COŞAR: “KKTC'NİN İLANINA İNANARAK OY VERDİK"
Salih Coşar, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin uzun yıllar birlikte yaşadığını, sonra ortaklık cumhuriyeti kurulduğunu ama işlerin düşünüldüğü gibi gitmediğini belirtti.

18 Kasım 2018 Pazar 14:55
Matematik öğretmeniyken politikaya atılan, kaymakamlık ve müsteşarlıktan sonra katıldığı ilk milletvekilliği seçimi olan 1981'de UBP'den ilk sırada milletvekili seçilen, birçok bakanlık yapsa da adı Maliye Bakanlığı'yla özdeşleşen Salih Coşar, KKTC'nin ilanına evet diyen 40 milletvekilinden biri sıfatını da taşıyor.
Bugün 80 yaşında olan deneyimli politikacı, dönemin Ekonomi ve Maliye Bakanı Coşar, KKTC'nin Türkiye'yle birlikte alınan bir kararla ilan edildiğini belirtirken "Biz inanarak, düşünerek oy verdik. Kıbrıs'ı bugün nasıl düşünüyorsak, o zamandan beri öyle düşünüyoruz" dedi.
KKTC'nin 15 Kasım 1983'te ilan edildiğini ancak öncesi de olduğunu kaydeden Coşar, 20 Temmuz 1974'te Bülent Ecevit'in kararıyla başlatılan Barış Harekatı'yla Kıbrıs'ın ikiye bölündüğünü ve ta sınırların belirlendiğini ve o günden beri Kıbrıslı Türklerin Anavatan Türkiye'den gereken her yardımı gördüğünü söyledi.
Salih Coşar, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin uzun yıllar birlikte yaşadığını, sonra ortaklık cumhuriyeti kurulduğunu ama işlerin düşünüldüğü gibi gitmediğini belirtti.
"SOL, BU İŞE KARŞIYDI"
KKTC'nin ilanına sağ ve sol partilerin yaklaşımının biraz farklı olduğunu, Rauf Denktaş'ın tüm milletvekillerine yemek verip kararı açıkladığı 14 Kasım 1983 gecesi uzun bir konuşma yaptığını, herkesin de dinlediğini, o gece telefonların kesildiğini anlatan Coşar, "Sol, bu işe karşıydı" diye konuştu.
15 Kasım 1983'te KTFD Meclisi'nde bağımsızlık ilanının oylanması sırasındaki duygularını ifade ederken "Vallahi biz inanarak yaptık. Düşünerek yaptık ve Kıbrıs'ı bugün nasıl düşünüyorsak o zamandan beri öyle düşünüyoruz" diyen Coşar, Kıbrıs'ta çizgiyi Ecevit'in çektiğini söyledi.
"HER ŞEYİ YÜZDE YÜZ BAŞARDIK İDDİAM YOK"
Salih Coşar, KKTC'nin yaşadığı sıkıntılarla ilgili sorulara karşılık "Her şeyi yüzde yüz başardık diye bir iddiam yok ama burası, nur içinde yatsın Sayın Ecevit'in çektiği çizgilerle Kıbrıslı Türklerin toprağı, memleketi oldu. Dolayısıyla Kuzey Kıbrıs da Türk'tür ve Türk devleti kurulmuştur. Doğrusu buydu ve yapıldı" diye konuştu.
Coşar, Meclisteki oylama sırasında ve sonrasında Meclis'in önünün dolup taştığını, Denktaş'ın orada bir konuşma yaptığını kaydetti.
KKTC'nin her konuda Türkiye tarafından desteklendiğini, 1974 sonrasında Kıbrıs Lirası'ndan Türk Lirası'na geçme kararı alındığını ve o zamandan beri TL kullanıldığını belirten Salih Coşar, ayrı para basma tartışmaları da yapıldığını ancak bu konunun o kadar basit olmadığını ifade etti.
AYŞE COŞAR
Coşar'ın eşi, uzun yıllar Devlet Laboratuvarı Müdürlüğü yaptıktan sonra müsteşarlıktan emekli olan Ayşe Coşar ise 15 Kasım 1983'te Meclis'teki oylamayı basın locasından izlediğini ve tarihi günü hiç unutmadığını söyledi.
Eczanelerin yaz dönemi çalışma ve nöbet saatleri açıklandıKıbrıs Türk Eczacılar Birliği, bugünden başlayarak 27 Eylül'e kadar geçerli olacak eczane yaz dönemi çalışma ve nöbet saatlerini açıkladı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:55KIBRIS
13. DAÜ Uluslararası Tasarım Haftası çarşamba günü başlıyorDoğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenecek 13. DAÜ Uluslararası Tasarım Haftası çarşamba günü başlıyor.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:43DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
İnsan Hayatını Tehlikeye Atan Sürüşe 12 Bin TL CezaLefkoşa-Girne Anayolu üzerinde seyir halinde bulunan bir araç sürücüsünün, insan hayatını ve trafikteki diğer sürücüleri tehlikeye atacak şekilde araç kullandığına ilişkin görüntülerin sosyal medyada paylaşılması üzerine polis ekipleri harekete geçti.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:32KIBRIS
Hamitköy’de sağlıksız koşullarda, kaçak kesilen etler imha edildiHamitköy’de, sağlıksız koşullarda ve kaçak kesilen bin 395 kilo büyükbaş ve 70 kilo küçükbaş ete el konularak imha edildi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:24KIBRIS
Geçitkale’de sağlık çalışanına şiddet!Hemşireler ve Ebeler Birliği ile Hemşireler ve Ebeler Sendikası, Geçitkale Sağlık Ocağı’nda bir sağlık çalışanının uğradığı saldırıyı kınadı. Örgütler, olayın ardından zanlının tutuklanmasını olumlu bulduklarını belirtti.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:21KIBRIS
İki Ayrı Kazada Alkollü Sürücüler TutuklandıGazimağusa ve Girne’de meydana gelen iki ayrı trafik kazasında, alkollü içki tesiri altında araç kullanan sürücüler kazalara karıştı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:16KIBRIS
Girne’de Eğlence Mekânında Kavga: 12 Kişi Birbirine GirdiGirne’de Eğlence Mekânında Kavga: 12 Kişi Birbirine Girdi04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:09KIBRIS
Acı haber... Ecel evinde yakaladıAcı haber... Ecel evinde yakaladı04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:00KIBRIS
Mahkeme İlanı.. Dava No: 32/2026Mahkeme İlanı.. Dava No: 32/202604 Mayıs 2026 Pazartesi 15:30KIBRIS
Ayşegül Baybars’tan muhaceret affı çıkışı: Turist olarak gelenleri neden affediyoruz?Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, “Çalışma izninden mağdur ya da öğrenciler bir yere kadar anlaşılabilir ancak turist olarak gelmiş ve bu ülkenin tüm yasalarını sömürmüş birini affetmek nedir? Ayrıca turisti affedince yine turist kalmış oluyor.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:10KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.