ÇOK YEMENİZİN NEDENİ GERÇEKTEN FİZİKSEL Mİ YOKSA PSİKOLOJİK Mİ?
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Psikolog Feriha Kaşifoğlu ve Uzman Diyetisyen Fatoş Nadiroğlu duygusal yeme davranışı ile başa çıkmanın yollarını anlattı.

13 Temmuz 2024 Cumartesi 14:08
Çok yemenizin nedeni gerçekten fiziksel mi yoksa psikolojik mi?
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Psikolog Feriha Kaşifoğlu ve Uzman Diyetisyen Fatoş Nadiroğlu duygusal yeme davranışı ile başa çıkmanın yollarını anlattı.
Çoğu insan, fiziksel açlık hissetmese bile zaman zaman duygusal nedenlerle yeme isteği duyar. Bu durum, belli bir süre sonra psikolojik açlık olarak adlandırılan duygusal yeme davranışına dönüşür ve aşırı kalori alımıyla birlikte obeziteye yol açabilir. Stres, üzüntü veya diğer duygusal tetikleyicilerle ilişkilendirilen bu durumun önlenebilmesi için, bireyin hissettiği açlığın fiziksel mi yoksa duygusal mı olduğunu fark etmesi gerekir.
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Feriha Kaşifoğlu ve Uzman Diyetisyen Nadiroğlu, duygusal yeme davranışını tanınması bununla başa çıkmak için önerilerde bulundu.
Bireylerin kendilerini iyi hissettirecek sağlıklı alışkanlıklar edinmelerini ve gerektiğinde profesyonel destek almaktan çekinmemelerini tavsiye eden uzmanlar, kişinin duygusal yeme davranışının önüne geçerek daha sağlıklı bir yaşam sürebileceğini vurgulandı.
Açlığınızı nedenini doğru belirleyin!
“Fiziksel açlık yavaş yavaş ortaya çıkar ve herhangi bir yiyecekle tatmin edilebilir. Duygusal açlık ise aniden gelir” ifadelerini kullanan Uzm. Dyt. Fatoş Nadiroğlu, duygusal açlık sırasında genellikle tatlılar veya abur cubur gibi belirli yiyecekler için yoğun istek duyulduğunun altını çizdi. Duygusal açlığı tetikleyen birçok farklı etken bulunduğunu belirten Uzm. Psk. Feriha Kaşifoğlu ise “Bu etkenler arasında; stres, kötü veya yetersiz uyku, yüksek kalorili yiyeceklere kolay ulaşma, sosyalleşememe, yiyecek ve içecek reklamları, sosyal medya görselleri, lezzetli yiyecekler ve daha birçok faktör yer alır” dedi.
“Duygusal yemeden sonra suçluluk, pişmanlık veya utanç hissedilirken fiziksel açlıkta ise bu duygular genellikle yaşanmaz” ifadelerini kullanan Uzm. Psk. Kaşifoğlu, duygusal yemenin; stres, üzüntü, öfke, yalnızlık veya sıkıntı gibi duygularla tetiklendiğini belirtti.
Neden yemek yeme ihtiyacı hissettiğini ortaya çıkaracak beş cevap!
Kendinize soracağınız beş cevabın yeme isteğinizin nedenini ortaya çıkarabileceğini söyleyen Uzm. Psk Feriha Kaşifoğlu bunları şu şekilde sıraladı: “Bazı şeyler ters gittiğinde ve stresli bir gün yaşadığımda yeme isteği duyarım”, “Yeme isteğim aniden gelir”, “genelde yüksek kalori, yüksek yağ ve şeker içeren besinleri tercih ederim”, “doysam bile yemeye devam etmek isterim”, “yemekten sonra suçluluk ve pişmanlık hissederim”.
Bu yargıların çoğuna “evet” yanıtı verdiyseniz, duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz. Duygusal açlığınızı sağlıklı bir şekilde yönetebilmek içinse hangi duyguların yeme isteğinizi tetiklediğini belirlemek önemlidir.
Duygusal Yeme Davranışınızı Yönetebilirsiniz!
“Duygusal yeme davranışını yönetmek için, hangi duyguların yeme isteğinizi tetiklediğini belirlemek önemlidir” diyen Uzm. Psk Feriha Kaşifoğlu, “Stres, yalnızlık veya sıkıntı gibi duygusal tetikleyicileri azaltmak için alternatif yöntemler deneyebilirsiniz” dedi.
Uzm. Dyt. Fatoş Nadiroğlu ise “Evde sağlıksız atıştırmalıklar yerine meyve ve sebzeler gibi düşük kalorili seçenekleri tercih edin. Yemeğin tadına vararak yavaş ve dikkatli bir şekilde yemek yiyin, bu doygunluk hissinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, öğünlerinizi ve günlük aktivitelerinizi önceden planlamak yeme alışkanlıklarınızı düzenlemenize yardımcı olabilir” önerilerinde bulundu.
Eczacı rafındaki ilaçlar için devlet ihaleye çıkıyor: Doğru model bu değilEczacılar Birliği, sağlık sistemindeki mali sorunlara dikkat çekerek artan giderlere rağmen gelirlerin yerinde saydığını ve mevcut ilaç tedarik sisteminin sürdürülemez hale geldiğini açıkladı.14 Mayıs 2026 Perşembe 16:51KIBRIS
Recep Tayyip Erdoğan: Türk Dünyası Yüzyılı’nı birlikte inşa edeceğizRecep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın güçlendirilmesi için mutabakat sağlandığını belirterek “Türk Dünyası Yüzyılı” vurgusu yaptı; Kassym-Jomart Tokayev ise Erdoğan’a “Hoca Ahmet Yesevi Nişanı” takdim etti.14 Mayıs 2026 Perşembe 16:49TÜRKİYE
Büyükbaş Hayvancılığa Destek: 1,82 Milyon TL Ödeme Yapıldı“Tarımsal Desteklerin Belirlenmesi” başlıklı Bakanlar Kurulu kararında duyurulan ve Veteriner Dairesi tarafından takibi yapılan, “Suni Tohumlamadan Doğan Erkek Buzağı Desteği” ödemesinin ikincisi (2025 yılına ait) yapıldı.14 Mayıs 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
LTB hafta sonu Sanayi Bölgesi'nde asfaltlama yapacakTaşkınköy Organize Sanayi Bölgesi’nde hafta sonu asfaltlama yapılacak.14 Mayıs 2026 Perşembe 16:44LEFKOŞA
İnanıroğlu: TMK’de yaşanan olayla ilgili öğretmen görevden alındıGenel Ortaöğretim Dairesi Müdürü Yusuf İnanıroğlu, TMK’daki olay sonrası laiklik ve Atatürk ilkelerine bağlılık vurgusu yaparak sürecin titizlikle yürütüldüğünü açıkladı.14 Mayıs 2026 Perşembe 16:42KIBRIS
Gençlik Şöleni pazar günü yapılıyorGençlik Şöleni pazar günü Girne Antik Liman’da yapılacak.14 Mayıs 2026 Perşembe 16:39KIBRIS
Başbakan Üstel: UBP olarak en büyük gücümüzü halkımızdan alıyoruzUlusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ünal Üstel, partinin kuruluşunun 50’nci yılı kapsamında Lefkoşa Sarayönü Meydanı’nda düzenlenen kermese katıldı.14 Mayıs 2026 Perşembe 16:37KIBRIS
Türkiye ile imzalanan Sağlık Hizmetleri Desteği Protokolü Genel Kurul'a sevk edildiTürkiye ile imzalanan sağlık hizmetleri desteği protokolünün onaylanmasına ilişkin yasa tasarısı, Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi’nde oy çokluğuyla kabul edilerek Genel Kurul gündemine sevk edildi.14 Mayıs 2026 Perşembe 15:03KIBRIS
Arıklı: Japarov, Kırgızistan’ın kaderini değiştiren adam olarak tarihe geçecekBayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Kırgızistan ziyareti sırasında Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Japarov hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Arıklı, Japarov'un Kırgızistan’ın kaderini değiştiren adam olarak tarihe geçeceğini kaydetti.14 Mayıs 2026 Perşembe 15:01KIBRIS
İskele Belediyesi, iş yerlerine yönelik denetimlerini artırdıİskele Belediyesi ekiplerinin Kurban Bayramı öncesinde halk sağlığını korumak amacıyla iş yerlerine yönelik denetimlerini artırdığı belirtildi.14 Mayıs 2026 Perşembe 14:34İSKELE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.