bu durumun Kuzey’de hayatı kilitleyeceğini söyledi. 

Diyalog TV’de yayınlanan Odak Noktası programında mülkiyet başlığına ilişkin gelinen son noktayı değerlendiren Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, çözümün ilk günü Kuzeydeki tüm tapuların dondurulacağını ileri sürdü. Sungur, “Çözümün ardından tüm tapular iptal olacak ve yeni tapu verme süreci başlayacak. Herkes komisyona giderek yeni tapu başvurusu yapmak durumunda kalacak. KKTC devletinin verdiği hiçbir tapunun geçerliliği kalmayacak. Kıbrıslı Türk ‘kullanıcı’ durumuna düşürüldü. Yani anlaşma imzalandığı gün tapu sahibi yasal kullanıcı oluyor. Bunun kabul edilmesi müzakere heyetimizin çok ciddi stratejik bir hatasıydı” dedi.

 

“İlk yıl ilk müracaat hakkı Rum’un olacak”

Çözümün ardından ilk yıl ilk müracaat hakkının Rumlara ait olacağını belirten Sungur şöyle devam etti: “Anlaşmanın ardından bir yıl Rum’un müracaat hakkı olacak. İkinci ve üçüncü yıl ise bu malın tazmin edilmesi için müracaat hakkı var. Müracaatların tümü tamamlanmadan komisyon görüşmelere başlayamayacak. Her halükarda Kuzey Kıbrıs’ta üç yıl boyunca bir moratoryum durumu gündeme gelecek.”

 

“Moratoryum kuzeyde hayatı durduracak”

Sungur’a göre söz konusu pratikte 3 yıl moratoryum durumu Kuzey Kıbrıs’ta ekonomik hayatı olumsuz yönde etkileyecek. Sungur, şunları kaydetti:

“Anlaşmada ‘moratoryum var’ kelimesi yok ancak pratikte bu anlaşmayla bir moratoryum durumu oluşuyor. Bu çok tehlikeli bir durumdur. Üç yıl Kuzeyde hayat duracak. Sanayi, inşaat ve emlak sektörü bu durumdan olumsuz etkilenecek. Bir yıl içinde tapularınız geçersiz olacağı için bankaya vereceğiniz ipotekler havada kalacak. Malınızı satamazsınız, devredemezsiniz, ipotek veremezsiniz, inşaat yapamazsınız. Bu ciddi bir ekonomik kriz demektir.”

 

“Duygusal bağ anlaşması büyük bir hata”

Sungur, duygusal bağ formülünün ise Kıbrıslı Türklerin aleyhine bir durum olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Kabul edilen bu formüle göre Sadrazam Köy, Kayalar, Bahçeli Köyü ayrıca Esentepe, Lapta, Alsancak ve Girne’nin büyük bir bölümü eski sahiplerine döner.” 

 

Kaynak: Mert ÖZDEŞ

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA