28 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa23°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele23°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

“ÇÖZÜM İÇİN HER YARDIMI SUNMAYA HAZIRIZ”

“Çözüm için her yardımı sunmaya hazırız”

23 Mayıs 2014 Cuma 14:40

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’le Rum Başkanlık Sarayı’nda yer alan heyetler arası çalışma yemeğinde bir araya geldi. ABD Başkan Yardımcısı, yemek sırasında açıklamalarda bulundu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyaretinin, iki ülke arasındaki ilişkilerde meydana gelen önemli iyileşmenin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Anastasiades konuşmasında, ABD’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki egemenlik haklarının garanti altına alınmasına yönelik desteğinden” de bahsetti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades, güven yaratıcı önlemlerin ileriye götürülmesi çabalarında ABD’nin yardımını da istedi.

Anastasiades, daha fazla güven yaratıcı önlemin, iki taraf arasındaki güveni artıracak bir dinamik sunarak ve çözüme yönelik güveni inşa ederek, müzakerelere katalizör etkisi yapabileceği inancını taşıdığını ifade etti.

Nikos Anastasiades, sunmuş olduğu öneriler paketinin, herkesin kazanacağı bir ortamı yaratması ve durumu değiştirmesi mümkün olacak tüm unsurları içerdiğini de savundu.

Anastasiades, “Kıbrıs sorununda çok kararlı bir role sahip olan Türkiye’nin, sadece güven yaratıcı önlemlerin hayata geçirilmesinde değil, çözümün sağlanması hedefine yönelik olarak da üretken bir tavra sahip olması temennisinde” bulundu.

Biden

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise konuşmasına, çözüm sürecine destek belirterek, Kıbrıs’taki tarafların, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temelinde ülkenin yeninden birleşmesi için çözüme ulaşacaklarına ilişkin inancını dile getirdi.

Biden açıklamasında, “(çözümü) başarmanız için mümkün olan her yardımı sunmaya hazırız” ifadesini kullandı.

Konuşmasında hidrokarbon rezervlerine de değinen Biden, “Kıbrıs’ın, Doğu Akdeniz’i doğal gaza ilişkin olarak yeni bir enerji kaynağına dönüştürerek Doğu Akdeniz’de anahtar oyuncu olacağını” kaydetti.

Biden, “Modern tarihin kritik bir anında ideal bir konuma sahipsiniz. Bu nedenle Kıbrıs için gelecek güzel günler sürpriz teşkil etmiyor” ifadesini kullandı.

Biden ziyaretçi defterini imzaladı

Habere göre ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, yemek öncesinde Rum Başkanlık Sarayı’ndaki ziyaretçi defterini de imzaladı.

Biden, deftere yazdığı yazıda, Güney Kıbrıs’ı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’i ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA