26 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa21°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

ÇOK TEHLİKELİ!

Çok tehlikeli!

21 Mayıs 2014 Çarşamba 13:52

Türkiye’den ülkemize getirilecek su ile ilgili çalışmalar son sürat devam ediyor. Yapılan çalışmalar nedeni ile boruların döşenmesi için yapılan kazılar, kazalara davetiye çıkarıyor.

Özellikle, Çamlıbel’den Yılmazköy’e kadar olan güzergâhta, yol kenarlarındaki hendek büyüklüğündeki çukurlar tehlike saçıyor. Yılmazköy girişinde devam eden kazı çalışmaları sırasında, kamyonlara toprak doldurulması için yollar kesilirken, uzun araç kuyrukları oluşuyor.

Uyarı levhaları sorumsuz vatandaşlar tarafından çalınıyor. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, levhaları çalanların hırsızlıktan değil de, “insan hayatına kasıtlı zarar vermek” suçundan yargılanması gerektiğine dikkat çekti.

 

Rana SARRO

Ülkemizde yaşanan su sıkıntısının önüne geçmek amacı ile Türkiye’den gelecek olan su merakla bekleniyor. Ancak suyun tüm bölgelere ulaşabilmesi için yapılan çalışmalar beraberinde birçok olumsuzluğu da getirmiş durumda. Özellikle Çamlıbel’den Yılmazköy’e kadar olan güzergâhta, su borularının montajı amacıyla, yol kenarlarında kazılan derin çukurlar beraberinde kaza tehlikelerini de getirdi. Bu çukurlar sürücüler açısından ciddi sorunlar yaşanması ihtimallerini doğurdu. Yol kenarlarında açılan derin çukurlar için gerekli uyarıcı levhaların yeterince konmaması ise sürücüleri tedirgin ediyor.

“Yol ortasında hendek!”

Çamlıbel-Yılmazköy Kavşağı arası yolda devam eden çalışmalar sırasında, hendek büyüklüğündeki uzun çukurlar tehlike yaratırken, Kozanköy yolu girişinde, yol ortasına kazılan derin ve geniş çukur, özellikle geceleri sürücüler açısından kazalara davetiye çıkarıyor.

Yol kesiliyor, araçlar bekletiliyor

Öte yandan Yılmazköy girişinde devam eden kazı çalışmaları sırasında, kamyonlara toprak doldurulması için yollar kesilirken, araçlar uzun süre kuyrukta bekletiliyor. Bu durum, kamyonun doldurulmasını bekleyen araç sürücülerinin isyanına neden oluyor.

“Uyarıcı levhalar yeterli değil”

Vatandaşlar, yol kenarına kazılan derin çukurlar için yeterli uyarıcı levhaların konulmadığını ve güvenlik önleminin gerektiği şekilde alınmadığını ifade ediyor. Çamlıbel- Yılmazköy yolunu kullanan sürücüler için, bu yol büyük tehlike yatıyor.

“Sürücüler uyarılmıştı”

Bilindiği gibi, Lefkoşa, Gazimağusa ve İskele bölgesine içme suyu iletecek boruların montajı 12 Kasım 2014 tarihine kadar süreceği belirtilmişti. Duyuruda, bu yolları kullanacak sürücülerin can ve mal güvenliği açısından, yavaş ve kontrollü sürüş yapmaları; trafik işaret ve işaretçilerine uymaları istenmişti. Montaj çalışmalarının devam ettiği yollar şu şekilde belirtildi:

“Montaj çalışmalarının devam ettiği yollar”

“Çamlıbel-Yılmazköy Kavşağı arası; Yılmazköy Kavşağı- Serhatköy arası; Yılmazköy Kavşağı- Gönyeli Çember-Hamitköy Kavşağı arası; Gönyeli Çemberi-Lefkoşa / Girne Anayolunun üç km’lik bölümü; Yakındoğu Üniversitesi Ayrımı-Dikmen Yolu Arası üç km’lik bölüm; Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı (Tofaş Kavşağı)-Hamitköy yolunun 1,5 km’lik bölümü.”

“Uyarı levhaları çalınıyor”

Öte yandan olası kazaların önüne geçilmesi için yol kenarlarına konulan uyarı levhaları, sorumsuz vatandaşlar tarafından sürekli olarak çalınıyor. Ne amaçla çalındığı bilinmeyen bu uyarı levhalarının, her geçen gün daha da azaldığı dikkat çekerken, kazı yapan şirketlerin, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak amacı ile yaptığı çalışma daha tehlikeli bir boyut kazanıyor.

“Şirket gerekli önlemleri almalı”

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, Detay’a yaptığı açıklamalarda, bu şirketlerin yol güvenliğini sağlamakla görevli olduğuna dikkat çekti. Avcı, “karayollarımızdan sorumlu makam ulaştırma Bakanlığıdır ve Polis Genel Müdürlüğü, bu olaylardan ikinci derecede sorumludur. Bu eksiklikler şirketlerin sorumluluğunda olduğu için hızlı çözüm üretilmesi şarttır. Bu uyarıcı levhaların çalınması doğru olmamakla birlikte, şirketlerin tamamlamama lüksü de yok. Polisiye tedbirler ve şirketin kendi tedbirleri ile çözüm bulunması gerekir. Kamuoyuna duyurular yapılarak bu tehlikelerin önlemesi gerekir” dedi.

“İnsan hayatına kasıtlı zarar”

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, yapılan bu hırsızlıklara da değindi ve bu malzemeleri çalanların yargılanması gerektiğini vurguladı. Mehmet Avcı, levhaları çalanların hırsızlıktan değil de, “insan hayatına kasıtlı zarar vermek” suçundan yargılanması gerektiğine dikkat çekti. ABD’de bu gibi suçları yapanların, insan öldürmeye teşebbüsten yargılandığına dikkat çeken Avcı, çalınan bir levha ile ölümle sonuçlanan bir kazaya sebebiyet verdiği içi, çalanların en sert şekilde yargılandığını da sözlerine ekledi.

Avcı, özellikle vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini ve benzer suçları işleyenlerin fark edildiği anda polise bildirilmesini istedi. Mehmet Avcı, bu levhaları çalanların ise insan hayatı ile oynadığını fark etmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Dipnot: Yol kenarlarındaki trafik güvenliği için büyük önem arz eden uyarıcı işaretleri çalan duyarsız bazı vatandaşlar, bir yandan devlet malına zarar verme suçunu işlerken, kazı çalışmalarının devam ettiği ve geniş çukurlar ile iş araçlarının bulunduğu yolda, olası bir trafik kazasında hepimizin canını tehlikeye atıyor. Sürücülerin uyması için konan trafik işaret ve işaretçilerinin yol kenarlarına konmasıyla, sürücülerin canı ile oynanıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA