19 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara14°C

"ÇOK USANDIM... DERTLEŞELİM Mİ?"

Acil servise yapılan gereksiz aramalar...

"Çok usandım... Dertleşelim mi?"

01 Haziran 2016 Çarşamba 14:02

‘Eşim 3 aylık hamile cinsel ilişkiye girebilir miyim?’, ‘İneğim doğum yaptı, ambulans gönderin’, ‘Faturamı nasıl ödeyeceğim?’, ‘Başım ağrıyor’, ‘Kedim ağaçta kaldı, düşebilir’, ‘Dertleşelim. Canım sıkıldı, lütfen muhabbet edelim’… Bunlar 112 Çağrı hattını arayanların isteklerinden birkaçı… Samsun 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Barış Çankaya, bu asılsız ihbarların hem moral bozduğunu hem de hizmeti engellediğini belirtiyor.

Samsun 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Barış Çankaya, 112 Komuta Kontrol Merkezi’ne günde yaklaşık 6 bin 500 çağrı gelidğini söyledi. Gelen çağrıların yüzde 70’lik kısmının asılsız ve gereksiz ihbarlardan oluştuğunu söyleyen çankaya, “Günde ortalama ambulanslarımız 350-400 vakaya gidip hasta taşıyor. Bunun dışında merkezimize düşen aramaların ortalama yaklaşık yüzde 70’lik kısmı ise asılsız ihbarlar, gereksiz aramalar, görev dışı talepler ya da taciz amaçlı aramalar oluyor. Mesela, ‘Eşim 3 aylık hamile cinsel ilişkiye girebilir miyim? İneğim doğum yaptı. Ambulans gönderin. Faturamı nasıl ödeyeceğim?. Başım ağrıyor. Kedim ağaçta kaldı düşebilir. Dertleşelim. Canım sıkıldı lütfen muhabbet edelim’ diyerek arayanlar var. Komuta Merkezimizdeki bayan personelimize yönelik sapıklık ve taciz amaçlı arayanlar oluyor. Sadece sinirlenip çağrıyı alan personele küfür edip telefonu kapatanlar var. Vatandaşlarımızdan isteğimiz  bu gereksiz aramalar da lütfen bulunmasınlar” dedi.

ASILSIZ ÇAĞRILAR MORAL BOZUYOR

Vatandaşların 112’yi sadece acil sağlık hizmetleri için araması gerektiğini, Komuta Merkezi’nde çalışan personellerin 24 saat esasıyla çalıştığını ve asılsız ihbarlar sonrası moral ve motivasyonunun düştüğünü söyleyen Dr. Çankaya, “112 Komuta Kontrol Merkezi psikolojik destek hattı değil. Vatandaşlarımızın asılsız ihbarlarına ve farklı tür taleplerine cevap veremeyiz. Yapılan bu gereksiz çağrılar 112’ye gelen çağrı yükünü artırıyor. Gerçekten ihtiyacı olanların mağdur olmasına neden oluyor. Vatandaşlarımızın 112’yi sadece acil sağlık ihtiyaçları aramalarını istiyoruz” diye konuştu.

587 PERSONEL HİZMET VERİYOR

Dr. Çankaya, Samsun’da 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği 35 istasyonda 66 ambulans ve 587 personelle kent genelinde ambulans hizmeti verdiklerini belirterek “Şehir içinde vakaya ulaşma süremiz 5-7 dakika, kırsal bölgede ulaşma süremiz ise ortalama 22 dakikadır. Standart süreden çok daha önce biz vakaya ulaşıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA