ÇÖL KENTİ DUBAİ BİLE NEDEN KUM İTHAL EDİYOR?
Plajlardan çocuk parklarına kadar her yerde bol görmeye alıştığımız bir maddedir kum.

22 Haziran 2016 Çarşamba 20:18
Dünya çapında inşaat sektörünün canlanması kum talebini artırdı. Öyle ki artık kum kaçakçılığından bile söz ediliyor.
Altı yıl kadar önce Jamaika’nın Negril bölgesindeki sahil erozyonu sorununu araştıran bilim insanı Pascal Peduzzi çevre halkıyla konuşurken büyük şaşkınlığa uğramış. Yerliler, gece yarısı sahile gelip kum kaçakçılığı yapan silahlı mafyadan söz ediyormuş.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nda çalışan Peduzzi “İnsanların kum için çekişmesi beni şaşırttı. 20 yıldır çevre sorunlarıyla ilgileniyorum; ama kum benim için gerçekten sürpriz oldu” diyor.
İnşaat patlaması
Antik Mısır ve Mezopotamya uygarlıkları MÖ 3500 yıllarından itibaren kumu daha çok cam yapımında kullanmış. Bugün ise boya ve çimento dahil inşaat sektöründe birçok alanda kullanılıyor.Dünya çapında inşaat sektöründeki canlanma ve ABD’de kaya gazı çıkarmada kullanılan hidrolik delme tekniğinin yaygınlaşması nedeniyle kum talebinde büyük bir artış oldu.
2014’te 196 milyon ton kum ve çakıl çıkarılmış. Peduzzi, kumun sudan sonra en çok kullanılan doğal kaynak olduğunu söylüyor. Havuz filtrelerinden petrol kuyularına, diş macunundan akıllı telefon ekranlarında kadar birçok alanda kullanılıyor.
ABD’nin kum ve çakıl piyasasının değeri geçen yıl 8,3 milyar dolar olarak saptandı. 2018’e dek küresel talepte yüzde 5,5 artış bekleniyor.
Kaya gazı kaynaklı talep
Dünyada kuma olan talep her yerde aynı değil. Çin ve Hindistan’da inşaat sektöründeki tırmanma kum ihtiyacını artırdı. Dünya kum ithalinin beşte birini Çin yapıyor.
ABD’nin son yüz yılda kullandığından fazla kumun son dört yılda Çin’de kullanıldığını söylüyor Peduzzi. Öyle ki Güney Çin Denizi’ndeki etkinliğini artırmak için bazı mercanların üzerine devasa miktarda kum yığarak yapay adalar oluşturduğu söyleniyor.
Birleşik Arap Emirlikleri bile 2014’te 456 milyon dolarlık kum ithal etmiş. Dubai çöl ortasında olmasına rağmen, çöl kumunun inşaata uygun olmaması nedeniyle kum ithal ederek kurulmuş.
ABD’de hidrolik teknikle kaya gazı çıkarılması çalışmaları kum talebini daha da artırdı. Fakat bu sektördeki talebin inişli çıkışlı olduğu belirtiliyor.
Yatırım olanakları
Birçok ülkede kum çıkarmak için özel izin gerekiyor. Bu yüzden herhangi bir kum madeni ya da kıyı şeridi satın almak kolay olmadığı gibi kum çıkarıp işleyecek teknoloji de büyük paralar gerektiriyor. Yani tek tek yatırımcılar açısından pahalı bir alan.
Mevcut şirketlere yatırım yapmak da karmaşık işlemler gerektiriyor. Bir tek madeni olan küçük şirketler olduğu gibi, onlarca ülkede operasyonları olan Belçika merkezli Sibelco Group ve Alman Heidelberg Cement gibi dev işletmeler de var.
Bu piyasa çoğunlukla bölge merkezli işliyor. Avrupa’da Sınai Silika Üreticileri Derneği kıtanın başlıca şirketlerinin listesini tutuyor.
ABD’de ise toplam 230 şirket 35 eyalette 335 kum işletmesine sahip. Son yıllarda dört kum şirketi borsada hisselerini işleme koydu. Bunlar arasında en güçlü olanın 1900’de kurulan US Silica olduğu söyleniyor.
Geleceğe dair kaygılar
Peduzzi 1968’den 2008’e kadar geçen 40 yılda kumsalların 40 metre çekildiğini söylüyor. Güney Caroline ve California gibi eyaletlerde aşırı kullanım ve küresel ısınma nedeniyle kıyı şeridi yüzlerce metre çekildi. Dünyanın başka yerlerinde adaların tümden ortadan kaybolduğu oldu.
“Hala çok kum var” diyor Peduzzi. “Ama öyle çok kullanıyoruz ki kum giderek tükeniyor. Bu yüzden kullanmayalım demiyorum ama biraz dikkatli olalım.”
Çamlıbel'de 3 saatlik elektrik kesintisi olacakÇamlıbel’de alçak gerilim proje çalışması nedeniyle bugün 10.00–13.00 saatleri arasında Akasya, Defne, Buğday, Başak, Uluçam, Reyhan, Nergis ve Çimen sokaklarına elektrik verilemeyecek.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:27KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta parlemento seçimi... İşte son anket...Güney Kıbrıs’ta seçim öncesi yapılan ankette hiçbir parti yüzde 20’nin üzerine çıkamadı. Öte yandan Güney Kıbrıs'ta halkın kurumlara güveninde ciddi düşüş yaşandığı gözlemlendi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:25GÜNEY KIBRIS
“Kesişmeler” sergisi Gönyeli’de sanatseverlerle buluşuyorGönyeli’de sanatın farklı disiplinlerini bir araya getiren anlamlı bir sergi daha sanatseverlerle buluşuyor. “Kesişmeler” (Intersections) başlığıyla düzenlenen sergi, farklı sanatçıların eserlerini ortak bir zeminde bir araya getirerek izleyicilere çok yö04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:08KÜLTÜR/ SANAT
İskele Sınırüstü’nde 12 Yıllık Yol Çilesi Sürüyorİskele’ye bağlı Sınırüstü bölgesinde yaşayan onlarca aile, yaklaşık 12 yıldır yol sorununun çözülmesini bekliyor. Özellikle altyapı eksikliği nedeniyle toprak yollar, her yağışın ardından çamur ve bataklığa dönüşüyor.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:00İSKELE
Mayıs ayında Kıbrıs'a kar yağdıTrodos beyaza büründü04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:54KIBRIS
İngiliz turistler Güney Kıbrıs’tan uzaklaşıyorİngiliz turistlerin Güney Kıbrıs’a ilgisi azalırken, Londra’nın seyahat uyarısını güncellememesi ve bölgedeki güvenlik endişeleri nedeniyle tatilcilerin farklı destinasyonlara yöneldiği bildirildi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:52GÜNEY KIBRIS
KTOEÖS, öğlenden sonra İskele, Karpaz, Gazimağusa ve çevredeki okullarda grev ve eylemde olacakKTOEÖS, bugün öğleden sonra İskele, Karpaz, Gazimağusa ve Gazimağusa çevresindeki okullarda tam gün eğitime karşı kısmi grev ve eylem yapacak04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:49İSKELE
Yer yer sağanak yağış bekleniyorParçalı bulutlu, yer yer sağanak veya gök gürültülü sağanak yağışlı hava etkili olacak.04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:48HAVA DURUMU
Döviz güne nasıl başladı?Döviz yeni haftaya nasıl başladı?04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:32PARA BORSA
Gündemde 5 yasa tasarısı varMeclis Genel Kurulu bugün toplanacak04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:00KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.